Zilele libere pentru părinți se plătesc din nou

Zilele libere pentru părinți se plătesc din nou
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani, precum şi cei care au în întreţinere copii sau adulţi cu handicap cuprinşi într-o formă de învăţământ, pot beneficia, din nou, de zilele libere plătite de angajator pentru a-i supraveghea în situațiile în care cursurile se suspendă, pe toată durata anului școlar 2021-2022, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 110/02.10.2021, informează Inspecția Muncii. Actul normativ stabilește că unul dintre părinți va putea solicita angajatorului său, printr-o cerere și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, zile libere plătite pentru supravegherea copiilor atunci când cursurile sunt suspendate sau limitate ca urmare a îmbolnăvirilor provocate de virusul SARS-CoV-2. Aceste zile pot fi cerute doar în situațiile în care cursurile sunt limitate sau se suspendă pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2021-2022, fără a se include vacanţele.

Zilele libere plătite se acordă părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ; celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere; locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemuncă.

Pentru fiecare zi liberă, părintelui i se acordă o indemnizație în cuantum de 75 la sută din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75 la sută din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizaţia este în sumă brută fiind supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale, în condiţiile Codului fiscal.

Prevederile OUG nr.110/2021 se aplică tuturor angajaților din sectorul public și privat.

Citit 2739 ori Ultima modificare Marți, 19 Octombrie 2021 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.