Fundaţia Familia, victima „vigilenţei” aleşilor

Fundaţia Familia, victima „vigilenţei” aleşilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fundaţiile finanţate de Primărie, la puricat  * Cofinanţarea unui proiect social european, respinsă de aleşi din ignoranţă *

Cu o determinare demnă de o cauză mai bună, aleşii locali au dat în cap cofinanţării unui proiect european care îi viza pe tinerii şi copii victime ale violenţei în familie.

Fundaţia „Familia”, câştigătoarea unei finanţări europene de 55.985 euro, a fost, într-un fel, victima colaterală a bruştei reticenţe manifestate de aleşii locali în privinţa cheltuirii banului public.

După ce serialul de criză al „Vieţii libere” le-a deschis ochii în privinţa veniturilor directorilor societăţilor de interes local, consilierii vor lua la puricat fundaţiile aflate în parteneriat cu municipalitatea pentru a vedea unde se duc banii.

Cuprinşi de remuşcări, aleşii promit că vor reveni asupra cofinanţării de 5.700 de euro a proiectului „Educaţie pentru viaţă” – desfăşurat de „Familia”.

Una vorbim, alta ne înţelegem

Decizia de respingere a cofinanţării a venit în urma intervenţiei consilierului PSD Nicolae Rainea care a acuzat pe nedrept fundaţia că nu şi-a susţinut proiectul, aruncând o umbră de îndoială asupra lui.

Prezentă în sală, directorul executiv al Fundaţiei „Familia”, Mariana Robea, a încercat să prezinte situaţia reală, dar nu i s-a permis. Ulterior, Rainea a spus că nu are nimic împotriva copiilor bătuţi se soartă:

„Trebuia să explice proiectul şi să nu ceară bani!”, dovedind că habar nu are ce înseamnă proiect european.

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco a cerut Comisiei nr. 1 de buget-finanţe a CL o analiză a fundaţiilor:

„Nu aş vrea să am sentimentul că pe lângă alte lucruri care se întâmplă pe la alte societăţi, acelaşi lucru se petrece şi la aceste fundaţii”.

„Atâta timp cât se cheltuie bani din bugetul local merităm să ştim exact pentru ce”.

Preşedintele Comisiei nr. 1, Aurelian Constantin l-a asigurat că pe 8 iunie va avea loc o întâlnire cu fundaţiile susţinute de CL pentru un control.

Ciumacenco a criticat lipsa de seriozitate a aleşilor, care una convin la negocieri şi alta fac:

„După  ce stabilim tot de comun acord, în şedinţa CL fiecare spune altceva”.

„Ori e o metodă tendenţioasă prin care unii încearcă să-şi facă campanie, ori şefii de grup nu sunt recunoscuţi”.

„Dacă la noi se stabileşte ceva, ne convine sau nu, interesul politic primează”.

Mihai Alin, consilier PDL, a declarat că proiectul va reintra pe ordinea de zi după analiza fundaţiilor.

Umilită!

Directorul Fundaţiei „Familia”, Mariana Robea, s-a simţit penibil la şedinţa CL.

„Nu am nimic de ascuns. Am fost şi la comisii când s-a discutat proiectul şi s-a dat aviz favorabil. Dacă nu voiau să aprobe hotărârea, să n-o mai fi pus pe ordinea de zi”.

„Din 289 de fundaţii care au depus proiecte, noi am fost printre cei 30 de câştigători. Proiectul se derulează din 22 ianuarie şi va dura până pe 22 noiembrie”.

„Pe lângă tot ceea ce facem la centrul ˝Mama şi copilul abuzat˝, oferim şi locuri de muncă!”.

„În plus, facem reparaţii la clădirea pe care CL ne-a dat-o în folosinţă gratuită. Tot la CL se întorc beneficiile”, ne-a declarat Mariana Robea, insistând pentru cofinanţare.

Fără scuze

În raportul de specialitate al hotărârii scria că, din cauza crizei,„Familia” nu poate asigura cofinanţarea, motiv pentru care indicatorii şi planul de activităţi nu vor putea fi respectate.

Obiectivul proiectului este asigurarea accesului a 30 de copii şi tineri victime ale violenţei în familie la informare, consiliere psiho-socială şi juridică şi la educaţie.

Supăraţi parcă pe Nicolae Rainea, aleşii s-au comportat incalificabil.

Deşi şedinţa nu se încheiase, dar ordinea de zi fusese epuizată, s-au ridicat şi au părăsit sala, lăsându-l pe Nicolae Rainea să vorbească singur despre bazele sportive.

Citit 1753 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.