Nouă copii şi doi adulţi fără casă

Nouă copii şi doi adulţi fără casă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 11 oameni locuiesc la comun într-o cameră a bunicii * Primăria Galaţi a înregistrat o cerere pentru locuinţă în martie 2011 * Cazul e unul special şi, fiind vorba despre nouă minori, trebuie urgentată rezolvarea  lui... *

În vreme ce România se vaită că stă foarte rău la capitolul natalitate, familia Constanţa şi Marian Balercă din Galaţi răstoarnă toate statisticile în domeniu! Căsătoriţi în 1995, cei doi soţi Balercă au o familie foarte mare. În cei şaisprezece ani de când s-a căsătorit, Constanţa (în vârstă de 34 de ani) a născut nu mai puţin de nouă copii. Cel mai mare are 15 ani, iar mezinul are vreo trei săptămâni.

Această familie are o casă de copii, dar nu are casă! De ceva timp, cei doi adulţi şi copiii lor se mută de la o adresă la alta.

Rugăminte pentru un acoperiş

Purtând în braţe un prunc de doar trei săptămâni, cu alţi doi de mână, Constanţa Balercă a venit deunăzi la redacţie cu o rugăminte scrisă...

„În momentul de faţă, stăm în gazdă la mama soacră, pe strada Al.I.Cuza nr. 34, povesteşte femeia. Numai că aceasta nu e casa  soacrei mele, la rându-i ea locuind cu chirie. Deunăzi, mama soacră tocmai a fost anunţată că proprietarul doreşte să vândă casa şi că trebuie să ne mutăm...”

Realitate cruntă

În casa temporară a bunicii Balercă,  realitatea este cruntă. Trei camere şi mare aglomeraţie, senzaţie de sufocare, de sărăcie şi de mare neputinţă.

Într-o cameră locuieşte bunica, în alta cei trei nepoţi (ai fiicei) pe care-i creşte de mici, iar în camera de la mijloc vieţuieşte familia Balercă; un pat de mijloc şi vreo două canapele asigură odihna celor  nouă copii şi doi adulţi.

Nu ne putem gândi  la momentele în care cei mici trebuie să-şi facă temele, iar cei mari să se odihnească. E un dute-vino continuu... „Noi am avut şi nu am avut o casă, zice Constanţa, în timp ce Florin, de doi ani, o trage de mânecă.

Am stat la o casă a soacrei, casă pe care - la un moment dat - cumnata noastră, sora soţului, a făcut un împrumut cu camătă... Şi, când ajungi la cămătari, poţi fi sigur că nu mai beneficiezi de munca de o viaţă...”

Au ocupat „hoţeşte” casa bunicii!...

În toată sărăcia, Constanţa are haz. Ne povesteşte că înainte cu trei săptămâni de a se muta în strada Al. Ioan Cuza nr. 34, a stat la un verişor al soţului. Şi pentru că acea rudă nu i-a mai putut adăposti, au venit la bătrână...

„Mama soacră nu era acasă şi când a ajuns şi ne-a găsit pe toţi, ne-a reproşat că ˝am intrat hoţeşte şi i-am ocupat casa˝... Dar unde să ne ducem?, întreabă retoric tânăra femeie. Să ne mutăm în stradă?...”  

Familia Balercă a depus în martie 2011 o cerere la Primăria Galaţi. Din informaţiile puse la dispoziţie de serviciul de specialitate, am reţinut că situaţia familiei Balercă este în atenţia autorităţii Administraţiei publice locale.

Această familie trăieşte dintr-un venit de 617 lei pe lună la unsprezece suflete... Ştim că sunt multe cazuri sociale în aşteptarea unei case, unele de ani de zile, dar  sperăm ca serviciul de specialitate să urgenteze soluţionarea cererii familiei Balercă. „Există cererea înregistrată din luna martie 2011, a fost reînnoită în iunie şi sperăm ca, în maximum o lună de zile, să găsim o soluţie”, ne-a spus concis, ieri, Nicoleta Manole, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Citit 1597 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.