Podul peste Dunăre de la Brăila s-a împotmolit

Podul peste Dunăre de la Brăila s-a împotmolit
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia podului peste Dunăre de la Brăila ar putea fi suspendată, după ce un operator economic a contestat o serie de prevederi contractuale pe care le consideră abuzive şi ilegale.

Societatea a transmis, săptămâna trecută, o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), prin care solicită autorităţii să oblige Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să modifice o serie de clauze din documentaţia de atribuire. Operatorul economic cere totodată CNSC să suspende procedura de atribuire "până la soluţionarea fondului cauzei".
Reprezentanţii firmei reclamă, printre altele, că şefului echipei de proiectare i se cere experienţă într-o poziţie similară în cadrul unui proiect tehnic pentru construcţia unui pod rutier suspendat/ hobanat cu o deschidere de cel puţin 300 de metri şi cu un profil transversal de minimum patru benzi de circulaţie. "Apreciem ca fiind extrem de restrictiv factorul de evaluare, nu raportat la caracteristicile geometrice specifice ale lucrărilor de artă ce urmează a fi proiectate şi executate, ci raportat la proiectele similare care s-au realizat în România în ultimii 50 de ani, respectiv niciunul (…) Or, atâta vreme cât în România nu a fost proiectată şi executată nicio lucrare de artă care ar permite întrunirea cerinţei minime privind deschiderea de minimum 300 de metri este cu atât mai evidentă exacerbarea factorului de evaluare ce prevede ca pentru obţinerea unui punctaj maxim deschiderea podului suspendat/ hobanat să fi fost de 650 de metri sau mai mult". Aceleaşi nereguli sunt reclamate şi în cazul experienţei solicitate inginerului proiectant de poduri şi managerului de proiect. În cuprinsul contestaţiei, care se întinde pe nu mai puţin de 17 pagini, operatorul economic mai semnalează numeroase probleme în "Acordul contractual", de la încălcarea unor acte normative în vigoare şi până la o serie de clauze, care, "dincolo de caracterul abuziv, sunt de natură să cauzeze blocaje majore în derularea contractului".
Reamintim că podul peste Dunăre, scos la licitaţie la finele lunii aprilie, va avea aproape doi kilometri lungime, peste 31 de metri lăţime şi patru benzi de circulaţie. Proiectul nu prevede doar construcţia efectivă a podului, ci şi două drumuri, Brăila - Jijila (19 kilometri) şi, respectiv, o legătură din acesta cu DN 22 Smârdan - Măcin (4 kilometri).        

Citit 22592 ori Ultima modificare Joi, 25 Mai 2017 22:30

14 comentarii

 • postat de Cipros
  Sâmbătă, 27 Mai 2017 17:45
  Să se sesizeze DNA să vadă care sunt interesele pentru care este oprită lucrarea
  0
  1
  Raportează
 • postat de Stefan
  Vineri, 26 Mai 2017 20:44
  Am 65 ani de cind eram copil se face acest pod am participat la inaugurarea podului si a centralei nucleare pe. Tabie unde a venit seful statului N.Ceausescu acum am imbatranit si nu crd ca mai am timp sa vad prima piatra pusa la temelia acestuipod
  0
  3
  Raportează
 • postat de Lica
  Vineri, 26 Mai 2017 18:31
  Sunt o grămadă de ingineri în Olanda, Germania, Franța etc.care au o mare experiență și sunt buni în ceea ce fac.De acolo trebuie sa luam specialiști dacă vrem ca podul sa tina câteva generații .Ai noștri sunt "meseriași ",dar în poduri de mici dimensiuni.peste un canal sau o autostradă.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Catalin
  Vineri, 26 Mai 2017 18:03
  Acum e momentul sa incepem tunelul pe sub Dunare ;-) Nu vor fi contestatii ca la sapat ne pricepem ;-) Si chiar daca se surpa tunelul important e ca am mai "ingropat" niste bani ;-)
  1
  4
  Raportează
 • postat de mesterul manole
  Vineri, 26 Mai 2017 17:36
  Orice SRL are dreptul sa conteste orice in cazul unei licitatii. Asta nu inseamna ca are si dreptate. Asa incat, cu viteza cu care jurnalistii (sa zicem) de la VL scriu despre "nereguli" nu denota decat necunosterea legii. Nu s-au facut poduri in Romania in ultimii 50 de ani? Poate ,desi ... Nu cumva traim in UE? Intr-o lume cu mai multe continente? Mai cercetati...
  1
  4
  Raportează
 • postat de de pensionar
  Vineri, 26 Mai 2017 16:32
  Deci,după cum se spune, s-a pus batista pe țambal, așa cum s-a întâmplat cu mai toate proiectele pe zona asta,Chiar vă puteați închipui că se va realiza așa ceva în partea asta de țară și mai ales în acest mandat cu un guvern mai mult decât incompetent,rațiunea lor nu stă in dezvoltarea infrastructurii unde s-ar crea multe locuri de muncă și deci plus valoare economică ,ce în pomeni electorale ,vestitul program pesede - alde cu creșteri economice bazate pe consum după majorări salariale și pensii speciale, plus îndemnizații peste toate astea cu nemiluita, care vor avea efect de bumerang ptr. generațiile viitoare.
  1
  5
  Raportează
 • postat de Jasonn
  Vineri, 26 Mai 2017 16:03
  Pai doar nu credeati ca Navromistii aia comunisti vor ramane fara paine.Hai sa fim seriosi !
  0
  7
  Raportează
 • postat de Pocnesc de ras !
  Vineri, 26 Mai 2017 15:59
  Da' ce ... cu bacu' nu va place ? !!!
  3
  3
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 26 Mai 2017 13:15
  Caietul de sarcini este facut in asa fel in cit sa se impotmoleasca totul!Se stie ca sunt intrese politice ca bacul sa functioneze in continuare!#REZIST AICI TREBUIE SA SE SIMTA PUTERNIC!IMPOTRIVA MINISTRULUI DE FINANTE CARE ESTE ACTIONAR PRINCIPAL LA NAVROM BAC!IMPOTRIVA DIRECTORULUI DE LA PARCUL INDUSTRIAL CARE ESTE SINGURUL ANGAJAT AL ACESTUI PARC DE ANI BUNI!IMPOTRIVA PRIMARULUI PENTRU LIPSA DE PROIECTE CLARE,CONCIS ENU LOGOURI!SI ATUNCI VOI PARTICIPA ACTIV IN STRADA!NU #REZIST PENTRU TOT FELUL DE TEME OBSCURE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  6
  15
  Raportează
 • postat de Miu
  Vineri, 26 Mai 2017 10:07
  Pai cam au dreptate ... din pacate, acum trebuie sa asteptam solutionarea contestatiei. Sau au pus intentionat aceasta conditie ca sa se impotmoleasca tot proiectul si sa aiba pe cine da vina?
  3
  17
  Raportează
 • postat de Ea
  Vineri, 26 Mai 2017 09:09
  Scrieti numele societatii care a contestat si din cauza careia se amana (sper sa nu se anuleze) licitatia pentru executarea -
  in toate etapele sale a podului peste Dunare.
  Astfel i-am putea transmite "toate cele bune" si sa-i umplem frigiderul cat cuprinde cu carne pentru sarbatorile de rusalii!!! Si credeti-ma Galatenii si Brailenii sunt tare binevoitori cu astfel de specimene.
  10
  16
  Raportează
 • postat de MM
  Vineri, 26 Mai 2017 08:41
  Deci cum se spunea pe vremea lui 'Nicu,ceea ce e valabil si acum!
  Romanul gandeste 5 minute si munceste 2 ore!...Neamțul gandeste 2 ore si munceste 5 minute!...Nu stiu de ce tind sa cred ca acest proiect e un amalgam de REAVOINTA,INCOMPETENTA,IMPOTENTA plus PRAF in OCHII galatenilor si a brailenilor a autoritatilor centrale si locale.
  1
  22
  Raportează
 • postat de Vasile
  Vineri, 26 Mai 2017 07:22
  Va faceati iluzii? Au bagat treaba asta in zona in care nu mai poti sa comentezi nimic, deci nu se va face nimic nici in urmatorii 10 ani. Votati PSD!
  4
  24
  Raportează
 • postat de Jon
  Vineri, 26 Mai 2017 06:38
  Hahahaja! Asa va rămâne... Împotmolit!
  Ca sa treaca bacul mai bine.....
  1
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.