32 de elevi băgaţi „la teasc”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* E nevoie de un al treilea microbuz, cu postul aferent de şofer *

Elevii de clasele a IX-a şi a X-a, din comuna Cavadineşti, cei înscrişi la Grupul Şcolar „Paul Bujor” Bereşti, ajung la ore în condiţii mizerabile.

Miercuri, băgaţi „la teasc”, în maşina şcolarului pusă la dispoziţia lor de Bereşti, de 16+1 locuri, la coborâre s-a constat că erau nu mai puţini de 32. Supraîncărcătură pentru circulaţia pe o şosea cu înclinaţia ca de perete - pe câţiva kilometri, cât ţine traversarea localităţii Cristeşti. Punctul de preluare, dimineaţa, şi de debarcare, după-amiaza: Găneşti.

Afluxul de absolvenţi ai clasei a VIII-a către Bereşti (s-au înscris până şi din Lungeşti, Vinderei…), l-a determinat pe profesorul Mihai Talaşman, directorul grupului şcolar menţionat, să ceară, iar Inspectoratul Şcolar de la Galaţi să aprobe înfiinţarea a trei clase de-a IX-a (una, cu profilul Teoretic şi de Ştiinţele Naturii, iar celelalte două, de Mecanică). În anii şcolari precedenţi, conlucrarea dintre Bereşti şi directorii de şcoli din Rădeşti, Bereşti-Meria şi Cavadineşti n-a cunoscut sincope.

Pentru absolvenţii de clasa a VIII-a de la Rădeşti, naveta la Bereşti, cu microbuzul obţinut de autorităţile din comuna lor, a dus, ceea ce este salutar, la înlăturarea fenomenului numit în rapoartele statistice «Neşcolarizaţi».

"Având cu ce se deplasa până la «Paul Bujor», ne-a spus directorul Talaşman, şi-au putut vedea în continuare, cu toţii, fără griji, de învăţătură”. 

Dificultăţi în venitul la ore se înregistrează, la acest început de nou an şcolar, numai pe relaţia Bereşti-Cavadineşti. Comuna de la Prut are, într-adevăr, două microbuze, utilizate la transportul elevilor din Vădeni către Şcoala Gimnazială Cavadineşti şi de la Aldeşti şi Puricani pentru Şcoala Gimnazială Găneşti.

În aceste condiţii, fiindcă din două maşini n-ai cum să faci trei, liceenii Cavadineştiului au, acum, un „statut” incert: şefii din comuna lor i-ar aduce cu dragă inimă la Bereşti, dar n-au cu ce; Bereştiul, la rândul său, sacrifică, şi încă rău, de nevoie, timpul şcolarilor din Mânzăteşti şi Lupeşti ca să poată utiliza microbuzul din dotare şi la efectuarea unei curse de Găneşti.

La ora 6,30, cu noaptea în cap, adolescenţii din comuna Măluşteni, sculaţi de la ora 5.00, sunt vărsaţi în faţa şcolii ca să aibă timp şoferul s-o „taie”, peste câteva dealuri şi o pantă periculoasă, spre Găneşti.

Întâlnindu-se cu fiecare primar în parte, din Bereşti, Bereşti- Meria şi Cavadineşti, domnul Talaşman le-a spus cum stau lucrurile. Poziţia sa: „Putem ieşi din impas regândind planificarea curselor. Noi, cei de la Bereşti, în condiţiile arătate, respectiv, dezavantajând serios elevii din Mânzăteşti şi Lupeşti, să efectuăm un drum de Cavadineşti; comuna Bereşti-Meria, la rândul ei, să ne uşureze, efectuând un transport de Pleşa; cel de-al doilea „drum” de Găneşti să revină Primăriei Cavadineşti”.

„Nu ne putem juca de-a învăţământul, să ne tot întrebăm unii pe alţii, prin telefon, ai cui sunt şcolarii din Comăneşti ori de la Rugineni. O răspundere faţă de aceştia, privind asigurarea transportului, avem şi noi, dar şi şcolile de unde provin”.

„Normal ar fi ca Şcoala de la Cavadineşti să se grăbească să solicite, în scris, că argumente pro, la îndemână, are suficiente, să i se repartizeze un al treilea microbuz, bineînţeles, cu postul aferent de conducător auto”.

Citit 1770 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.