Șase semne că iubeşti un manipulator emoţional

Șase semne că iubeşti un manipulator emoţional
Manipulatorii emoţionali sunt, în mare parte, preocupaţi doar de propriile dorinţe şi nevoi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cum știi dacă te afli într-o relație toxică. Dacă sentimentele tale sunt în permanenţă minimalizate şi de multe ori ajungi să îi ceri scuze partenerului tău când tu eşti, de fapt, cel rănit de comportamentul lui negativ, există şanse mari ca cel cu care îţi împarţi viaţa să fie un manipulator emoţional. Experţii în relaţii susţin că manipulatorii emoţionali se folosesc de vulnerabilităţile victimelor şi, adesea, de cuvintele acestora. La final, când simt că tacticile lor încep să îşi piardă din eficienţă, îşi prind victimele înapoi în plasă prin scuze şi promisiuni că se vor schimba.

Beatty Cohan, un psihoterapeut din New York, susţine că există semne clare care îi dau de gol pe manipulatorii emoţionali şi că relaţiile cu astfel de persoane sunt toxice şi nu ar trebui continuate. "Când începem să realizăm că ceva nu merge bine, ar trebui să ne ascultăm instinctele. Cu cât rupi mai repede o asemenea legătură, cu atât mai bine, pentru că te vei trezi într-o relaţie circulară, în care problemele vor fi mereu aceleaşi. În plus, de la manipularea verbală şi emoţională la abuz este un singur pas", este de părere Cohan.

Îţi minimalizează sentimentele

Potrivit specialistei, manipulatorii emoţionali sunt, în mare parte, preocupaţi doar de propriile dorinţe şi nevoi. De câte ori vei încerca să deschizi o conversaţie sinceră despre momentele în care te simţi rănit sau invalidat, vei fi redus la tăcere şi acuzat că te comporţi copilăros sau exagerat, scrie "Daily Mail", preluat de adevarul.ro.

"La un moment dat, ajungi să te îndoieşti de tine şi să te întrebi dacă nu cumva au dreptate. Un manipulator emoţional nu îşi va cere niciodată scuze şi te va face întotdeauna să îţi pui sub semnul întrebării emoţiile, reacţiile şi sensibilitatea", spune Patty Blue Hayes, autoare şi specialistă în relaţii.

Te umileşte în faţa apropiaţilor

Dacă partenerul tău te insultă sau face glume mai mult sau mai puţin răutăcioase pe seama ta în public, există şanse mari ca acesta să fie adeptul manipulării emoţionale. "Astfel de persoane se hrănesc cu nesiguranţele celorlalţi. Să presupunem că iubitul tău manipulator emoţional ştie că eşti complexată de greutatea ta. În loc să te susţină, te va umili pentru că ai mâncat ultima felie de pizza, aducând în discuţie greutatea ta, în faţa prietenilor", exemplifică specialista.

Dă vina pe tine pentru comportamentul lui negativ

Manipulatorii emoţionali nu iau responsabilitatea faptelor lor. În schimb, îşi vor justifica fiecare acţiune în baza greşelilor perechii lor. "De exemplu, o persoană care se foloseşte de manipulare emoţională începe să ţipe la partenerul ei în momentul în care este întrebată dacă a plătit factura de curent electric. În plus, îi spune că ar trebui să ştie că este foarte stresată şi ocupată la locul de muncă şi că nu poate fi deranjată cu asemenea sarcini", explică Hayes.

Refuză să dea explicaţii

Specialista explică o altă tehnică a manipulatorilor, care folosesc afirmaţii precum "nu ai înţelege". Motivul din spatele acestui comportament constă în faptul că, de fapt, nu îşi doresc să comunice cu adevărat. "Prin asemenea vorbe te fac să simţi că le eşti inferioară şi că nu ai cum să înţelegi prin ce trec", a adăugat autoarea.

Îţi neglijează sentimentele

"Un manipulator emoţional este preocupat mai mult de propria persoană, aşa că dacă vei încerca să îi povesteşti cât de grea a fost ziua ta, îţi va spune, cu siguranţă, că a lui a fost şi mai grea, în loc să te consoleze. Încă o dată, sentimentele tale vor fi invalidate şi te vei simţi vinovată că încerci să comunici", subliniază Patty Blue Hayes.

Promite să se schimbe doar când eşti gata să îl părăseşti

Manipulatorii emoţionali îşi dau seama când eşti gata să pui punct jocului lor şi exact când eşti gata să iei atitudine par că regretă şi că sunt gata să se schimbe. Toate acestea durează doar până când le cazi iar în plasă. Apoi vor reveni la vechiul lor comportament. "Dacă eşti lângă o persoană care poate să conştientizeze că are o problemă şi care încearcă să o rezolve, merită să rămâi şi să încercaţi să depăşiţi greutăţile, dacă nu, ieşi din relaţia aceea cât mai repede cu putinţă", sfătuieşte psihoterapeuta Beatty Cohan.

Citit 1892 ori Ultima modificare Duminică, 03 Aprilie 2022 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.