Despăgubiri ”ciupite” de executor la retrocedarea unui teren din Galați

Despăgubiri ”ciupite” de executor la retrocedarea unui teren din Galați
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Un executor judecătoresc şi un avocat, ambii din Bucureşti, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi că, în cadrul unei proceduri de executare silită privind retrocedarea unui teren din centrul Galațiului, ar fi transferat circa patru milioane de lei de la persoanele care au primit despăgubiri de la stat, în baza unor documente false.

Faptele de care sunt acuzați executorul judecătoresc Anton Casagranda-Stana și avocatul Alexandru Păun s-ar fi petrecut în perioada 2017-2018, susțin procurorii DNA, care îi acuză oficial de abuz în serviciu în formă continuată cu consecințe deosebit de grave și, respectiv, de complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, ambele în formă continuată. Cei doi au fost implicați în procesul de executare silită prin care două persoane au solicitat retrocedarea unui teren de 1,5 hectare în centrul municipiului Galați, expropriat abuziv de comuniști, și pentru care statul le-a acordat, în compensare, aproape 20.000.000 de lei. 

”În perioada 2017-2018, Anton Casagranda-Stana, în calitatea menţionată, beneficiind de ajutorul avocatului, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale în contextul desfăşurării a două proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de 3.935.425 lei unor persoane îndreptăţite să primească despăgubiri din partea statului român. Despăgubirile vizau un teren de aproximativ 1,5 ha din centrul municipiului Galaţi, care fusese expropriat ilegal de către regimul comunist", au arătat procurorii DNA în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor doi. 

Astfel, din totalul de 19.469.214 lei, sumă primită de creditori, executorul Casagranda-Stana ar fi transferat în mod nelegal în contul personal al avocatului Păun sumele de 3.020.615 de lei, reprezentând ”onorariu avocat”, în condiţiile în care acesta din urmă nu a avut nicio calitate în procesul de executare, şi 914.810 lei, cu titlu de ”dobânzi datorate”, în condiţiile în care creditorii încă nu încasaseră de la stat dobânzile solicitate, prin urmare, nu aveau ce sume de bani să achite avocatului. Acesta din urmă, pentru a face pierdută urma banilor primiți de la executor, i-ar fi transferat într-un cont bancar, deschis pe numele mamei sale, cont din care a făcut, ulterior, mai multe plăți. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București. 

Citit 7497 ori Ultima modificare Marți, 28 Iunie 2022 13:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.