Nici Căpitănie nu mai avem?
Foto: Foto arhiva VL

Nici Căpitănie nu mai avem?
Căpitănia Galaţi, undeva în stânga, aproape că nici nu se mai vede
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

O navă sub pavilion turcesc a eşuat, ieri, după ce a încărcat produse din portul combinatului gălăţean ArcelorMittal. Aceasta este ştirea brută care, în mod normal, ar fi trebuit să fie completată cu informaţii oferite de Căpitănia Zonală Galaţi. Numai că, se pare că... nici Căpitănie nu mai avem.

De ce spun asta? Iată de ce: Am sunat la Căpitănia Galaţi, cerând legătura cu directorul-căpitan şef de port Mircea Sârbu. O voce plictisită îmi retează elanul jurnalistic: “Este plecat momentan”. Am cerut la serviciul “Siguranţa navigaţiei”. “Tot plecat este”, mi-a comunicat aceeaşi voce plictisită, sugerându-mi, spre mirarea mea, să încerc la Constanţa.

Am cerut, şi mi s-a dat, cu oarecare lehamite, un număr de la Căpitănia Constanţa, unde un robot cerea un cod de user. Probabil că numărul nu este bun, m-am gândit şi am închis. În fine, am sunat la alte patru numere de telefon din Constanţa; la trei nu răspundea nimeni, iar la al patrulea a intrat ton de fax. Nici persoana desemnată cu PR-ul nu a răspuns la niciunul dintre cele două numere de telefon cu care figurează pe site-ul Autorităţii Navale Române. Aşa că am renunţat să mai cer informaţii de la Căpitănie, fie ea din Galaţi, fie din Constanţa.

Până la urmă, avem o căpitănie zonală la Galaţi, de ce trebuie să ne spună Constanţa ce se întâmplă în curtea noastră? Poţi să mergi pe faleză, te uiţi mai atent şi poţi vedea nava, de ce trebuie să ne spună Constanţa dacă este adevărat ce vedem cu ochii noștri?

Revenind la nava „noastră” eşuată, iată ce am aflat pe surse: “Nava MV AKAYLAR II, sub pavilion Turcia, a încărcat produse laminate din Portul Mineralier Galaţi, iar la plecare, în momentul în care a efectuat manevra de întoarcere, în zona km.158,500, a fost pusă cu prova pe o dună de pământ, fără a mai putea să-şi continue deplasarea. Nava nu se află în şenalul navigabil, nu periclitează siguranţa navigaţiei, nu sunt pagube înregistrate şi se desfăşoară manevre pentru repunerea acesteia în stare de flotabilitate”.

Aceasta e ştirea, la conţinutul căreia Căpitănia Galaţi nu are nicio contribuţie. Dar merită, totuşi, o bilă albă. Măcar nu şi-a pus robot să răspundă la telefon!

Citit 14566 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.