Gălățeanul care a speriat Belgia va sta 18 ani după gratii

Gălățeanul care a speriat Belgia va sta 18 ani după gratii
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Unul dintre membrii grupării care în urmă cu câțiva ani punea pe jar polițiile din mai multe state occidentale, printr-o lungă serie de atacuri cu explozibili la bancomate, a primit o sentință grea, pe care o va executa, conform deciziei instanțelor din România, în țară. Judecătorii români au recunoscut condamnarea dată de belgieni, dar au admis ca spărgătorul să fie adus acasă, pentru a-și ispăși pedeapsa.

Fănică Pleșcan, acum în vârstă de 44 de ani, a fost ultimul dintre cei trei membri ai unei grupări care a dat numeroase lovituri pe teritoriul a cinci state, vizate fiind bancomate din care au fost sustrase, prin mijloace violente, sume mari de bani. Detonarea aparatelor în orașe din Belgia, Anglia, Luxemburg, Italia și Germania, operațiuni săvârșite după un mod de operare identic, i-a dus pe anchetatori pe urmele a trei bărbați români: Robert Marius Neagu, Nicuşor Cătălin Spânu și Fănică Pleșcan.

Primii doi au fost arestați la scurt timp după comiterea ultimei lovituri, datorită amprentelor unuia dintre suspecți, găsite la fața locului. Ancheta a fost preluată de poliția belgiană, dat fiind faptul că în această țară au fost cele mai multe spargeri. Numai din bancomatele belgiene cei trei ar fi sustras circa 700.000 de euro. În ciuda probelor și a rapidității cu care s-au mișcat anchetatorii, Pleșcan, originar din Tecuci, a reușit să fugă și să revină în țară. În octombrie 2020, a fost însă capturat de polițiștii din Bihor, după ce a fost reperat într-un Audi, în localitatea Tinca.

18 ani pentru 24 de fapte

Urmărit printr-un lan de porumb și deconspirat după ce a încercat să se folosească de o carte de identitate falsă, cu numele altei persoane, tecuceanul a fost reținut și extrădat în Belgia, unde a primit o condamnare de 18 ani de închisoare. Curtea de Apel din Antwerpen l-a găsit vinovat pe Pleșcan de 24 de capete de acuzare, definite de legislația belgiană după cum urmează: explozia lucrărilor de construcţii sau a autovehiculelor cu suspiciune de prezenţă umană pe timp de noapte, explozie de bunuri mobile pe timp de noapte, furt grav, tentativă la furt grav, distrugerea împrejmuirilor rurale sau urbane și constituirea bandei în vederea săvârşirii de infracţiuni şi contravenţii.

Pleșcan a cerut să execute pedeapsa în România, solicitare admisă de Curtea de Apel Galați, care a reușit, în primă fază, chiar o reducere a pedepsei, la 15 ani, după ce a adaptat încadrările juridice ale faptelor la legislația românească. Sentința nu a rămas însă în picioare la Înalta Curte, unde procurorii au atacat decizia și au reușit să mențină hotărârea inițială dată de belgieni. "Dispune transferarea persoanei condamnate Pleşcan Fănică într-un penitenciar din România, în vederea continuării executării pedepsei de 18 ani închisoare, dispusă prin hotărârea de condamnare din 6 octombrie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Antwerpen", se menționează în hotărârea dată de completul Secției Penale a Curții Supreme din România, în urmă cu câteva zile.

Citit 6666 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.