Concedieri colective la Transurb. Cel puţin 40 de salariaţi vor rămâne fără loc de muncă
Foto: Anca Melinte

Concedieri colective la Transurb. Cel puţin 40 de salariaţi vor rămâne fără loc de muncă
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Potrivit unui document care ne-a parvenit la redacţie, compania de transport public în comun, Transurb, a notificat Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Galaţi cu privire la faptul că urmează să efectueze concedieri colective. Este vorba despre minimum 40 de salariaţi din toate categoriile de personal: muncitor, operativ, TESA. Concedierea se va face în maxim două etape, începând din luna octombrie 2022. Printre principalele motive invocate pentru necesitatea concedierilor se numără: reducerea activităţii de transport urban de călători, ca urmare a reducerii numărului de kilometri în anul 2022 şi pierderile uriaşe înregistrate în 2021 şi pe primul semestru al anului 2022.    

Nu mai puţin de 40 de angajaţi ai Transurb ar urma să fie concediaţi, conform notificării pe care societatea a transmis-o, Inspectoratului de Muncă şi Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă.

Documentul, datat 1 septembrie 2022, cuprinde şi motivele care determină reorganizarea şi restructurarea personalului.  Cap de listă este „reducerea activităţii de transport urban de călători, în principal a transportului de călători cu autobuzele şi troleibuzele, ca urmare a reducerii numărului de kilometri în anul 2022, conform contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local”.  

Scoaterea din funcţiune şi casarea unor autobuze şi tramvaie care nu mai corespund din punct de vedere al normelor tehnice şi siguranţei în exploatare conduce la o reducere a activităţi de mentenanţă, revizii şi reparaţii a mijloacelor de transport.

„Scăderea veniturilor proprii din vânzarea biletelor şi abonamentelor de la casele de bilete şi abonamente, concomitent cu creşterea gradului de utilizare de către călători a TVM-urilor pentru achiziţionarea titlurilor de călătorie a determinat reducerea programului de lucru la casele de bilete”, se arată în document.

Implementarea programului SKADA pentru monitorizarea funcţionării şi exploatarea staţiilor de redresare de la distanţă implică o reorganizare a activităţii de la aceste locuri de muncă şi o reducere a personalului. Operatorul punctează şi reorganizarea activităţii de monitorizare şi dispecerizare a mijloacelor de transport prin comasare la dispeceratul autobazei.

Pe lista de motive se mai află îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în programul de restructurare a obligaţiilor bugetare şi situaţia economico-financiară a societăţii. Aceasta a înregistrat pierdere în anul 2021 în sumă de 6.296.000 de lei şi în primul semestru a anului 2022 o pierdere în sumă de 10.453.000 de lei.

Conform documentului, criteriile avute în vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere sunt legate de realizarea obiectivelor de performanţă ale salariaţilor.

Primii pe listă ar urma să fie salariaţii care cumulează două sau mai multe funcţii în societate, ei care cumulează pensia cu salariul, cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi cei cu număr mare de sancţiuni.

Suma care ar putea fi acordată ca plată compensatorie reprezintă echivalentul a şase salarii brute calculate prin media salariilor brute realizate pe ultimele şase luni

„Pentru limitarea numărului concedierilor din personalul muncitor, una dintre măsuri are în vedere suplimentarea personalului alocat pentru mentenanţa TVM-urilor cu o echipă de maxim patru salariaţi.

Ar mai fi de spus că, la data de 31 august 2022, Transurb raporta 705 salariaţi dintre care: personal muncitor - 504, personal operativ - 112, TESA - 53.

Citit 18102 ori Ultima modificare Luni, 26 Decembrie 2022 07:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.