Prejudiciu uriaş. Galaţiul, pe lista evaziunilor cu ulei

Prejudiciu uriaş. Galaţiul, pe lista evaziunilor cu ulei
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O mega escrocherie din afacerile cu uleiuri uzate concretizată într-un prejudiciu de aproape 30 de milioane de euro la Fondul de Mediu, rezultat din neplata taxelor, i-a dus, joi, pe poliţişti la uşile a nu mai puţin de 17 societăţi comerciale cu puncte de desfacere în toată ţara.

Bucureştiul şi 22 de judeţe, printre care şi Galaţiul, au fost vizate joi de percheziţii care au vizat strângerea de probe într-un amplu dosar de evaziune fiscală. 53 de locaţii au fost pe lista descinderilor organizate de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, care, sub coordonarea Parchetului General au încercat să documenteze activitatea infracţională a 17 societăţi comerciale, cu sedii şi puncte de lucru, profilate pe colectare, valorificare sau eliminare a uleiurilor uzate, care emiteau certificate de gestionare a acestor uleiuri. 

Zeci de milioane de euro, prejudiciu

Anchetatorii vorbesc în acest dosar un prejudiciul uriaş, de aproape 30 de milioane de euro, produs prin sustragerea de la obligaţii fiscale de către administratorii societăţilor vizate. Ingineriile financiare care ar fi dus la această pagubă s-ar fi petrecut într-o perioadă de doi ani.

„Din cercetări a reieşit că unii operatori economici, care au introdus uleiuri industriale pe piaţa naţională, ar fi evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale operaţiuni fictive, care atestau îndeplinirea obligaţiilor privind gestionarea uleiurilor uzate. În acest mod, firmele importatoare s-ar fi sustras de la plata taxei de doi lei pe litru către Fondul pentru Mediu, în vigoare în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2013, pentru diferenţa dintre cantităţile corespunzătoare obligaţiilor anuale de gestionare şi cantităţile de uleiuri uzate gestionate”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Poliţia Română.

În paralel, în cadrul descinderilor au fost vizitate şi 44 de firme care au primit de la societăţile vizate de anchetă certificate de gestionare a uleiurilor uzate.

 

Citit 5817 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.