Gălăţeni care vor să cumpere terenuri şi-au cerut drepturile în Consiliul Local. Din 21 de proiecte, unul singur a fost aprobat

Gălăţeni care vor să cumpere terenuri şi-au cerut drepturile în Consiliul Local. Din 21 de proiecte, unul singur a fost aprobat
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Şase dintre gălăţenii care au solicitat cumpărarea terenurilor pe care le-au închiriat sau concesionat de la Primărie, şi care tot aşteaptă ca vânzarea respectivelor imobile să fie aprobată de aleşi, au cerut să ia cuvântul în plenul şedinţei Consiliului Local de marţi, 30 august 2022. Gestul lor vine după ce - aşa cum am relatat în ziarul „Viaţa liberă” - la şedinţa ordinară de luna trecută, din 24 de vânzări de imobile, doar opt au fost aprobate. Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi se aflau nu mai puţin de 21 de proiecte privind vânzări de terenuri, printre care şi cele şase pentru care au pledat cetăţeni reprezentând societăţi comerciale. Aceştia şi-au edificat spaţii comerciale sau de prestări servicii pe suprafeţele respective şi au vrut să afle ce trebuie să mai facă pentru a le putea cumpăra. Intervenţiile lor nu au avut ca efect decât discuţii contradictorii între aleşi, pentru că vânzările nu au fost aprobate.

Şedinţa ordinară de marţi a Consiliului Local a început cu intervenţiile a şase gălăţeni care vor să cumpere terenurile pe care şi-au edificat sau extins spaţii comerciale sau de prestări servicii. Proiectele de hotărâre privind vânzarea respectivelor terenuri se aflau pe ordinea de zi a şedinţei şi fuseseră respinse la întrunirea de luna trecută.

„Cererea mea de cumpărare a 23 de metri pătraţi, aflaţi sub construcţia ridicată legal, a intrat de trei ori până acum în şedinţe de plen şi nu a fost aprobată. Dacă nu am documentaţia completă, ce trebuie să mai fac ca să pot obţine această aprobare?”, a întrebat Gabriela Humă.

„Anual, eu plătesc la Primărie cel puţin 10.000 de euro taxe. Sunt la zi sunt cu toate. Am vreo doi ani de când vreau să iau acest teren, am depus o documentaţie, dar nu ştiu care e motivul pentru care e respinsă”, a vrut să afle Constantin Apostu.

„Solicitarea mea a intrat în câteva şedinţe, dar nu am primit nici un răspuns oficial. Am aflat pe surse că nu s-a aprobat. De ce nu mi de răspunde cu adresă oficială?”, a întrebat Sorinel Şerban.

„Fiecare dintre noi a trecut prin mai multe etape cu actele şi evaluările. Preţurile sunt actualizate maximal aproape. Primăria este în câştig poate cu 300 la sută. Noi suntem cei care plătim taxele şi impozitele, noi vă susţinem şi pe dumneavoastră, şi pe toată lumea. Vă rugăm să aveţi în vedere că noi solicităm aceste vânzări de nevoie, altfel n-am fi venit să ne milogim sau să vă cerem ajutorul”, a spus Lăzărică Codreanu.

„Noi dorim să cumpărăm şi facem un efort ca să plătim. Dacă există legalitate, nu văd de ce n-ar fi în interesul şi al nostru şi al autorităţii să facem tranzacţia?”, a întrebat Stelian Judele.

„Cu ce am greşit că doresc să cumpăr un teren pe care 22 de ani l-am administrat cum trebuie. Nu am fost niciodată datoare. Mai am încă 18 ani de aşteptat până termin concesiunea. Dacă am o problemă cu dosarul sau trebuie să mai fac ceva vă rog să îmi spuneţi. Nu ne este uşor nici să venim în faţa dumneavoastră. Ne daţi senzaţia omului care cerşeşte. Nu e corect aşa!”, a spus Alina Albotă.

Explicaţiile viceprimarului Sorin Enache

Viceprimarul PSD Sorin Enache a precizat că pe ordinea de zi se află 21 de proiecte de hotărâre care au ca obiect vânzări de terenuri, între care patru prin licitaţie.

„Aceste 21 de proiecte totalizează peste 800.000 de euro. Aceşti oameni vor plăti sume importante pentru achiziţia acestor terenuri deţinute cu contracte de închiriere sau concesiune. S-au făcut documentaţii, s-au plătit măsurători cadastrale - care nu costă puţin. Avem solicitanţi care au cereri de pe vremea domnului primar Dumitru Nicolae, Dumnezeu să-l ierte! Aceste proiecte sunt la a treia intrare pe ordinea de zi în şedinţă. Sper să aflăm şi noi de ce nu putem obţine acea majoritate de 19 voturi ca să fie aprobate”, a declarat Sorin Enache.

Motivele PNL

În numele grupului PNL, Valeriu Onose a detaliat motivele pentru care consilierii liberali nu pot aproba vânzările, aşa cum nu au votat favorabil nici regulamentul Consiliului Local care reglementează aceste tranzacţii: „Nu avem o problemă cu vânzarea în sine, ci avem dubii în privinţa procedurii de determinare a preţului de vânzare. Nu se respectă Codul Administrativ, care precizează: preţul minim de vânzare, aprobat prin hotărârea Consiliului Local, va fi valoarea cea mai mare dintre preţul de piaţă şi valoarea de inventar a imobilului. Valorile de inventar nu le găsim în documentaţie. Iar raportul de evaluare trebuie întocmit de evaluatori autorizaţi şi selectaţi cu respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice”.

Viceprimarul Sorin Enache a insistat că vânzările sunt corecte şi legale, chiar dacă prețurile nu sunt stabilite de un evaluator desemnat printr-o procedură de achiziţie publică, ci de un serviciu public din cadrul administraţiei locale. Şi a invocat o excepţie prevăzută de legislaţia achiziţiilor publice: „Primăria municipiului Galaţi are un contract-cadru cu serviciul Geotopocad pentru aceste expertize. Dacă am face procedură de selecţie ar însemna să ducem aceste vânzări ani de zile. Numai astăzi avem 21 de proiecte. Dacă ar fi fost ilegal, eram cu toţii la DNA. Preţurile sunt de la 55 de euro la periferia oraşului până la 340 de euro pe metru pătrat. Pierde oraşul?! Sunt foarte multe vânzări aprobate care au trecut de toate autorităţile verificatoare fără nicio problemă”, a subliniat viceprimarul.

Între suspiciuni şi susţinere

Grupul USR PLUS, prin consilierii Daniel Zinica şi Flavia Susnoschi, a ridicat din nou suspiciuni în privinţa evaluărilor făcute de serviciul Primăriei. Şi a adus din nou în discuţie situaţia imobilului subevaluat de Geotopocad la doar 5.966 de euro fără TVA, vândut ulterior cu 14.600 de euro fără TVA, preț stabilit, în urma unei evaluări, de firma ieşeană Getyka Financiar. Şi au mai arătat că nu este obligatorie vânzarea unui teren concesionat, că agenţi economici importanţi nu sunt proprietarii suprafeţelor pe care şi-au dezvoltat afaceri de succes.

De partea cetăţenilor care cereau să fie proprietari pe terenuri, nu chiriaşi sau concesionari, s-a plasat grupul PACT, care, prin vocea lui Gregor Teodorescu, a pledat pentru vânzarea tuturor imobilelor municipalităţii la preţuri cât mai mici, pentru a permite dezvoltarea unor afaceri.

Discuţia s-ar fi putut prelungi mult şi bine dacă preşedintele de şedinţă nu i-ar fi pus punct, pentru a putea începe şedinţa efectivă.

Votul

Din cele 21 de vânzări, 20 au fost respinse cu câte 16 voturi „pentru” (PSD şi PACT), patru „împotrivă” (USR PLUS) şi patru abţineri (PNL).

Înainte să fie respins proiectul care îl viza, unul dintre cetăţeni a ţinut să le bată obrazul aleşilor: „Care este rolul nostru, să aşteptăm 2024, poate vine alt Consiliu cu alte vederi?! Nu sunt jurist de meserie, nu sunt obligat să cunosc toate subterfugiile. Eu respect legile, regulamentele şi hotărârile de Consiliu Local. De ce nu v-aţi făcut temele înainte să ajunge noi aici? Comunicaţi între dumneavoastră, domnilor! Nu trebuie să vă contraţi de faţă de noi. Am un gust amar. Vă mulţumesc. Acum puteţi să votaţi ce vreţi: 16 - 4 - 4”.

A fost aprobată cu 20 de voturi favorabile şi patru abţineri o singură vânzare, pentru care Primăria a fost obligată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă să emită proiect de hotărâre.

Citit 8635 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 10:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.