Fostul sediu al Primăriei ar putea fi cumpărat de Universitatea „Dunărea de Jos”

Fostul sediu al Primăriei ar putea fi cumpărat de Universitatea „Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi intenţionează să cumpere fostul sediu al Primăriei Galaţi - clădirea de patrimoniu de pe strada Domnească nr. 38 - dacă va reuşi să deblocheze suma necesară din banii rămași necheltuiți de-a lungul anilor. Deocamdată, prin Hotărârea Senatului Universitar, a fost aprobată solicitarea de deblocare a sumei de maximum 12.500.000 de lei pe anul 2022, din creditele bugetare din sold, pentru a fi alocată achiziționării acestei clădiri. Dacă demersul se va realiza, Universitatea îşi doreşte să consolideze şi să renoveze clădirea şi să-i dea o destinaţie pe măsură: start-upuri, huburi de dezvoltare în zona de IT, evident în beneficiul studenţilor.

"Fostul sediu al Primăriei Galaţi, scos la vânzare", scriam în ediţia din 6 decembrie 2021 a ziarului "Viaţa liberă". Fostul "Grand Hotel" - imobilul de pe strada Domnească nr. 38, care a găzduit şi Primăria municipiului Galaţi - fusese scos la vânzare printr-un anunţ publicat de Sotheby's România, cu preţul de 2.450.000 de euro. Anunţul se regăseşte şi acum în platformă, cu aceeaşi titulatură: "Grand Hotel, clasic și baroc la malul Dunării". Vânzătorii precizau că a fost construit în perioada 1911-1912 şi se pretează unor destinaţii multiple: cultural, birouri, public sau turistic. La vremea aceea ne întrebam dacă se vor găsi cumpărători pentru că imobilul de patrimoniu merită salvat din degradarea în care se afundă.

Anunţul a atras atenţia Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, care şi-ar dori să salveze acest imobil situat vizavi de corpul său principal.

Rază de speranţă pentru o clădire în degradare

Prin Hotărârea Senatului Universitar nr. 342 din 7 noiembrie 2022, "a fost aprobată solicitarea Consiliului de administrație privind aprobarea cererii Direcției Generale Administrative de deblocare a sumei de maximum 12.500.000 de lei pe anul 2022, din creditele bugetare din sold la finanțarea de bază, sursa 2022, pentru a fi alocată la Cheltuieli de capital, Achiziții de imobile, în vederea achiziționării imobilului din strada Domnească nr. 38". Fireşte, totul se va face cu respectarea legislaţiei în vigoare, iar indicatorii tehnico-economici ai respectivului imobil vor fi înaintați spre aprobare Consiliului de administrație și Senatului universitar după finalizarea evaluării clădirii, se arată în Hotărârea publicată pe portalul instituţiei de învăţământ.

Amănunte despre acest demers ne-a oferit dr. Alexandru Nechifor, prorector la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați.

Care sunt intenţiile Universităţii

Potrivit lui Alexandru Nechifor, a fost aprobată intenţia de cumpărare a acestui imobil, conform procedurii: "În momentul de faţă, nu avem posibilitatea financiară s-o şi achiziţionăm, dar, până la sfârşitul acestui an, încercăm deblocarea din sold a banilor pe care Universitatea nu i-a cheltuit la finele anilor trecuţi. Trebuie spus că acei bani sunt blocaţi în acel sold, nu mai avem acces instituțional la ei. Doar prin aceste modalităţi se poate debloca o sumă din sold şi noi vrem să achiziţionăm această clădire cu deblocarea sumei din sold. Pentru lucrul acesta am demarat intenţia de cumpărare, aprobată de către Consiliul de Administraţie, respectiv, de către Senat".

Suma propusă spre deblocare din sold este doar o estimare, pornită de la anunţul de vânzare. Urmează o evaluare a clădirii, realizată de către un evaluator acreditat ANEVAR. Acesta va verifica imobilul în amănunt, structura de rezistenţă, lucrările de care ar putea avea nevoie şi va stabili un preţ.

Un preţ care, cel mai probabil, ar urma să fie negociat cu cei care deţin clădirea.

Ce planuri sunt pentru fosta Primărie

"În primul rând ne dorim să o reabilităm, pentru că este chiar vizavi de Universitate şi nu vrem să ajungă în paragină, să cadă bucăţi din ea. Pe lângă faptul că este o clădire frumoasă, dispune şi de locuri de parcare. Un fapt care ne interesează pe noi, pentru că în acea zonă avem mari dificultăți, mai ales cei care vin la sediul central al Universităţii.

Ne dorim în primul rând consolidarea şi reabilitarea clădirii. Ea va fi destinată în principal părţii economice a Universităţii, adică vor fi dezvoltate start-upuri, huburi de dezvoltare în zona de IT. Va fi pentru studenţi, dar după ce va fi reabilitată", ne-a declarat prorectorul Alexandru Nechifor.

Însă până acolo e cale lungă. Deocamdată, Universitatea intenţionează să cumpere clădirea, dacă va avea posibilitatea să deblocheze suma necesară. Şi, cumva, "mingea" va ajunge în curtea Ministerului Educaţiei.

Proprietăţi vândute sau precontractate

"Casa Auschnitt, bijuteria din centrul Galațiului" este titulatura sub care apare pe platforma Sotheby's România clădirea de pe strada Domnească nr. 70 din Galați. Imobilul poartă ştampila "vândut" şi se află pe lista proprietăţilor istorice de pe platformă. De asemenea, în dreptul altor imobile scrie că sunt precontractate. Poate că soarta îi va surâde şi fostului "Grand Hotel" despre care platforma scrie că "la începuturile sale a fost centrul de atracție al vieții orașului, pentru ca mai apoi, în vremurile noastre, să devină sediul Primăriei și locul central al întregii activități a orașului"...

Foto: Anca Spânu

Citit 2971 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2022 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.