Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
2 comentarii

În cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 187 din Galaţi s-a iscat, de peste jumătate de an, un conflict care pare să fi escaladat periculos. Totul a pornit de la câteva copii xerox după unele documente de plată ale asociaţiei, cerute de doi dintre proprietari, ajungându-se acum până la o serie de plângeri penale şi, se pare, ameninţări de genul "te calc cu maşina când te prind".

La sfârşitul anului trecut, Viorel Guzu şi Ginel Dumitrache, membri ai Asociaţiei de proprietari nr. 187, care include blocurile L4 şi L5 de pe strada Armata Poporului, au cerut în scris conducerii asociaţiei să le fie prezentată lista detaliată a cheltuielilor administrative din luna octombrie 2018, în valoare de 448,01 lei, însoţită de documente justificative. "Solicitarea am făcut-o conform Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, art. 28, alin 1 şi 3", ne-a spus Viorel Guzu.

Neprimind niciun răspuns în termen de 10 zile, cei doi, "în numele a mai multor proprietari", au făcut o sesizare către Primăria Galaţi, cerând compartimentului de specialitate "să exercite controlul asupra activităţii financiar-contabile", mai exact asupra acelor cheltuieli administrative din octombrie 2018. Cei doi au cerut să li se prezinte "o listă simplă cu acele cheltuieli, însoţită de copii după documentele justificative". Nu au obţinut-o!

Pe lista sumelor de plată la întreţinere ale asociaţiei din luna următoare, noiembrie 2018, a apărut o altă sumă de cheltuieli administrative, de 834,9 lei, iar "ciclul" s-a reluat: cerere la asociaţie, sesizare la Primărie, niciun răspuns.

În schimb, Guzu şi Dumitrache au primit o invitaţie la Compartimentul Asociaţiilor de proprietari din cadrul Primăriei, soldată tot fără rezultat. Asta deşi legea spune că "neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, comitetul  executiv, comisia de cenzori sau administratorul asociaţiei de proprietari constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei".

"Oricine putea face această înşiruire de cifre"

De ce au cerut Viorel Guzu şi Ginel Dumitrache documente justificative pentru respectivele cheltuieli? "Pentru că această înşiruire o putea face oricine, adăugând nişte valori care, însumate, să corespundă cu valorile cheltuielilor administrative din octombrie şi noiembrie 2018. Copiile după documentele justificative (devize, chitanţe, facturi) sunt plătite de cei care le solicită, nu de asociaţie, deci nu ar fi fost un impediment. De asemenea, se menţionează două valori de taxă juridică de timbru, fără a se preciza pentru ce au fost achitate. Afirmaţiile făcute de Compartimentul Asociaţiilor de proprietari al Primăriei conform cărora în arhivele asociaţiei există documente justificative nu pot fi crezute, atâta timp cât nu există copii anexate şi, mai ales, pentru faptul că la atâtea solicitări făcute pentru acel control nu s-a răspuns", afirmă Viorel Guzu, într-o sesizare pe adresa redacţiei "Vieţii libere".

Preşedintele asociaţiei: "De ce nu au plătit copiile şi autobuzul dus-întors?"

Preşedintele Asociaţiei de proprietari 187, Constantin Samoilă, se cam contrazice. El a afirmat că lui Viorel Guzu şi Ginel Dumitrache li s-au dat răspunsurile cerute "cu recomandate", dar întreabă şi de ce cei doi nu au plătit la asociaţie, cu chitanţă, sumele de câţiva lei reprezentând contravaloarea copiilor xerografiate şi a drumului dus-întors, cu autobuzul, pe care administratorul ar trebui să-l facă la un centru copiere "din oraş". "Li s-au dat răspunsuri cu recomandate, la fiecare în parte. Faptul că ei cer lunar documente oficiale, adică îşi fac arhivă separată în paralel este altă problemă. Li s-a spus să plătească contravaloarea copiilor după documentele pe care le solicită, sunt fixate preţurile, este decizie dată, pentru că administratorul se duce în oraş să facă copie, că noi nu avem nici xerox, pentru că soţia dlui Guzu Viorel, în zece ani de activitate cât a fost administrator, nu a fost capabilă să cumpere un copiator. Iar administratorul nu este obligat să se ducă în oraş să facă copii pentru fiecare în parte. Cine îi plăteşte, în afara programului, banii administratorului? Autobuzul cine îl plăteşte, că este 4 lei dus-întors? Asociaţia? Cine vrea copii după documente, plăteşte, plăteşte şi timpul administratorului, şi valoarea transportului. Ei au zis că plătesc, dar au şi venit cu banii? Au depus pe bază de chitanţă la asociaţie vreun leu? Dar dl Guzu Viorel v-a spus că a vrut să mă calce cu maşina, în parcare?", ne-a spus preşedintele Asociaţiei 187.

Constantin Samoilă ne-a arătat şi copiile după mai multe plângeri penale făcute către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, patru la număr. Prima - împotriva lui Ginel Dumitrache şi a Vioricăi Guzu (soţia lui Viorel Guzu), pentru "sustragerea unor documente financiar-contabile din arhiva asociaţiei". A doua - împotriva lui Viorel Guzu, care ar fi încercat să dea cu maşina peste el. A treia - împotriva lui Viorel Guzu şi a Vioricăi Guzu, pentru "sustragerea şi copierea xerox a datelor mele personale din arhiva asociaţiei aflată în gestionarea sa, în scopul folosirii lor în interesul familiei personale". Şi a patra plângere, tot împotriva celor doi, "pentru ruperea cu intenţie a sigiliilor ştampilate de la intrarea în sediul-casierie-arhivă al asociaţiei".

Citit 5156 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 August 2019 00:01

2 comentarii

 • postat de Simona Vineri, 02 August 2019 14:19 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  2

  Compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei e total depăşit în relaţia cu Asociaţiile de Proprietari, iar legislaţia nu e suficient de clară în multe aspecte.
  Până când POLITICIENII nu se vor apleca mai mult asupra acestui aspect, să înţeleagă că majoritatea cetăţenilor acestei ţări locuiesc la BLOC (unde sunt cele mai multe probleme dlicate), nu în centre rezidenţiale sau vile de lux, aceste probleme se vor perpetua şi se poate ajunge la cazuri mult mai grave.
  INCOMPETENŢA, nu numai corupţia, poate ucide!

  Raportează
 • postat de Trei Vineri, 02 August 2019 13:44 78.96.81.*** Link la comentariu
  0
  3

  Ne-ati ametit, n-am intels nimic!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.