Gălăţeancă apostrofată de un vatman Transurb din cauza căţelului

Gălăţeancă apostrofată de un vatman Transurb din cauza căţelului
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Cu toate că în Galaţi este în vigoare, încă din iunie 2021, Hotărârea Consiliului Local nr. 339, care prevede în ce condiţii pot călători câinii de companie în mijloacele de transport în comun, deţinătorii patrupedelor au parte adesea de experienţe neplăcute. Aşa a fost şi cea pe care ne-a reclamat-o, la începutul săptămânii trecute, o gălăţeancă, stăpâna unui căţel din rasa Bulldog Francez. Aceasta ne-a povestit că vatmanul tramvaiului în care îşi validase deja cardul de călătorie a apostrofat-o, încercând să o silească să coboare. Gălăţeanca şi-a apărat dreptul de a călători alături de animalul de companie, iar noi am solicitat şi primit un răspuns din partea companiei de transport Transurb SA.

"Câini de talie mare şi medie vor fi ţinuţi în lesă şi vor purta botniţă. Câinii de talie mică vor fi ţinuţi în lesă, în braţe sau în cuşca ori geanta de transport. În mijlocul de transport va urca maximum un câine însoţit de un deţinător", acestea sunt regulile pe care le impune Hotărârea Consiliului Local nr. 339 din 24 iunie 2021. Regulile permit aşadar persoanelor care deţin un câine de companie să călătorească alături de patruped cu mijloacele de transport ale SC Transurb SA. Cu toate acestea, deţinătorii de câini au adesea parte de experienţe neplăcute din partea şoferilor sau a vatmanilor.

Sesizare primită la redacţie

O cititoare ne-a adus la cunoștință experiența revoltătoare prin care a trecut duminică, 3 septembrie 2023, în jurul orei 10,50, pe traseul de tramvai 39. Gălățeanca ne-a relatat că a urcat în tramvai din stația Micro 19 (Cinema "Dacia") cu un cățel din rasa Bulldog Francez. Cățelul a rămas pe podeaua mijlocului de transport doar cât a fost validat cardul de transport, apoi a fost luat în brațe. Patrupedul nu a fost lăsat pe scaun, ci ținut în brațe. Călătoarea spune că a fost apostrofată de vatman, care i-a vorbit foarte urât și vulgar, încercând să o determine să coboare cu cățelul din tramvai, susținând că nu are voie să călătorească împreună cu acesta.

Gălățeanca i-a răspuns că există o hotărâre de Consiliu Local care îi permite să călătorească alături de cățel, respectând condițiile prevăzute de actul normativ. Vatmanul a susținut că nu e permis accesul animalelor de companie în mijlocul de transport, arătând spre o plăcuță cu o astfel de interdicție, scrisă în limba germană. Gălățeanca a insistat că are tot dreptul să călătorească.

Doar faptul că avea cățelul în brațe l-a împiedicat pe vatman să o bruscheze pentru a o determina să coboare. În sprijinul ei s-au pronunțat mai mulți călători, așa că, în cele din urmă, vatmanul i-a permis să călătorească. Pe lângă situaţia relatată, gălăţeanca ne-a pus la dispoziţie şi imagini din timpul călătoriei.

Am solicitat companiei de transport un răspuns punctual la sesizarea de mai sus. De asemenea, am cerut să ni se explice care sunt motivele pentru care plăcuțele care interzic accesul în mijloace de transport cu câini nu au fost eliminate.

Ce spune Transurb

"Tratăm cu maximă responsabilitate și celeritate respectarea valorilor, principiilor, normelor morale și, nu în cele din urmă, a celor profesionale de către angajații noștri care intră în contact cu publicul călător și nu numai, precum și aplicarea lor în activitatea desfășurată. Cu privire la situația semnalată, vă informăm că, în urma verificărilor efectuate, s-a identificat vatmanul repartizat pe tramvaiul care a deservit traseul 39 în data de 3 septembrie a.c., cu plecare de la capăt de linie Micro 19 la ora 10:53.

Acesta a fost reinstruit în vederea respectării dispozițiilor din Hotărârea Consiliului Local nr. 339 din 24.06.2021 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galați și, totodată, adoptarea unei conduite profesionale corespunzătoare în relația cu publicul călător.

De asemenea, vă informăm că, periodic, personalul navigant este instruit/reinstruit cu privire la respectarea responsabilităților din fișa postului și a dispozițiilor aprobate prin hotărâri ale Consiliului Local Galați, care fac obiectul activității de transport public local de călători.

Având în vedere că, o perioadă îndelungată de timp, circulația tramvaielor a fost suspendată ca urmare a efectuării lucrărilor de reabilitare și modernizare a mai multor străzi din municipiul Galați, a modificării în această perioadă a anumitor dispoziții privind circulația animalelor de companie cu mijloacele de transport public și a faptului că, pentru completarea diagramei de circulație, vagonul în cauză a intrat în circulație mult mai târziu, s-a omis înlăturarea pictogramei cu simbolul de interdicție a câinilor în mijloacele de transport.

Reamintim faptul că, în conformitate cu dispozițiile din HCL nr. 339/24.06.2021, cap. VI - Deținerea, creșterea și circulația animalelor de companie, art. 16, lit. i), pct. 3), în mijlocul de transport va urca maximum un câine însoțit de un deținător", ne-a transmis Transurb.

Compania de transport şi-a prezentat scuze pentru eventualele neplăceri întâmpinate şi ne-a asigurat că este preocupată în permanență de asigurarea unui serviciu de calitate către călători.

Citit 7839 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Septembrie 2023 19:56

12 comentarii

  • postat de Gafton Mariana
    Duminică, 01 Octombrie 2023 11:39
    5.14.137.***
    Nu sunt de acord sa călătoresc alături de câini și pisici în mijloacele de transport. Nu sunt. Este transport în comun pentru oameni nu pentru animale, sa fie clar.
    Ca să nu mai spun ca la tot pasul, pe orice strada, drum, alee, dai peste rahat de câini.
    Dar nesimțirea-i mare, mareee!
    0
    2
  • postat de daniela-anca
    Joi, 21 Septembrie 2023 05:56
    89.39.81.***
    Din pacate, raspunsul transurb nu este facut in cunostinta de cauza deoarece, pictograma cu interzicerea animalelor de companie in mijloacele de transport este prezenta pe toate troleele si autobuzele transurb.
    0
    2
  • postat de eu
    Joi, 14 Septembrie 2023 11:25
    86.124.201.***
    Batmanul e un fel de șofer de basculantă,el trebuie să ducă balastrul la destinație,deci...Voi aici înjurați femeile cu bicicletă sau ălea cu cățel,sarsanii din satele din jur veniți la asfalt dau peste oameni cu mașinile lor 2001/1000 euro.Un singur cuvânt:GALAȚI!AUR are 30% garantat la anul!
    2
    0
  • postat de Șeful tău venit pe pile
    Joi, 14 Septembrie 2023 11:19
    37.162.135.***
    Puneți-vă și în pielea vatmanului. Ai a face cu tot felul de lume pe tot parcursul zilei. Mai ai și niște șefi proști de partid care emit pretenții absurde imposibile și inutile, ce sa mai faci?
    1
    2
  • postat de Terente ...din Galati
    Joi, 14 Septembrie 2023 09:37
    89.137.229.***
    Am o curiozitate: daca politia romana vinde droguri prin parcari, iar "doamna cu cațelul" a primit așa un tratament , din partea unui agarici care nu are de obicei nici o reactie ,atunci cand mijlocu-i de transport este vandalizat, sau impotriva calatorilor fraudulosi, noi ce asteptari sa mai avem?
    1
    1
  • postat de Cornel
    Joi, 14 Septembrie 2023 09:18
    86.124.124.***
    Reinstruirea este o scuza care o tot redactează doar acest Transurb șoferii și vatmanii se comporta cu aceeași superioritate cu clienții săi.
    1
    0
  • postat de Potaile in parc , nu pe scaun .....
    Joi, 14 Septembrie 2023 02:27
    108.245.201.***
    Si daca patrupedul isi face nevoile in bratele "propitarului " care sta langa tine sau pe jos ,cine curata ??? Si daca ai alergie la patrupezi si stai pe scaun iar "cocuoana" vine langa tine cu 'Bubico " si-ti vine rau ??? Atunci plm atunci cine raspunde ???Sau de deunde stiica nu are rapan ?
    0
    5
  • postat de Respectați legea
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 23:10
    109.166.133.***
    Vatmanul are dreptate! Ce ar fi, dacă,fiecare călător ar fi însoțit de câte un câine,porc,oaie,etc.? Poate așa unii oameni își dau seama că deranjează pe ceilalți din jur.Poliția de ce nu-i mai sancționează pe cei care ies la plimbare cu câinii fără lesă și botniță,și mai ales fără punguțe și făraș?
    0
    5
  • postat de macarie banu
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 20:35
    89.137.225.***
    il stiu,e un tampit,efectiv super coleric.Se leaga de orice si oricine...injura pe geam copii pe strada...merge cu superviteza iar in statie franeaza scurt apoi rade ca un idiot.Pe Otelarilor,nu conteaza ora din zi sau noapte,tot asa,cu viteza si foloseste soneria tramvaiuiui ca pe stadion..e dus
    2
    0
  • postat de Reclamant
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 20:11
    51.179.37.***
    Haideți să facem sesizare la transurb ca au directori incompetenți care nu au nici o treabă cu transportul. Directori mulți atarnatori de partid. Ia vedeți? Răspunde cineva?
    0
    1
  • postat de george
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 19:57
    5.13.206.***
    sa ai buldog francez si sa mergi cu tramvaiul....... :)
    2
    4
  • postat de RTE
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 19:10
    86.124.202.***
    Rinstruirea asta...cam degeaba
    Acum ceva timp in urma am scris la Transurb și am semnalat faptul că șoferii opresc în stație 3 sau 4 autobuze, unul după altul, și astfel blochează o stradă laterală,călătorii coborau "peste" mașina mea..Nu s-a întâmplat nimic, opresc la fel. Am primit același răspun
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.