Cine le pune analfabeţilor volanul în mână

Cine le pune analfabeţilor volanul în mână
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Nicio lege din cele care reglementează în prezent condiţiile de obţinere a permisului de conducere nu condiţionează expres înscrierea la examen de absolvirea unui număr minim de clase. Situaţia s-ar putea schimba graţie Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră, document care nu a intrat nici acum în vigoare, deşi se află în dezbatere publică din toamna anului trecut.

Oricine poate da examen pentru permisul de conducere dacă îndeplineşte condiţiile generale de vârstă, stare medicală şi psihologică, achită taxele şi vine cu un cazier care să îi permită să obţină statutul de şofer. Deşi presupune parcurgerea unor cursuri şi susţinerea a două probe, una teoretică şi una practică, obţinerea carnetului de conducere le este deschisă tuturor, indiferent dacă au trecut pe la şcoală mai mult, mai puţin, sau deloc. Cu toate că într-un ordin de ministru exista la un moment dat obligativitatea de a fi absolvent de cel puţin patru clase, prevederea nu a fost niciodată corelată cu cele din Codul Rutier, aşa că examinatorii nu pot cere dovada absolvirii vreunei forme de învăţământ, iar candidaţii nu sunt obligaţi să o facă.
"Se merge mai mult pe prezumţia că persoana care solicită înscrierea în examen ştie să scrie şi să citească, prin acea fişă de şcolarizare care se depune la dosar şi din care reiese că a făcut cursurile de legislaţie şi de conducere. Noi nu le putem cere deocamdată dovada că ştiu să scrie şi să citească, mai ales că cel puţin la testarea teoretică totul este informatizat", ne-a precizat cms. şef Cristinel Baciu, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Galaţi.
Situaţia s-ar putea schimba într-un viitor nu foarte îndepărtat, pentru că Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră 2016-2020, aflată în dezbatere publică, prevede că cei care vor să obţină permisul de conducere trebuie să fie absolvenţi ai învăţământului obligatoriu, adică cel puţin zece clase, iar faptul că au trecut prin şcoală va trebui să fie dovedit cu actele ce se vor depune la dosarul de înscriere la examen. Până atunci, cei care nu ştiu să scrie vor continua să aplice o practică statuată mai cu seamă în comunităţile din nordul judeţului: îşi vor plăti profesori de legislaţie, care îi învaţă semnele şi testele de pe carte şi mai apoi în teren, la cursurile practice, fără ca aspiranţii să ştie vreo buchie. Ajunşi la examinare, aceştia îşi încearcă şansa şi dacă au memorie bună şi puţină şansă, devin şoferi cu acte în regulă.

Se merge mai mult pe prezumţia că persoana care solicită înscrierea ştie să scrie şi să citească, prin acea fişă de şcolarizare. cms. şef Cristinel Baciu, Şef Permise şi Înmatriculări

Citit 9356 ori Ultima modificare Vineri, 26 Mai 2017 18:34

11 comentarii

 • postat de mario
  Duminică, 28 Mai 2017 18:09
  A A A , tu esti o c***a nesimtita si infecta sau esti aparatorul acestor specimene urat mirositoare
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vasilache
  Duminică, 28 Mai 2017 13:04
  Eu am dat de permis la mai multe categorii și nu am dat șpagă dar nu pentru că eram sigur de pregatirea mea ci am avut noroc.. Dacă aș fi dorit să dau șpagă, cu siguranță aș fi putut.Pur si simplu nu am fost constrâns de timp sau de un job dar știu că multă lume a dat, dă și va da spaga din prostie, pentru că asta e mentalitatea noastră generală. Ce are legătură cu poliția rutieră înseamnă șpagă și iar șpagă, lucru de multe ori confirmat. Sala este foarte ușor de trecut , problema este traseul. Sistemul ăsta este foarte asemănător și în italia, diferă doar lipsa spagii și polițistul examinator de la traseu. Chiar și fără șpagă, sistemul din italia e lafel de ineficient ca și cel românesc și nu își justifică în nici un fel existența. Nu aveți idee ce catastrofe de șoferi ies din școlile italiene. Să nu mai spun și la profesioniști, sunt șoferi cu peste 10 ani de meserie care habar n-au de timpii de conducere și de pauze. Fac parte din lumea asta din păcate și sistemul ăsta (din toate țările ue) e un mastodont care înghite mulți bani, comite abuzuri, e ineficient ,inutil dar mai ales în spatele acestui sistem se ascund niște unii care fac o grămadă de bani. Dacă credeți că fabulez, haideți să luăm exemplul țării noastre. Unul din motivele pentru care se întâmplă accidente rutiere este infrastructura . Sunt anumite sectoare de drum unde se întâmplă zilnic accidente rutiere iar acest mastodont gras ,plătit, ineficient de pe urma căruia profită indivizi din poliție sau din alte domenii, pur și simplu nu face nimic. Pare că unicul lui scop este doar să încarce cu responsabilitate doar "mortul,, sau soferul. In nici un caz administratorul drumului nu e tras la raspundere.
  0
  5
  Raportează
 • postat de AAA
  Duminică, 28 Mai 2017 00:16
  Culmea tupeului: Sa vezi 2 analfabeti, precum domnul corect si Mario, cum spun de altii ca s analfabeti:::)))
  2
  0
  Raportează
 • postat de domnul corect
  Sâmbătă, 27 Mai 2017 13:14
  ce va mai place sa va dati in spectacol... sa fim seriosi, stie tot galatiu ca la traseu nu treci daca nu dai spaga. asa a fost de cand ma stiu eu... unul la un milion reuseste in galati sa ia traseul fara sa ofere spaga.am dat si eu, ai dat si tu si altii. eu am luat sala din prima cu 25 puncte si la traseu ma picat ca nu am dat ... ce va tot place sa va dati in spectacol... nu dai nu iei ! dar asta cu scoala mi se pare corect, vii cu diploma de 8 clase si te inscrie, asa ar trebui logic. app, o cunostinta a dat de permis, eu stiind ca el nu are nici o sansa la traseu sa treaca, avea ceva probleme. in urma cu ceva zile iam zis ca il duc cu masina intr-o parcare,a trecut el la volan si nu a reusit sa mearga cu masina mai mult de 50 m,pe cuvanul meu de onoare, chiar nu stiu cum cei de la rutiera ia dat permisul. hai ciao... fiti corecti si sa vad cine are curajul sa recunoasca ca a dat spaga la traseu , nu dai ... nu iei !
  14
  12
  Raportează
 • postat de Mario
  Sâmbătă, 27 Mai 2017 10:10
  Daca pui toate c****e din tara ,sa de-a sala ptr obtinerea permisului,99 la suta din ei pica cu brio,habar n-au sa scrie,sa,citeasca,dar stiu sa de-a șpagă polițailor,ca sa ia permisul,deci ar tb chemati toti sa mai sustina odata sala si sa vezi circ,aproape toți o sa mearga pe jos sau cu bicicletele!!!!
  1
  20
  Raportează
 • postat de Doru
  Sâmbătă, 27 Mai 2017 09:26
  Avand in vedere ca la unele licee se intra cu medii de 3 si 4, putem vorbi despre analfabeti care au 10, 11 si chiar 12 clase. Nu poti face o diferenta, tinand cont doar de studii.
  0
  29
  Raportează
 • postat de george
  Sâmbătă, 27 Mai 2017 09:22
  300.000 de copii din România, dintr-un număr de patru milioane, nu merg în prezent la şcoală, iar jumătate dintre minori trăiesc într-o sărăcie lucie sau sunt la limita subzistenţei, arată un studiu realizat de UNICEF România.
  Deci ? Care e ordinea in care trebuie sa abordam problema ?
  Acesti copii vor incerca si ei "sa se descurce " cum vor putea intr-un stat care esueaza, pentru ca saracia duce la prostie.
  0
  17
  Raportează
 • postat de Geo
  Sâmbătă, 27 Mai 2017 08:23
  Mai desteptilor...permisul de conducere reprezinta pe piata muncii o calificare. Ca sa fii muncitor calificat trebuie sa ai minim scoala profesionala=11cls
  4
  13
  Raportează
 • postat de EU
  Sâmbătă, 27 Mai 2017 08:06
  De acesti marlani analfabeti te lovesti la tot pasul nu numai cei care sunt la volan, e ca o boala!! ea se numeste: Lipsa de carte
  1
  24
  Raportează
 • postat de Fistic
  Sâmbătă, 27 Mai 2017 06:39
  Si atunci o sa-i mituiasca pe secretarele de la orce scoala pentru ai da o foaie matricola , ca el sa dovedeasca ca absolvit cele patru clase primare chiar daca el nu a vazut scoala niciodata cum sa facut si pina in prezent
  8
  7
  Raportează
 • postat de Sugestie
  Sâmbătă, 27 Mai 2017 04:26
  Sa se desfiinteze toate scolile particulare de soferi iar pregatirea sa se faca numai la scoli de stat, apartinand Ministerului de Interne, exact asa cum se procedeaza si in cazul invatamantului.
  De la inscrierea si pana la absolvirea scolii si promovarea examenului auto, elevul sa fie sub supravegherea unui instructor ofiter de politie care sa SEMNEZE CA ISI ASUMA BUNA PREGATIRE a elevului si faptul ca acesta este apt profesional sa conduca autovehicule pe drumul public.
  Daca situatia continua tot asa cu debandada din trafic din Romania, in curand o sa ne fie frica sa mai iesim din case.
  4
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.