”Drumeagul” Libertăţii rămâne pavat cu promisiuni. Şapte ani de când locatarii cer reabilitarea (FOTO)
Foto: Anca Melinte

”Drumeagul” Libertăţii rămâne pavat cu promisiuni. Şapte ani de când locatarii cer reabilitarea (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

"Stăm mai rău ca la ţară, dar plătim impozite ca în centrul oraşului", se tot revoltă locatarii străzii Libertăţii, care arată mai degrabă a drumeag de cătun amărât. În septembrie 2020, se împlinesc şapte ani de când tot solicită, prin adrese susţinute cu tabele de semnături, reabilitarea "uliţei" pe care locuiesc. Şi tot de şapte ani, primesc doar promisiuni.

"«Uliţa» Libertăţii, din centrul Galaţiului, pavată cu promisiuni", era titlul articolului publicat pe 30 iulie 2015 in ziarul "Viaţa liberă", în urma unui nou apel primit din partea locuitorilor zonei. Aceştia ataşau o copie a solicitării privind reabilitarea străzii, pe care o adresaseră Primăriei în septembrie 2013. În aprilie 2014, autorităţile, care recunoşteau că strada are nevoie de reabilitare, promiteau că "este prinsă în planul de investiţii şi reparaţii de anul viitor".

În iulie 2015, municipalitatea ne comunica promiţător: "pentru strada Libertăţii, au fost începute procedurile. Trebuie realizat studiul de fezabilitate şi apoi aprobată investiţia în Consiliul Tehnico-Economic şi în Consiliul Local. Cel mai probabil, la anul va fi bugetată lucrarea, în funcţie de disponibilităţi".

În februarie 2018, scriam din nou despre strada Libertăţii şi despre revolta oamenilor: "Scriptic, suntem în anul 2018, dar în realitate suntem cu câteva sute de ani în urmă.

La câteva zile după publicarea reportajului, pe 27 februarie 2018, reprezentanţii Primăriei ne-au comunicat că în bugetul oraşului pentru acel an a fost prevăzută suma de 60.000 de lei pentru studiul de fezabilitate şi proiectare. Şi că, în funcţie de valoarea estimată a lucrărilor, ar putea fi reabilitată în întregime sau pe segmente. De asemenea, municipalitatea recunoştea şi necesitatea înlocuirii conductei de alimentare cu apă, reţeaua având durata de viaţă mult depăşită şi un grad foarte mare de uzură.

"Ne-a mai păcălit o dată"

"Primăria Galaţi şi-a frecat mâinile de bucurie că ne-a mai păcălit o dată. Locuitorii străzii Libertăţii au rămas fără conducta de apă schimbată, deci casele lor sunt în continuare în pericol. Strada este în acelaşi stadiu de degradare", a fost mesajul indignat pe care l-am primit zilele trecute la redacţie.

Luni, 20 iulie 2020, "drumeagul" Libertăţii arăta mai jalnic decât la ultima noastră vizită. Gropile adânci, de toate formele şi dimensiunile, pline cu apă sau nu, hârtoapele, bolovanii dislocaţi şi măcinaţi, noroiul, contrastau violent cu casele cochete şi cu spaţiile verzi, adevărate grădiniţe de flori pe marginea trotuarului degradat. "Noi ştim unde sunt gropile, dar cine nu cunoaşte strada îşi rupe maşina, dacă vine pe aici după o ploaie zdravănă", ne-au spus locatarii.

Ce spune Primăria

Pentru că, în februarie 2018, administraţia locală făcuse o promisiune, am fost curioşi să aflăm ce măsuri au fost luate cu privire la strada Libertăţii în perioada februarie 2018 - iulie 2020. Dacă s-au realizat documentaţiile necesare, ce anume vizează acestea şi, desigur, când ar putea demara lucrările.

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că avem în vedere situația prezentată, strada Libertății fiind în planul de perspectivă pentru investiții. Există însă foarte multe zone din oraș unde sunt necesare lucrări de modernizare și pe parcurs ne dorim să rezolvăm toate problemele existente. De aceea avem foarte multe proiecte în derulare, dar în programul de investiții pe anul 2020 nu au fost alocate fonduri pentru modernizarea străzii Libertății, iar în contextul actual nu putem preciza când se va putea interveni pe această stradă", ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați.

Citit 13188 ori Ultima modificare Duminică, 26 Iulie 2020 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.