Cavadineştiul, sărac la pungă, bogat în tradiţii

Cavadineştiul, sărac la pungă, bogat în tradiţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Orice poţi să-i reproşezi comunei Cavadineşti: că e săracă şi n-are drumuri modernizate, că n-are apă curentă, nici canalizare, că e departe de Galaţi. Dar în faţa tradiţiilor şi a respectului pentru cultura populară a Cavadineştiului eşti obligat să-ţi scoţi pălăria.

Ca să fim sinceri până la capăt trebuie să spunem că meritul este al primarului PD-L Aurel Florea, care a condus Căminul Cultural vreme de 20 de ani. Acum locul i-a fost luat la cârma instituţiei de cultură de Petrică Dorobăţ. 

Cavadineştiul are deja un festival folcloric anual consacrat şi un ansamblu popular căruia i s-a dus vestea - Bujoreanca. Ansamblul a fost rebotezat după un rapsod popular Caliopia Bujoreanu.

“Avea o voce de neegalat! Mulţi o comparau cu Maria Ciobanu. A fost o Maria Ciobanu de pe Valea Horincei. Din respect pentru cariera ei, i-am dat ansamblului nostru numele Bujoreanca”, ne-a declarat primarul.   

Cămăruţa comorilor

O încăpere a Căminului Cultural a fost transformată în muzeu şi adăposteşte adevărate comori adunate din lăzile de zestre ale bătrânilor satului. Primarul visează să amenajeze chiar o casă tradiţională, cu ogradă, sobă cu firidă, în stilul local, aşa cum avea bunica lui.

De îndată ce treci pragul odăii-muzeu nu ştii în care parte să priveşti mai întâi. Toate obiectele sunt autentice şi în mare parte funcţionale. De exemplu, la războiul de ţesut a lucrat însuşi primarul ca să le arate fetelor din sat ce şi cum se ţese.

Straiele populare ale membrilor ansamblului au fost ţesute acolo. Cel mai preţios obiect este o icoană care are nevoie să fie restaurată.

„Are o valoare inestimabilă, peste o sută de ani vechime!”, spune Aurel Florea. La loc de cinste este expusă şi o cămaşă bărbătească găsită în sat, în lada de zestre. Simbolul modelului este cornul berbecului cu care au fost împodobite şi cămăşile artiştilor Bujoreancăi.

Primarul comunei speră să reabiliteze căminul cultural din Vădeni, sat uitat parcă de Dumnezeu în sărăcie lucie, cu ajutorul unui proiect de şase miliarde de lei pe care vrea să-l câştige.

Citit 726 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.