Se vinde Electrocentrale! 12,5 milioane de euro din partea unor firme românești

Se vinde Electrocentrale! 12,5 milioane de euro din partea unor firme românești
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Licitația pentru vânzarea Electrocentrale (companie aflată în stare de faliment) a fost adjudecată de o asociere de firme românești, la prețul "de catalog" de 12,5 milioane de euro, fără TVA, adică ultimul preț stabilit de lichidatorul judiciar Maestro SPRL din Constanța. Licitația a avut loc în ultima joi din luna decembrie, iar în următoarele 30 de zile trebuie făcute formalitățile pentru semnarea contractului și finalizarea tranzacției. Viitorul proprietar a achitat deocamdată numai garanția de participare la licitație.

Numele asocierii de firme care și-a adjudecat licitația este ținut, deocamdată, secret. "Este decizia lichidatorului de a nu face încă public numele câștigătorului licitației, pentru a nu afecta în niciun fel finalizarea tranzacției. Deși este mic, acest risc totuși există", a declarat, pentru "Viața liberă", Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.

Acesta a ținut să precizeze că aceia care au câștigat licitația din ultima zi de joi a anului 2023 nu sunt nici turcii de la firma Synergy Land Development, nici firma bulgară Optimus Rredac Group LTD a românului de origine basarabeană Anatolie Vitușinscaia, al cărui nume ar fi apărut în spațiul public la sfârșitul anului trecut.

Pe parcursul ultimului an, peste zece firme care s-au declarat interesate ar fi vizitat platforma Electrocentrale, dar cele două oferte menționate mai sus au fost singurele "cu nume și prenume" care au fost menționate de diverse surse. Nici turcii și nici basarabeanul nu s-au prezentat, însă, la licitație.

Electrocentrale, vândută ca activ funcțional, nu pe bucăți

Vestea cu adevărat bună este aceea că Electrocentrale Galați s-a vândut ca activ funcțional, așa cum era prevăzut în caietul de sarcini. Nu s-a vândut nici pe bucăți, nici pentru fier vechi.

Activul funcțional CET Galați, amplasat în incinta Combinatului Siderurgic Liberty Galați, este compus din subansamblurile funcționale Incinta CET și Incinta Epurare Chimică III.

Incinta CET include centrala termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW, terenuri în suprafață de 22,3 hectare, construcții administrative și industriale, instalații și stocuri (inclusiv materie primă sub formă de păcură sub 1% sulf, necolorată și nemarcată) și ansamblul de termoficare. Incinta Epurare Chimică III este formată din teren în suprafață de 9.821 mp, clădire stație tratare chimică a apei și instalații de ventilație.

O a doua veste bună ar fi aceea că viitorul proprietar al Electrocentrale ar intenționa să dezvolte pe platforma întreprinderii tot o capacitate energetică, chiar dacă la o dimensiune probabil mai mică. În momentul în care vom ști mai multe, vă vom anunța.

În luna mai 2022, Electrocentrale a fost scoasă la licitație de către lichidatorul Maestro SPRL Constanța, pentru 21,2 milioane de euro. De atunci, prețul a fost scăzut succesiv, de mai multe ori, ajungând la 12,5 milioane de euro, cel la care licitația a și fost adjudecată.

Citit 7979 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2024 12:10

7 comentarii

  • postat de comunismul
    Miercuri, 10 Ianuarie 2024 14:49
    5.13.150.***
    pai da sasa era combinatul pe butuci deja! acum il mai vand si pe bucati deja!
    5
    4
  • postat de GIGEL
    Miercuri, 10 Ianuarie 2024 12:22
    188.26.125.***
    Bai Riktus,cand ultima oara au fost create locuri de munca in acest oras?E satula lumea de vorbe nu fapte. Gica contra esti tu ca vezi numai mana stapanului care o pupi la nesfarsit .
    3
    8
  • postat de Riktus
    Miercuri, 10 Ianuarie 2024 10:55
    86.124.202.***
    Numai de alde Gica Contra p'aici. Oricum ai da-o, tot rau li se pare. Asa-i cand n-ai de munca si iti pierzi timpul cu pareri inutile pe aici.
    22
    9
  • postat de Livio
    Miercuri, 10 Ianuarie 2024 10:41
    96.49.218.***
    Curat, murdar nenicule...
    7
    11
  • postat de Roman
    Marți, 09 Ianuarie 2024 23:34
    62.56.60.***
    Sa le mulțumiți primarilor de Galați ca sa ajuns aici .În loc sa creeze locuri de munca ei le au distrus.La București se poate la noi nu.Au ținut Apaterm ptr voturi și au mărit gigacaloria.Cu un management corect și fonduri europene ptr refacerea rețelei uzina era în funcție și azi .Capete de topor.
    9
    32
  • postat de Terente ...din Galati
    Marți, 09 Ianuarie 2024 23:31
    89.137.229.***
    Suna a golanie marca psd/pnl...vor vinde fierul si unele componente, iar spatiul le ramane moca!
    12
    20
  • postat de Das
    Marți, 09 Ianuarie 2024 23:22
    84.117.46.***
    De vandut au vandut dar se poate pune in functiune si daca da cu cine? Si daca se pune in functiune cui vand? Care sunt costurile de productie? Nu cred ca se mai deschide. Vor vinde tot la fier vechi si scot dublu!
    8
    35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.