De ce a trimis Electrica Furnizare noi contracte

De ce a trimis Electrica Furnizare noi contracte
Evaluaţi acest articol
(59 voturi)

Facturile la lumină pe ultima lună trimise de Electrica Furnizare SA au sosit însoţite de câte un nou contract. Clienţilor li se recomandă să-l completeze şi să-l returneze, în termen de maximum 30 de zile de la primire. Nu se precizează însă nicăieri ce se întâmplă în cazul în care acest termen este depăşit.

Noile contracte trimise de Electrica Furnizare sunt însoţite de un plic autoadresat, a cărui returnare pe adresa companiei nu implică niciun cost pentru clienţi. Aşadar, cei care vor să semneze un nou contract de furnizare a energiei electrice cu Electrica Furnizare SA trebuie doar să completeze contractul, să-l semneze, să introducă unul din cele două exemplare semnate în plicul autoadresat, iar plicul să-l pună la poştă. Atât şi nimic mai mult.

De ce acum?

În noile contracte se specifică faptul că ele se încheie pe perioadă nedeterminată. De ce nedeterminată? De asemenea, nu se spune nicăieri ce se întâmplă dacă termenul de 30 de zile în care se cere să fie trimis noul contract este depăşit. Se opreşte furnizarea energiei? Rămâne în vigoare vechiul contract şi, dacă da, pe ce perioadă? Şi, mai ales, principala întrebare: de ce a trimis Electrica noile contracte acum?

Am solicitat lămuriri pentru aceste întrebări şi am primit următorul răspuns de la Electrica Furnizare: "Transmiterea noului contract de furnizare a energiei electrice de către Electrica Furnizare este o acţiune legală, derulată în baza Ordinului ANRE 88/2015, cu termen de finalizare 30 septembrie 2017, care vizează clienţii casnici şi noncasnici gestionaţi în piaţa reglementată. Pentru a simplifica procedura şi pentru a preveni aglomeraţia din oficiile comerciale a fost pus la dispoziţia clienţilor un plic autoadresat pentru returnarea contractului, costurile cu serviciile poştale fiind suportate de Electrica Furnizare. Conform Ordinului ANRE 88/2015, Anexa nr. 1, contractele pot fi încheiate pe perioadă nedeterminată sau până când clientul final uzează de dreptul de eligibilitate. Nerespectarea termenului de 30 de zile nu implică întreruperea furnizării energiei electrice către clienți. Totuşi, conform Ordinului ANRE 88/2015, art. 5, la 1 octombrie 2017 încetează valabilitatea contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate în baza Deciziei preşedintelui ANRE nr. 57/1999. Art. 5, alin. 6 arată că termenul-limită de încheiere a contractelor comunicate de furnizorii de ultimă instanță, conform dispoziţiilor alin. (3) şi (4) este 1 octombrie 2017. Cu 30 de zile înainte de termenul-limită, dar nu mai devreme de 30 de zile de la comunicarea contractului în vederea semnării, furnizorul de ultimă instanţă transmite clienţilor finali proprii care se încadrează în excepția de la alin. (5) şi cu care, până la acea dată, nu a încheiat contractul de furnizare a energiei electrice conform dispoziţiilor prezentului ordin, o notificare de reziliere a contractului de furnizare a energiei electrice încheiat în temeiul contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice aprobate prin decizia preşedintelui ANRE nr. 57/1999, cu modificările ulterioare".

Să recapitulăm: noul contract se semnează pe perioadă nedeterminată, dar poate fi reziliat, fără costuri suplimentare, atunci când clientul optează pentru un alt furnizor de energie electrică. Dacă termenul de 30 de zile este depăşit, furnizarea energiei nu se întrerupe, dar un nou contract va trebui semnat, cel târziu până la 1 octombrie 2017, fie cu Electrica Furnizare, fie cu un alt furnizor.

Mai există încă un aspect discutabil, semnalat de avocatul Mihaela Laura Marin: "Contractul (trimis de Electrica Furnizare - n.red.), la fel ca toate contractele pentru furnizare de utilităţi, este unul de natură să prindă clientul. Articolul 13 din contract forţează clientul să accepte să fie preluat de un alt furnizor ales de către acesta, în cazul în care furnizorul Electrica îşi pierde această calitate. Consider că toţi clienţii ar trebui să uzeze de dispoziţiile Ordinului 105/2014 al ANRE şi să îşi aleagă furnizorul de energie electrică în funcţie de costurile finale de furnizare, cât şi de flexibilitatea furnizorului în ceea ce priveşte adaptarea clauzelor contractuale pentru fiecare client în parte (durata contractuală, stabilirea de costuri diferenţiate în funcţie de anotimp, modalităţi de încetare a contractului etc.)".  

Zeci de furnizori, acelaşi curent

În prezent, populația consumă 80 la sută energie electrică din piaţa liberă şi 20 al sută cu preţ reglementat. De la 1 iulie 2017, ponderea energiei din piaţa liberă va creşte la 90 la sută, iar de la 1 ianuarie 2018, piaţa va fi complet liberalizată.

Până la 1 octombrie, clienţii trebuie să semneze un nou contract, fie cu vechiul furnizor (în cele mai multe dintre cazuri, Electrica Furnizare), fie cu altul pe care şi-l aleg. La schimbarea furnizorului, nimic din ce ţine de infrastructură nu se modifică. Va fi acelaşi curent, la aceeaşi calitate. Dacă până la schimbare aţi avut probleme (căderi de tensiune, întreruperi frecvente), le veţi avea şi după ce veţi schimba furnizorul, pentru că infrastructura îi aparţine distribuitorului (SDEE Muntenia Nord, în Galaţi) şi acesta nu se schimbă.

Există peste 90 de furnizori de energie autorizaţi de ANRE. Cel mai important criteriu de alegere îl reprezintă tariful, dar trebuie să citiţi cu atenţie contractul, verificând perioada contractuală obligatorie şi eventualele clauze abuzive. De asemenea, puteţi cere ofertă personalizată, pentru a vedea exact ce şi cât veţi plăti. Puteţi alege oricând un alt furnizor, însă numai după perioada contractuală obligatorie prevăzută în contract.         

Digi şi Engie, printre furnizorii de energie

La Digi Energy, preţul propriu de furnizare a energiei electrice pentru clienţi casnici este de 0,165 lei/kWh, fără TVA, la care se adaugă tarifele reglementate de ANRE. Dacă eşti deja client Digi, ai mai multe reduceri.

La Engie, preţul final este de 0,388 lei/kWh. Există şi o ofertă, cu 36 de luni preţ fix şi 50 la sută reducere în primele două luni.

Electrica Furnizare, cu preţuri între 0,1691 şi 0,7946 lei/kWh, compensează prin cea mai mare varietate de oferte. 

Citit 78050 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.