Un gălățean a scos din apele Dunării un somn uriaș. Operațiunea "Monstrul"
Foto: Mihai Boșneagă

Un gălățean a scos din apele Dunării un somn uriaș. Operațiunea "Monstrul"
Evaluaţi acest articol
(66 voturi)

O poveste pescărească sută la sută adevărată, "scrisă" de un gălățean pasionat de pescuit, a avut loc, în urmă cu câteva zile, în apropierea Cotului Pisicii. Mihai Boșneagă a reușit să scoată din Dunăre un monstru de aproape doi metri și jumătate lungime. Bărbatul spune că nu se află la prima captură de acest fel, însă mărturisește că este pentru prima oară când a eliberat un somn de asemenea dimensiuni impresionante.

Poveștile despre "monștrii" capturați din apele Dunării nu sunt o raritate printre pescarii gălățeni. Totuși, puțini dintre ei pot dovedi că întâmplările respective s-au și petrecut aievea. Unul dintre aceștia este Mihai Boșneagă, un gălățean pasionat de pescuit care, în urmă cu o săptămână, a avut parte de o captură cu totul neașteptată.

"Două zile, adrenalina nu a dispărut din corpul meu"

"Peștele a fost prins în apropierea Cotului Pisicii și eliberat după vreo doi kilometri, undeva mai în amonte, mai ferit de plasele pescarilor comerciali. Drillul (acțiunea de a scoate peștele din apă, după ce acesta a mușcat - n.r.) în sine a durat cam 35 de minute, dacă nu chiar mai mult. Un sfert de oră, peștele nu s-a ridicat de pe fund. A refuzat să colaboreze. Dacă nu aveam și motor electric la barcă, să pot efectua drillul, numai din lopeți nu cred că reușeam. Ca momeală, în cârlige, am avut un caras cam de 20 de centimetri. Pur și simplu, s-a ridicat la sunetul produs de clonc. Întâmplarea a făcut că, până să ajungă la momeala mea, nu a găsit altceva interesant de mâncare și atunci a înghițit carasul fără să mai stea pe gânduri. A mușcat de parcă ar fi fost carasul și montura lui, la mine nu s-a gândit deloc. Este cea mai mare captură a mea, de până acum, la clonc. Două zile, adrenalina nu a dispărut din corpul meu", povestește Mihai Boșneagă.
Somnul scos, după zeci de minute de chin, din apele tulburi ale fluviului, măsura 2,45 metri lungime și avea o greutate de aproape 100 de kilograme. Cel mai probabil, era o femelă, iar pentru ca un pește din această specie să ajungă la asemenea dimensiuni are nevoie de 20-25 de ani. "Se apropie luna februarie-martie, când ar trebui să depună icre. Era păcat să nu-i fi dat drumul. E cel mai mare somn eliberat de mine. Acum opt ani, la spinning, am prins un somn de 2,57 metri lungime. E recordul meu. Am apucat atunci să-l și cântăresc: avea 110,2 kilograme, în luna februarie, când era deja vlăguit, trecuse prin iarnă", își amintește Mihai Boșneagă, pescarul în vârstă de 53 de ani.

"O captură impresionantă"

Adrian Alexandru, directorul AJVPS Galați, recunoaște că este vorba despre o captură impresionantă. "Ultima captură de același calibru a fost acum vreo trei ani, când un domn pensionar, într-o zonă pe care foarte mulți pescari o cunosc, a prins un exemplar de vreo 170 de kilograme. E bine că pescarii gălățeni se mai pot bucura de astfel de capturi, atât timp cât braconajul, pe acest sector de Dunăre, este în floare. Cred că pescarul a procedat foarte corect eliberând somnul capturat, reușind astfel să aducă un plus echilibrului din natură. Dacă acest pește era femelă, era în perioada de reproducere și atunci vom mai avea milioane de exemplare care vor ajunge la aceeași greutate", a explicat Adrian Alexandru.
În 2017, un pescar din Franța a prins un somn de 2,74 metri, doborând astfel recordul mondial precedent pentru această specie de pește.


Citit 48631 ori Ultima modificare Marți, 23 Noiembrie 2021 00:40

8 comentarii

 • postat de Cezar Rusciac
  Luni, 22 Noiembrie 2021 22:03
  178.138.97.***
  Felicitări, Omule !!!
  0
  8
  Raportează
 • postat de am prins un somn
  Luni, 22 Noiembrie 2021 13:13
  5.13.131.***
  de vreo 11 ore aseara. Am doborat recordul personal.
  2
  17
  Raportează
 • postat de Costică mihai
  Luni, 22 Noiembrie 2021 12:58
  86.124.207.***
  Când autoritățile competente iau măsuri asupra braconajului
  0
  20
  Raportează
 • postat de Un patit.
  Luni, 22 Noiembrie 2021 09:11
  5.13.128.***
  Daca a facut acest lucru, eliberand monstru, este de lauda, tristetea este ca e unicat acest gest, SE BRACONEAZA FARA OPRELISTI PE TOATA DUNAREA SI NU NUMAI, chiar langa sediul politiei de frontiera, este o gasca de interlopi, care fac jaf pe dunare, braconeaza si cand e oprit si cand nu este prohibitie, braconeaza si fura tot ce se poate fura, sunt stiuti si s liberi.
  1
  39
  Raportează
 • Luni, 22 Noiembrie 2021 07:53
  95.77.107.***
  @ Pescar sportiv - Domnu' director a luat si va continua sa incaseze salariul, ca pentru acest motiv a fost desemnat sa fie sef. Putini din cei ce ocupa functiile de Director (acum denumiti Manageri) au calitati si inteleg obiectivele functiei spre binele social, nu cel personal si de grup restrans!
  0
  23
  Raportează
 • postat de Pescar hoinar
  Luni, 22 Noiembrie 2021 04:30
  5.13.207.***
  Mult somn s-a prins la clonc , dar e un mare noroc ca a fost eliberat , rar se elibereaza si putini o fac defel , ca ne dorim sa ne bucuram de capturi frumoase toti pescarii stiu asta dar densitatea peste versus pescari s-a schimbat , mai multi pescari mai putin peste , nu mai pun la socoteala , braconierii care rade tot zi si noapte cu plasele unul dupa altul dand la toana sau altii la zona Scurta vin cu 10 lansete insirate la tot pasul pe mal la pescuit de crap care nu de curand a fost declarata zona de biosfera si unele specii protejate , apoi te intrebi cand nu prinzi , unde e pestele de altadata care era in apa , tot ei si iar ei de unde vrei sa se mai inmulteasca.
  1
  29
  Raportează
 • postat de Misterele Dunarii
  Duminică, 21 Noiembrie 2021 22:32
  89.137.231.***
  Cel mai mare somn a fost prin in Dunare prin 1985 in zona portului mineralier. Tin minte ca avea vreo 3,5 metri si tragea barca cu pescar cu tot cand in amonte cand in aval pe distante de 2-3 km si dupa ce a obosit a fost scos cu ajutorul mai multor pescari. S-a informat conducerea de partid pe judet si a fost de indata eliberat in apele pe atunci limpezi ale Dunarii. Multe dintre forografiile cu somnul de atunci se afla la muzee din Giurgiu, Drobeta, Tulcea.
  2
  51
  Raportează
 • Duminică, 21 Noiembrie 2021 22:12
  86.124.204.***
  E bine că pescarii gălățeni se mai pot bucura de astfel de capturi, atât timp cât braconajul, pe acest sector de Dunăre, este în floare. Este declaratia naucitoare a directorului AJVPS Galati.Adrian Alexandru,(Stimate domnule director si daca sti acest lucru ai luat vreo masura ???? )
  Dupa captura impresionanta a unui gălățean Mihai Boșneagă pasionat de pescuit , somn de 2,45 metri lungime avand o greutate de aproape 100 de kilograme.
  2
  59
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.