Faleza Inferioară, extinsă către Dunăre în cinci locuri
Foto: Anca Melinte

Faleza Inferioară, extinsă către Dunăre în cinci locuri
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

„Extinderea Falezei Inferioare către Dunăre, în cinci locații, cu o suprafață minimă de 100 mp, în vederea creării unor spații de alimentație publică”, aceasta este una dintre cele mai interesante prevederi cuprinse în planurile de modernizare și revitalizare turistică a acestui areal. Documentația prin care este actualizat Planul Urbanistic Zonal Faleza Dunării Galați se află în consultare publică până pe 17 februarie 2023. Până la această dată cetățenii pot transmite observații, comentarii, sugestii în scris pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la Registratura generală a Primăriei municipiului Galați din strada Domnească nr. 54.

Faleza Dunării se află în centrul a două documentații importante: actualizarea planului urbanistic și proiectul cu finanțare europeană de „Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării”. Prima dintre aceste documentații - Actualizarea Planului Urbanistic Zonal Faleza Dunării Galați, realizată de firma Total Business Land SRL din Alba Iulia,  a fost postată pe site-ul Primăriei Galați pentru informare și consultare publică. Arealul reglementat măsoară aproximativ 115,40 de hectare și cuprinde zona Falezei Dunării de-a lungul bulevardului Marea Unire, zona „Valea Țiglinei” cu Parcul Cloșca și zona de agrement de pe bulevardul Dunărea.

Planul urbanistic actualizat are prevederi clare privind amplasarea și înălțimea maximă a construcțiilor, extinderea acestora, funcțiunile și activitățile permise, amenajarea peisagistică, fiind interzise desfiinţarea sau reducerea suprafeţei spaţiilor verzi publice. De asemenea, se interzice mărirea densității construirii în interiorul ansamblurilor de locuințe colective prin realizarea de construcții noi (inclusiv construcții provizorii, cu excepția organizărilor de șantier) în spațiile libere dintre construcțiile existente, cu excepția instituțiilor publice. Unul dintre cele mai importante capitole este dedicat Falezei Inferioare și taluzului de racord cu Faleza Superioară care, din punct de vedere al urbaniștilor, trebuie tratate unitar.

„Autoritatea publică locală (...), propune extinderea Falezei Inferioare către Dunăre, în cinci locații, cu o suprafață minimă de 100 mp, în vederea creării unor spații de alimentație publică – platformele vor fi dotate cu racorduri individuale la instalațiile de apă, canalizare și curent electric. Pentru fiecare platformă se va întocmi și proiectul spațiului de alimentație publică constituit din zona acoperită și terasă”, este una dintre cele mai interesante prevederi.

În viziunea urbaniștilor, monumentele de pe Faleză trebuie integrate armonios în piațete tematice, un muzeu în aer liber – Metaloteca Dunării. În jurul sculpturilor se vor amenaja zone de relaxare, pentru activități culturale. Iar elementele piațetelor, elementele decorative, mobilierul urban, stâlpii de iluminat nu vor concura prin înălțime şi gabarit cu monumentele de for public. Urbaniștii cer accesibilizarea zonei și amenajări care să permită contactul locuitorilor cu apa: pontoane, platforme pentru belvedere, ambarcațiuni de agrement și altele.

Citit 8300 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2023 17:43

21 comentarii

 • postat de UPS!
  Miercuri, 01 Februarie 2023 09:25
  5.2.209.***
  Faleza nu-i a lui Pucheani si nici a psd-ului, !
  Sa se faca referendum !
  Toti traim aici, iar faleza e emblematica pt orasul Galati.
  Nu va bateti joc de faleza.
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Duminică, 29 Ianuarie 2023 22:52
  82.176.202.***
  Firmele de arhitectura care au realizat proiectele de "reabilitare urbana" din Galati, au avut si au o apetenta pentru constructiile metalice si betoane in exces. Primaria a aprobat si a platit.
  Parcul Rizer (de langa fosta piata 11 Iunie), a fost umplut de betoane si constructii metalice (care trebuiesc revopsite , altfel ruginesc, iar tencuiala de pe betonul turnat, se desprinde in urma ciclurilor repetate de inghet - dezghet), de parca oamenii vin in parc sa admire betoane si fieroice si nu sa admire copacii, iarba sau flori. Colac peste pupaza, CJ se chinuie sa mai ridice alta cazemata (muzeul de arta contemporana).
  Pe aleia de la P-uri, au aparut doua pavilioane din metal (stanga si dreapta), iar in parcul de la elice, se preconizeaza instalarea unor pergole matalice (copacii sunt greu de plantat, ingrijit si in plus fac mizerie-frunze, care trebuiesc adunate, treaba grea si costisitoare- se aduna cu grebla, matura si se pun in saci de plastic = carat apa cu ciurul, ca de aspirator de frunze nu s-a auzit la Galati).
  In loc de pergole metalice, se pot planta platani (am vazut in alte orase, tari) sau alte specii, condusi pe orizontala (prin suport metalic initial), la inaltimea de trei metri (se taie crengile verticale si se pastreaza doar cele orizontale conduse pe suporti metalici, iar apoi lastarii verticali se taie in fiecare toamna, rezulta o bolta).
  Daca totusi primaria insista sa construiasca cinci platforme de 100 m2 pe faleza inferioara, sa le faca prefabricate, de asa maniera incat daca nu vor fi ocupate de catre comercianti (ce comerciant o sa-si permita sa plateasca chirie in conditiile in care aflux de oameni - potentiali clienti, exista numai in weekend), sa le indeparteze si sa aduca faleza la starea initiala. cei 100m2 pentru fiecare platforma, inseamna un front de 20 m liniari - rezulta multi copaci taiati).
  Lucrarea care trebuie facuta este refacerea sistemului de captare a apelor pluviale de pe faleza superioara, a conductelor de descarcare de pe versant pana la canalul colector de la baza versantului (faleza inferioara), care in momentul de fata este infundat, plin de apa, unde pe timpul verii devine incubator pentru tantari si captare acestor ape pentru deversarea lor ori in sistemul de canalizare ori in Dunare, functie de ce prevede legea. Pana acum primaria a refacut in doua zone sistemul de captare si descarcare a apelor pluviale (unul prin conducta ingropata si altul prin canal deschis-langa trecere bac, lucrare proiectata de mantuiala pentru ca apa de ploaie se scurge pe spatiul verde , apoi umple strada de pamant si apoi se scurge in Dunare, o carpeala de moment).
  Despre lucrarile de placare cu placi de compozit, nu pot sa spun decat ca vor avea accesi soarta ca si placare facuta pe timpul lui Durbi, adica placile se vor desprinde , in multe locuri s-au desprins deja de pe suportul de beton), din cauza lipsei rosturilor de dilatare si pentru ca mare parte din lucrari au fost facute pe timp rece (mortarul / adezivul nu face priza la rece). In plus palcarea facanduse pe suport de beton, nimeni nu stie ce se intampla sub placa de beton (daca se sparge o conducta de apa, nu se va sti decat atunci cand se va scufunda un bloc sau o strada - vezi cazul de la "nespalata").
  In tarile pragmatie, care invata din greseli, placarea se face cu pavele instalate pe pat de piatra sparta si nisip (30cm piatra sparta, betoane concasate din demolari- exista un munte intreg de betoane langa lacul partidului - ISCL-ul a fost carat acolo) si cinci centimetri de nisip.
  0
  8
  Raportează
 • postat de rodax
  Duminică, 29 Ianuarie 2023 16:35
  92.83.34.***
  faleza trebuie modernizată și refăcută,dar nu in maniera in care au fost făcute celelalte locuri din oraș.ar trebui lansat un concurs național și internațional de proiecte,iar proiectul câștigător să fie pus in aplicare.pentru proiecte să poată vota toți cei interesați,nu să decidă un om sau o mână de oameni din primărie.
  1
  9
  Raportează
 • postat de Naname
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 22:48
  46.97.177.***
  Numai cretini în zona de comentarii. Faleza trebuie modernizata deoarece în prezent e o zona anosta care nu atrage nicio persoană. Trebuie revitalizată și construirea unor zone de promenadă
  28
  5
  Raportează
 • Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 20:03
  82.176.202.***
  Pe faleza inferioara sunt deja sapte restaurante functionale si alte patru in conservare, iar doua dintre cele functionale si cinci in conservare (doua dintre ele fiind niste pontoane mizerabile), obtureaza vederea Dunarii.
  Platformele pe care primaria intentioneaza sa le construiasca si pe care se vor amplasa constructii destinate activitatilor de alimentatie publica, vor obtura si mai mult Dunarea. In plus aceste unitati de alimentatie publica trebuiesc aprovizionate, evacuat gunoiul menajer (pastrat in ghene fara capac = incubator de muste, rozatoare), vor genera fum de la gratarele cu mititei, manele la concurenta (la fel cum se intampla deja intre restaurantele Nic Nic si Libertatea 2000). Numarul unitatilor de alimentatie publica de pe faleza este suficient, deja multe dintre ele "se bat de muste", adica nu au clienti. Oamenii mananca acasa si vin pe faleza doar pentru a face miscare si a scapa de poluarea din oras.
  Constructia mai multor alei de promenada si piste pentru biciclisti ar fi benefica, pentru ca ar separa aleile pentru pietoni de cele pentru sport. In plus primaria ar trebui sa indeparteze monstruoasa scultura in metal, gramada de fiare vechi (cea cu caloriferul), de la mijlocul falezei. Daca si aia este o opera de arta, atunci inseamna ca orice gramada de fier vechi de la REMAT, poate fi "basculata" in centrul orasului.
  Vara, daca te plimbi pe faleza inferioara, nu poti vedea Dunarea din cauza vegetatiei, care este asemena unui paravan si care este tunsa / scurtata de abia tomna.
  La restaurantul Pescarus, masina de gunoi a ECOSAL (a primariei) intra cu spatele pe aleia unde se afla ghena de gunoi. Pentru ca masina este mare, soferul nepriceput si cu respect zero fata de spatiul verde, calca spatiul verde cu doua roti, umpland aleia pietonala cu noroi, de la restaurant si pana la bariera de la punctul trecere bac, unde troneaza doi paznici care toaca de ani buni banii primariei si ai nostri, ai contribuabililor (o bariera automata, cu acces pe baza de cartela, pentru cei cu acces permis ar rezolva ieftin problema, salariul pe doua luni a unuia din paznici).
  Aceiasi soferi nesimtiti ai ECOSAL-ului, intorc masina de gunoi pe spatiul verde, inainte de restaurantul Libertatea 2000 (se vad urmele anvelopelor in balta mizerabila de deasupra aleii pietonale).
  3
  45
  Raportează
 • postat de matza jigarita
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 15:00
  84.117.46.***
  Abia astept sa taiati toti copacii de pe faleza, tineau de frig vara si nu se vedea soarele de ei. Prea putine 5 platforme. Puneti una lunga cat toata faleza ca oricum prefer sa-mi umflu matu cu carnati decat sa vad Dunarea.
  6
  35
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 13:58
  5.13.195.***
  Bani de spalat! In primul rand sa strangem semnaturi sa dispara mizeria aia din centrul bancilor... ala merita taiat cu flexul si scufundat!
  CUM SA PUI BAR PLUTITOR EXACT IN SINGURA ZONA DE PRIVIT DUNAREA????? BAI VOI SUNTETI SPALATI PE CREIER??? Cata prostie! O sa inghititi tot ce debiteaza astia! VALEUUUU... parca suferiti de hipnoza colectiva!
  4
  54
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 13:34
  89.39.81.***
  eu zic ca lucrari de asa anvergura trebuie puse in discutie publica. mai trebuie si sa se tina si cont de ce vor si spun cetatenii platitori de taxe si impozite.
  1
  52
  Raportează
 • postat de sandu
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 13:02
  86.124.200.***
  pe cand o gondola?
  nu, nu poti sa stai pe loc, toate tin de dezvoltarea turismului. Succes!
  25
  10
  Raportează
 • postat de Cosmin
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 11:19
  77.111.247.***
  Primaria Galati ofera spre inchiriere ”cinci locații/platforme, cu o suprafață de cca 100 mp, amenajate drept spații de alimentație publică (zone acoperite și terase), dotate cu racorduri individuale la instalațiile de apă, canalizare și curent electric”.

  Asteptam parandaraturile...
  4
  38
  Raportează
 • postat de Suparatu`
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 09:52
  89.39.81.***
  Valeu mama, ce v-a venit ????? Vreti sa stricati si faleza ? Potoliti-va !
  7
  66
  Raportează
 • postat de magis
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 09:40
  5.13.207.***
  Nu! Pucheanu, lasa faleza in pace! Niciun proiect de al tau nu arata in realitate asa cum a aratat pe hirtie cind ne-ai propus ceva. Nici un proiect de al tau nu s-a finalizat la data cind ai promis ca se finalizeaza. Destul cu minciuna, gata cu prosteala!
  5
  76
  Raportează
 • postat de Marius
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 09:20
  5.13.212.***
  Fara bodegi si fara alte prostii. Deja pontoanele de restaurante limiteaza vizibilitatea la Dunare!
  Nu vrem copaci taiati, nu vrem bodegi si carciumi in plus! Faleza este printre singurele locuri "nemodernizate" si nu avem incredere in autoritati!Nu bodegile sunt prioritatea cu stabilizarea taluzului falezei iar apoi refacerea pistei de pe faleza inferioara prin strat de bitum nou, inlocuirea si intretinerea corespunzatoare a bancilor, etc...
  In cazul bodegilor, se vor da tot unor ageamii prieteni de casa pe la partide/primarie si nu va iesi nimic bun in interesul cetateanului.
  S-a dovedit pana acum ca nu s-a reusit stabilirea unir culori unitare in constructia/anveloparea cladirilor, s-au taiat copaci, s-au defrisat zone verzi importante care asigurau oxigenul...
  La Galati, nu avem specialisti ci casapi de zone urbane tot in interesul lor!
  5
  82
  Raportează
 • postat de Elena
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 09:08
  5.13.215.***
  Inca o locatie ce trebuie schimbata,copaci taiati sau sapati la radacina sa se usuce singuri,mai mult zgomot si mai putina zona de promenada,bani investiti in betoane.Atentie la ,,piatete,, daca se vor folosi dale ca acestea ce au fost montate in parcul de la P-uri vom avea aproape tot anul patinuar natural.
  De ieri de la primii stopi de ploaie si apoi cei de ninsoare zona a devenit un adevarat pericol pentru pietoni.
  Cei din zona nu au iesit la promenada ci s-au deplasat la punctul de colectare deseuri de la blocul Pescarus.
  Pentru accidentarile provocate de noua fata a orasului cine raspunde ?
  3
  57
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 08:58
  5.13.233.***
  Iar betoane si lucrari de avengura si asa arata ca vai de ea in unele zone in care nimic nu a-ti facut { vezi zona din fata ,,Libertatii,, } doar un mic gard cu plasa pus de aiurea , urme de masini intrate pe spatiul verde , copaci uscati si nimic plantat pe acea coasta a falezei .
  5
  49
  Raportează
 • postat de Ada
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 08:31
  84.117.46.***
  Groaznic! Lăsați faleza aşa cum e că e frumoasă şi fără bodegi în plus şi alte "minuni"! De pe urma "urbaniştilor" nu va mai rămâne niciun copac în picioare! Deja au fost tăiați copaci sănătoşi de pe faleza inferioarā. Vai de noi! Vom respira doar aer de țeavă de eşapament.
  8
  77
  Raportează
 • postat de Intreb pentru un prieten
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 02:03
  51.158.172.***
  Mai ramane vreun copac pe faleza ? ;) Orice " modernizare " intr-o zona verde sfarseste prin disparitia zonei verzi.
  6
  76
  Raportează
 • postat de paloma
  Vineri, 27 Ianuarie 2023 23:31
  5.13.144.***
  Trei de promenada ??? Doua de biciclete ??? N-as vrea sa fiu carcotas...Eu ies cu bicicleta pe faleza inferioara dar cred ca una mai lata ar fi de ajuns...Trei zone de promenada, cam mult...Promenada de baza va fi pe la carciumi !!!
  Sper sa nu fie distrusa vegetatia, am vazut fazani pe faleza inferioara !!!
  7
  96
  Raportează
 • postat de marr
  Vineri, 27 Ianuarie 2023 23:17
  86.124.201.***
  In Teorie si pe hartie suna bine .
  Sa vedem ceva schite preliminare si niste Costuri aproximative .
  15
  48
  Raportează
 • postat de CLANTA
  Vineri, 27 Ianuarie 2023 22:50
  86.124.201.***
  daca asta e problema ardenta in plina criza.... e clar.! se inventeaza tot fell de lucrari de unde vremelnicii sa mai traga cate ceva...
  12
  80
  Raportează
 • postat de teo
  Vineri, 27 Ianuarie 2023 22:34
  5.14.145.***
  cantina, brutarie, ce faceti in spatiile alea de alimentație publică ?
  8
  74
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.