Audit de la CJ, în conflictul de la Centrul Cultural

Audit de la CJ, în conflictul de la Centrul Cultural
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În urma conflictului de muncă declanşat de către sindicaliştii de la Centrul Cultural "Dunărea de Jos", președintele CJ, Costel Fotea, a anunțat că a cerut un audit pentru a evalua situația și a decide măsurile care se impun. O parte dintre angajaţii instituţiei solicită echipei de audit să le asculte păsurile, nu doar să citească nişte documente. Aceştia susţin că nu se poate lucra cu actualul manager, din cauza abuzurilor la care sunt supuşi. 

Preşedintele Consiliului Judeţean promite să intervină în conflictul care s-a creat între sindicaliştii, dar şi între angajaţii Centrului Cultural "Dunărea de Jos": "Nu ne dorim să fie conflicte și nici certuri pentru că este o instituție valoroasă, o instituție de prestigiu. Acolo vin peste 700 de copii care fac cursuri de canto, pictură, alte specializări și care nu trebuie să ajungă să vadă un angajat al Centrului de Cultură că este bosumflat sau că sunt conflicte. Dacă managerul este vinovat sau dacă liderii de sindicat au cerut lucruri care nu sunt tocmai în regulă și vor pune în lumină proastă instituția, atunci va trebui să iau măsuri", a anunţat Costel Fotea. 

Pe de altă parte, Federația FAIR-MediaSind, împreună cu Sindicatul Național FAIR – filiala Galați cer demiterea de urgență a managerului Vali Viorel Sandu și "organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ca instituția să fie condusă de profesioniști dedicați și cu experiență în management cultural". 

Totodată, sindicaliştii propun echipei de audit a Consiliului Județean Galați să verifice și alte informații de interes public atât pentru angajații instituției, cât și pentru cetățenii gălățeni, plătitori de taxe și impozite: situația contractelor de achiziții încheiate în mandatul lui Vali Viorel Sandu, situația deplasărilor interne și internaționale, copiile după foile de parcurs și bonurile de combustibil pentru autovehiculul cu nr GL-20-CJC, situația contractelor încheiate de instituție pentru asistență juridică, rapoartele și deciziile Curții de Conturi încheiate în urma verificărilor activității din Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” Galați din ultimii trei ani.

În acelaşi timp, Federația FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Național FAIR – filiala Galați susţin, într-un comunicat, că managerul recurge la acţiuni de intimidare: "În urma încercărilor noastre de a semnala abuzurile manageriale din cadrul Centrului Cultural, managerul Vali Viorel Sandu a trecut la represalii. Acesta a transmis printr-un avocat o notificare prin care solicită celor două organizații „să procedeze la încetarea oricărui act sau fapt de transmitere publică, dezinformare și popularizare a unor știri false, inițiativă de denigrare publică a subsemnatului, Sandu Vali Viorel, urmând ca orice act direct la persoana mea să fie considerat un prejudiciu de natură morală, împiedicarea exercitării mandatului meu de manager al unei instituții publice, dar și un act de intimidare".

Sunt unii angajaţi din cadrul Centrului Cultural care solicită ca echipa Consiliului Judeţean să vină să discute şi cu oamenii, pentru a-şi face o idee completă, nu doar să consulte documentele. Fostul şef al Serviciului Şcoala de Arte, Mihai Susma, care şi-a dat demisia în urmă cu câteva luni, susţine că a făcut acest lucru, deoarece, pur şi simplu, nu se putea face echipă cu managerul Vali Viorel Sandu: "Am depus multă muncă să avem rezultatele de la Şcoala de Arte. De la 250 de copii, s-a ajuns să avem aproape 700. Însă, tot timpul nu am reuşit să organizez niciun festival, fără ca domnul manager să-mi saboteze, într-un fel sau altul, munca. Nu sunt membru de sindicat şi nu am nimic personal cu domnul manager, dar aşa nu se putea lucra. Motiv pentru care mi-am depus demisia. Sunt lucruri pe care aş vrea să le aduc la cunoştinţa comisiei de la Consiliul Județean. Şi nu sunt singurul care-şi doreşte asta. De aceea, ar fi bine ca auditul să nu se ocupe doar cu verificarea documentelor. Să stea şi de vorbă cu oamenii", a spus Mihai Susma, profesor de chitară în cadrul Centrului Cultural.

Citit 2335 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.