Magazine gălățene sancționate pentru "promoțiile" de Black Friday

Magazine gălățene sancționate pentru "promoțiile" de Black Friday
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Comandamentul Special Black Friday - structură creată în premieră, în acest an, de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) - a luat în vizor promoțiile practicate în această perioadă de agenții economici gălățeni, iar unii dintre ei au și fost sancționați, pentru o serie de nereguli constatate.

După ce, încă de zilele trecute, ANPC a amendat zeci de comercianți din țară pentru "ofertele" de Black Friday lansate fie on-line, fie la magazinele fizice, instituția a anunțat săptămâna aceasta, aplicarea de noi sancțiuni. Printr-un comunicat de presă, ANPC a făcut cunoscut că încă 18 operatori economici, care administrau site-uri şi magazine cu vânzare directă şi care au anunţat reduceri speciale, au fost controlaţi de Comandamentul Special Black Friday. La 16 dintre aceştia au fost constatate nereguli, a precizat instituţia. Cei 16 operatori economici au primit amenzi contravenţionale în valoare totală de 154.000 de lei, ANPC emiţând şi 17 propuneri de dispunere a măsurii de încetare a practicii comerciale incorecte.

Printre agenții economici sancționați s-au numărat și Flanco Retail SA Galaţi, Altex Romania SRL Galaţi, Staer International SA Galaţi (site şi magazin), Dan Capitan SRL Galaţi - www.bambooda.ro și Bibilel SRL Galaţi - www.bibilel.ro.

Alături de acești comercianți au mai fost sancționați la ultimele controale și o serie de comercianți din Vrancea, Neamț și Bacău, inclusiv o filială bancară.

"Comisarii ANPC au constatat următoarele abateri: nu există informaţii care să indice în mod clar şi neechivoc data la care încetează oferta şi faptul că aceasta se referă la stocul disponibil; preţul de referinţă afişat pe site nu era cel mai mic preţ practicat în ultimele 30 de zile, prin modul incorect de calcul al preţului redus creându-se premisa existenţei unui avantaj specific preţului, consumatorii fiind determinaţi să ia o decizie de tranzacţionare pe care nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut realitatea; publicarea unor caracteristici nereale ale produselor oferite spre comercializare pe site, practici comerciale înşelătoare; neconformitatea între informaţiile afişate la diferite pagini ale aceluiaşi site; afişarea sintagmei "super calitate la super preţ", fără a avea posibilitatea verificării avantajului specific al preţului sau al calităţii produselor; banca prezintă comisionul la plata către comercianţi 0 lei, ca un avantaj, în cadrul ofertei promovate de Black Friday, în condiţiile în care toţi utilizatorii de card, indiferent de emitent, beneficiază de această reglementare", se precizează în comunicatul de presă al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

ANPC a înființat un comandament special Black Friday, care are drept scop supravegherea permanentă a ofertelor cu promoții, din această perioadă, indiferent de domeniul de activitate. "Ne dorim ca acest comandament să împiedice transformarea lui Black Friday în Ziua Păcălelilor", declara Claudiu Dolot, președintele autorității. În plus, consumatorii sunt invitați să trimită pe e-mail fotografii și dovezi cu reduceri înșelătoare.

În acest context, ANPC a pus la dispoziția consumatorilor din toată țara o adresă de e-mail dedicată, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., la care îi invită pe toți cetățenii care constată orice neregulă legată de promoțiile din această perioadă să scrie, să trimită fotografii sau orice document consideră că ne poate fi de folos în acest demers.

Citit 5089 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.