Cum vindecăm frica de veterinar

Cum vindecăm frica de veterinar
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile privind creşterea, îngrijirea şi educarea prietenului necuvântător. Prieten pe care ni-l dorim sănătos, puternic, vesel și cât mai mult timp alături de noi. Iar pentru asta, vizitele la medicul veterinar trebuie să fie regulate.

E drept, nici nouă nu ne face mare plăcere să mergem la medic, prin urmare, nici prietenii cu blăniță nu vor fi foarte entuziasmați de această vizită. Nu puțini sunt stăpânii care se plâng că vizita la medic se transformă într-un mic război.

Cele mai multe pisici ajung să asocieze cușca sau geanta de transport cu mersul la veterinar și astfel li se cultivă teama, refuzând să mai intre înăuntru. Şi atunci se ajunge la situaţii hilare: fugăritul pisicii prin casă şi extrasul de sub paturi sau de sub dulapurile unde se piteşte de teama cuştii de transport, în care nu trebuie să o vârâm cu forţa. Drumul, dar şi aşteptarea la medicul veterinar devin un coşmar, în care pisica miaună şi zgârie și se zbate, dornică să scape. Pentru a combate temerile animalului, ideal ar fi să îi permiteţi oricând animalului accesul la geanta sau cuşca de transport. Puteţi să-i lăsaţi înăuntru o jucărie sau ceva bun de mâncare, pe care să le descopere singur. În acest fel, se va convinge că geanta sau cuşca de transport nu prezintă un pericol şi nu va mai fugi să se ascundă, la vederea ei. De pildă, pisica mea alege adesea cușca pentru un pui de somn nederanjat. 

Şi căţeii se smucesc şi dau să fugă atunci când e vorba să intre în cabinetul veterinar. Pentru ca animalul să nu asocieze cabinetul cu ceva neplăcut sau dureros, puteţi face vizite la veterinar şi atunci când nu e nevoie de o consultaţie, un tratament sau de o altă operaţiune medicală. Puteţi merge la veterinar ca să-i cumpăraţi câinelui mâncare, o jucărie, o hăinuţă sau ceva bun - de exemplu, o recompensă alimentară pe care să i-o oferiţi la ieşirea din cabinet pentru că a fost cuminte. În timp, câinele nu va mai fi atât de speriat şi va accepta ceva mai calm să treacă pragul veterinarului.

Citit 2061 ori Ultima modificare Joi, 25 August 2022 22:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.