Colesterolul crescut îngroaşă arterele

Colesterolul crescut îngroaşă arterele
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Colesterolul este o substanţă din categoria lipidelor, foarte importantă pentru buna funcţionare a celulelor, pentru fabricarea sărurilor biliare necesare digestiei şi a hormonilor sexuali. Colesterolul este transportat prin sânge sub forma a două lipoproteine - LDL (colesterolul „rău“) şi HDL (colesterolul „bun“).

Atunci când colesterolul din sânge creşte, el îngroaşă arterele, transformându-le în tuburi rigide, care împiedică circulaţia sângelui şi aprovizionarea cu nutrienţi a organelor vitale. Boala se numeşte ateroscleroză. Două sunt sursele prin care colesterolul este prezent în corp: prin consumul de grăsimi animale - colesterol exogen, şi în urma fabricării lui de către ficat - colesterol endogen. Nivelul normal de colesterol din sânge este între 150 şi 200 de miligrame pe decilitru, din care 20-25 la sută este datorat celui exogen, scrie clicksanatate.ro.

Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, consumul de colesterol trebuie limitat la sub 300 de miligrame pe zi. Creşterea colesterolului total şi a celui rău - LDL - reprezintă un factor de risc cardiovascular, astfel că dieta este importantă, pentru că, prin intermediul ei, putem controla cantitatea de grăsimi animale pe care le introducem în organism prin alimentație. Alimente precum gălbenuşul de ou, preparatele pe bază de creier, ficat, carne de porc, unt, mezeluri trebuie limitate sau chiar eliminate, dacă medicul vă recomandă acest lucru. În acelaşi timp, trebuie încurajat consumul de peşte şi de carne de pasăre.

Potrivit „Ghidului de nutriţie“, coordonat de prof. dr. Cristian Serafinceanu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, deşi creveţii au un conţinut ridicat de colesterol, aceştia au în componenţa lor şi anumite substanţe - steroli non-colesterolici - care intră în competiţie cu colesterolul pentru absorbţie şi, din acest motiv, sunt recomandabili, comparativ cu carnea de vită, de oaie sau de porc, al cărei consum trebuie limitat.

Potrivit aceleiaşi surse, cu excepţia brânzei de fermă - telemea - şi a celei proaspete, majoritatea tipurilor de brânzeturi sunt bogate în colesterol, astfel că, de asemenea, ar trebui limitat consumul lor. Se poate face acest lucru prin înlocuirea cu brânzeturi fără grăsimi sau cu conţinut mic de grăsimi, obţinute din produse vegetale.

Citit 1592 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.