Licitația pentru vânzarea Electrocentrale (companie aflată în stare de faliment) a fost adjudecată de o asociere de firme românești, la prețul "de catalog" de 12,5 milioane de euro, fără TVA, adică ultimul preț stabilit de lichidatorul judiciar Maestro SPRL din Constanța. Licitația a avut loc în ultima joi din luna decembrie, iar în următoarele 30 de zile trebuie făcute formalitățile pentru semnarea contractului și finalizarea tranzacției. Viitorul proprietar a achitat deocamdată numai garanția de participare la licitație.
Numele asocierii de firme care și-a adjudecat licitația este ținut, deocamdată, secret. "Este decizia lichidatorului de a nu face încă public numele câștigătorului licitației, pentru a nu afecta în niciun fel finalizarea tranzacției. Deși este mic, acest risc totuși există", a declarat, pentru "Viața liberă", Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.
Acesta a ținut să precizeze că aceia care au câștigat licitația din ultima zi de joi a anului 2023 nu sunt nici turcii de la firma Synergy Land Development, nici firma bulgară Optimus Rredac Group LTD a românului de origine basarabeană Anatolie Vitușinscaia, al cărui nume ar fi apărut în spațiul public la sfârșitul anului trecut.
Pe parcursul ultimului an, peste zece firme care s-au declarat interesate ar fi vizitat platforma Electrocentrale, dar cele două oferte menționate mai sus au fost singurele "cu nume și prenume" care au fost menționate de diverse surse. Nici turcii și nici basarabeanul nu s-au prezentat, însă, la licitație.
Electrocentrale, vândută ca activ funcțional, nu pe bucăți
Vestea cu adevărat bună este aceea că Electrocentrale Galați s-a vândut ca activ funcțional, așa cum era prevăzut în caietul de sarcini. Nu s-a vândut nici pe bucăți, nici pentru fier vechi.
Activul funcțional CET Galați, amplasat în incinta Combinatului Siderurgic Liberty Galați, este compus din subansamblurile funcționale Incinta CET și Incinta Epurare Chimică III.
Incinta CET include centrala termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW, terenuri în suprafață de 22,3 hectare, construcții administrative și industriale, instalații și stocuri (inclusiv materie primă sub formă de păcură sub 1% sulf, necolorată și nemarcată) și ansamblul de termoficare. Incinta Epurare Chimică III este formată din teren în suprafață de 9.821 mp, clădire stație tratare chimică a apei și instalații de ventilație.
O a doua veste bună ar fi aceea că viitorul proprietar al Electrocentrale ar intenționa să dezvolte pe platforma întreprinderii tot o capacitate energetică, chiar dacă la o dimensiune probabil mai mică. În momentul în care vom ști mai multe, vă vom anunța.
În luna mai 2022, Electrocentrale a fost scoasă la licitație de către lichidatorul Maestro SPRL Constanța, pentru 21,2 milioane de euro. De atunci, prețul a fost scăzut succesiv, de mai multe ori, ajungând la 12,5 milioane de euro, cel la care licitația a și fost adjudecată.