Revine ILUMINATUL PUBLIC pe străzile Galaţiului
Foto: Anca Melinte

Revine ILUMINATUL PUBLIC pe străzile Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Galaţiul poate spera, în sfârşit, că va ieşi din bezna care, de luni în şir, a cuprins artere întregi. După o licitaţie anulată şi o alta contestată, procedura pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din municipiul Galaţi şi-a desemnat câştigătorul - firma gălăţeană Suntech Service SRL. Autorităţile au stat cu sufletul la gură, de teamă ca nu cumva compania care a pierdut să conteste licitaţia!

"Ştiu cum este strada Cuza, am văzut-o, nu este singura stradă, mai sunt… În limitele a ceea ce putem rezolva cu ai noştri, mai încercăm şi mai intervenim, dar nu avem echipe care să poată interveni la nivelul municipiului Galaţi la standardele cerute de lege şi să aibă şi avizele necesare pentru a realiza o astfel de activitate", ne declara, luni, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, atunci când i-am sesizat că strada Cuza, care asigură accesul în parcarea sediului Primăriei oraşului, este cufundată în beznă! Şi nu are nici măcar instalaţii ornamentale, care să-i aducă vreo rază de lumină.

Emoţii

"De mai bine de trei luni ne chinuim să atribuim licitaţia şi se contestă, iar noi rămânem în beznă! Câştigătorul din punct de vedere al actelor este Suntech, dar cealaltă companie, care nu a câştigat, are acum posibilitatea de a contesta. Sper să nu se lupte la nesfârşit, iar noi să rămânem tot în beznă!", ne declara Ionuţ Pucheanu.

În cursul zilei de marţi, autorităţile au stat cu sufletul la gură, de teamă că Luxten Lighting Company SA va contesta rezultatul procedurii. Acest fapt, însă, nu s-a întâmplat, aşa că Primăria urmează să semneze contractul cu firma Suntech Service pentru întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a sistemului de iluminat public în următoarele şase luni.

Paradox

Interesant este că firma ale cărei contestaţii au anulat prima licitaţie, obligând autorităţile să reia procedura, apoi au prelungit cea de-a doua achiziţie publică, va fi cea care va avea misiunea de a readuce lumina pe străzi în oraşul rămas, în tot acest răstimp, pe întuneric.

După cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", la prima licitaţie, demarată în august, SC Suntech Service SRL a contestat societatea care se clasase pe primul loc - Luxten Lighting Company SA, iar procedura a fost anulată.

La cea de-a doua licitaţie, lansată la finele lunii septembrie, oferta Suntech a fost respinsă ca inacceptabilă, pe motiv că certificatul privind semnătura electronică folosită la încărcarea documentaţiei avea valabilitatea expirată. Compania a făcut contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), acuzând că "autoritatea contractantă a căutat motive pentru descalificare". CNSC a admis contestaţia şi a obligat Primăria să reanalizeze oferta depusă de SC Suntech Service, cu respectarea prevederilor legale. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Contractul, cu o valoare estimată de 580.000 de lei fără TVA, a fost atribuit pe baza criteriului "preţul cel mai scăzut". Potrivit datelor noastre, valoarea cu care Suntech Services a câştigat este de 65.569 de lei.

Potrivit bilanţurilor de pe portalul Ministerului Finanţelor Publice, la finele lui 2016, firma, înregistrată în noiembrie 2010, având ca obiect de activitate lucrări de instalaţii electrice, înregistra o cifră de afaceri netă de 2.199.174 de lei şi un profit net de 205.011 lei, la un număr mediu de cinci salariaţi.

200 de sesizări

Pe 11 septembrie, când contractul cu SC Total Strada, firma care, în ultimii doi ani, s-a ocupat de mentenanţa iluminatului public, oraşul suferea deja din cauza iluminatului deficitar. Nu-i de mirare că, în cele trei luni, s-au adunat nu mai puţin de 200 de sesizări, venite de la gălăţenii din diferite zone ale oraşului. Prin urmare, autorităţile locale îi vor solicita operatorului să intervină cu precădere în zonele în care s-au primit deja sesizări. În zilele următoare, Suntech va trebui să facă public numărul de telefon la care gălăţenii pot sesiza problemele privind iluminatul public.

Gălăţenii au luminiţe de Crăciun, dar n-au lumină pe străzi:

Foto, galerie: Monica Zanet

Citit 6114 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.