Miile de refugiați ucraineni solicită la refuz infrastructura vămilor
Foto: Marian Calestru

Miile de refugiați ucraineni solicită la refuz infrastructura vămilor
Punctele de frontieră, exploatate la capacitate maximă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Numai în ultimele 24 de ore, prin vămile românești au intrat 74.709 persoane, dintre care 28.888 de cetăţeni ucraineni. Totodată, au ieșit 87.666, peste 25.000 fiind refugiați aflați în tranzit prin țara noastră. Asta a impus o intensificare a controalelor și suplimentarea personalului din punctele de trecere a frontierei.

Numai la Galați, ultimele 24 de ore au adus 3.150 de cetățeni ucraineni, care au trecut granița prin cele două puncte. Pe la Galați-Rutier au trecut 1.524 de refugiați, în timp ce pe la Oancea au venit 1.620 de ucraineni. Deși într-o ușoară scădere față de intervalul precedent, valul de noi refugiați a aglomerat din nou centrele de cazare și a pus presiune pe echipele de polițiști și vameși din cele două puncte, unde verificările se fac la foc automat. Astfel, a fost suplimentat personalul poliţiei de frontieră, care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor, şi a echipamentelor folosite pentru verificarea actelor. În plus, sunt folosite toate arterele de control existente şi, în funcție de valorile de trafic, se creează fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră.

"În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă", a explicat insp. Mădălina Carp, purtătorul de cuvânt al STPF Galați.

Fără azil, doar în tranzit

Niciunul dintre refugiații care au trecut granița în ultimele 24 de ore nu a cerut azil în România, a precizat sg. maj. Teodora Diaconița, din cadrul ISU Galați, motiv pentru care 227 de locuri din Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Galați sunt în continuare libere.

Nu același lucru se poate spune despre spațiile puse la dispoziție de autorități. Dacă tabăra de pe Stadionul "Dunărea" este pustie, cele 402 locuri rămânând neocupate, la blocul M11 erau, miercuri, 117 persoane pe 130 de locuri, la Baza "Siderurgistul" se ocupaseră 46 din cele 150 de locuri, la Centrul social comunitar Șendreni, din 30 de locuri erau ocupate nouă, la căminele studențești erau 621 de persoane pe 635 de locuri, la internatele și sălile de sport ale școlilor erau 258 de persoane pe 337 de locuri, iar la pensiuni și ONG-uri erau 184 de persoane pe 436 de locuri.

Vă reamintim că la nivelul județului Galați a fost constituit un grup de lucru, cu program 24/24, care funcționează la nivelul Prefecturii. Toți cei care vor să ofere sprijin pentru cetățenii veniți din Ucraina (masă, cazare, alimente de bază, transport etc.) pot suna la numerele de telefon: 0236.460.055 sau 0790.288.000 sau pot trimite un e-mail pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 3247 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2022 21:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.