Ce avantaje îţi oferă cardul european de sănătate

Ce avantaje îţi oferă cardul european de sănătate
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Tot mai mulţi gălăţeni care pleacă în vacanţă în această vară sunt interesaţi să obţină cardul european de sănătate. Documentul, pe care îl primesc în şapte zile de la solicitare, le asigură tratamentul gratuit în caz de urgenţă în ţara în care se deplasează, aici fiind incluse şi intervenţiile chirurgicale complicate.

Cardul european îi conferă asiguratului dreptul de a beneficia de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Cardul poate fi utilizat şi în Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia. Documentul se emite individual, pentru fiecare asigurat care îl solicită. Trebuie precizat, totuşi, că documentul nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu intenţia expresă de a beneficia acolo de un tratament medical.
Asiguraţii care solicită card european se prezintă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi cu dovada de asigurat (adeverinţă şi ordin de plată pentru angajaţi, cupon pensie pentru pensionar, adeverinţă de elev, student pentru persoanele peste 18 ani), copie după cartea de identitate sau certificat de naştere, pentru copii. La sediul instituţiei se vor completa o cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere, conform căreia asigurataul nu intenţionează să utilizeze cardul european de asigurări sociale de sănătate pentru deplasări care au ca scop beneficierea de tratament medical.

Ce fel de tratamente acoperă cardul

Tratamentul oferit de spitalele publice din străinătate pacienţilor români care întâmpină o urgenţă medicală este gratuit. Cu alte cuvinte, asiguratul care are cardul asupra lui nu este nevoit să scoată niciun ban din buzunar, ci este suficient să se prezinte la spitalele publice din statul în care a mers în vacanţă şi să-l prezinte. Ulterior, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), decontează tratamentul, tranzacţiile fiind făcute între autorităţi. În consecinţă, asiguraţii români care se află în posesia unui card european de sănătate beneficiază de exact aceleaşi servicii de sănătate ca şi persoanele asigurate din ţara în care s-a deplasat.

Citit 7693 ori Ultima modificare Luni, 26 Iunie 2017 21:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.