UPDATE Reprezentanții Casei Regale, primiți de peste 2.000 de gălățeni. Emoții, aplauze și flori pentru înalții oaspeți
Foto: Marian Calestru

UPDATE Reprezentanții Casei Regale, primiți de peste 2.000 de gălățeni. Emoții, aplauze și flori pentru înalții oaspeți
Evaluaţi acest articol
(59 voturi)

Sosirea Trenului Regal, în care se aflau Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia, a fost întâmpinată ieri, de 10 Mai 2022, de peste 2.000 de gălățeni, dintre care foarte mulți tineri și copii.

A fost, fără îndoială, un moment istoric pentru Galați, ales, în premieră, ca destinație a călătoriei simbolice a Trenului Regal, călătorie ce marchează trei momente istorice importante: începutul domniei Principelui Carol I, câștigarea Independenței de stat a României şi încoronarea lui Carol I drept primul rege al ţării.

La ora 16,14, Trenul Regal, cu care au călătorit patru generații ale Familiei Regale a României, a intrat în Gara Galați. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia au fost întâmpinați cu tradiționala pâine cu sare și cu flori atât de autorități, cât și de cetățeni, la ceremonie fiind prezent și primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, alături de soție și fiică, dar şi fostul parlamentar şi lider al filialei PNL Galaţi, Victor Paul Dobre.

Video: Marian Calestru

Tindem să credem că numărul participanților la ceremonie, dar și al celor care au dorit să vadă, apoi, Trenul Regal, a depășit așteptările organizatorilor, care nu prea au gestionat cum trebuie busculada creată. Înalții oaspeți nu și-au pierdut însă nicio clipă zâmbetele, încercând, pe cât posibil, să interacționeze cu oamenii veniți să-i salute, dintre care mulți au preferat să urce pe pasarele sau la etajul clădirii gării, pentru a vedea mai bine.

Iată ce ne-au mărturisit câțiva dintre gălățenii care fremătau de nerăbdare în așteptarea vizitei regale:

„Ne place de Principele Radu și vrem să îl vedem în realitate! De asemenea, admirăm Casa Regală a României”.

„Am venit aici să o vedem pentru prima dată pe Prințesa Margareta. Este unica ocazie să ne bucurăm de ziua de astăzi. Ziua Regelui este o zi importantă pentru țara noastră și nu trebuie să uităm lucrul acesta!”.

„Am venit cu clasa de la Școala Generală Nr. 17, pentru un eveniment foarte important pentru Galați: ni se pare foarte frumos faptul că Majestatea Sa Margareta va veni aici, și va vizita și Galațiul”.

Reamintim, reprezentanții Casei Regale a României vor rămâne în oraşul nostru și astăzi, 11 mai 2022, când vor vizita sediul Crucii Roșii Române, la ora 11,00, Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon”, la ora 12,00 și Combinatul Siderurgic Liberty Galați, la ora 13,00. Vom reveni cu detalii în numărul următor.


UPDATE. Reprezentaţii Casei Regale, impresionaţi de expoziţia de imagini din colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia au vizitat marţi, 10 mai, Primăria municipiului Galați și au semnat în Cartea de Onoare, lăsând un mesaj prin care își manifestă aprecierea față de generoasa ospitalitate de care au avut parte.

De o atenţie deosebită din partea reprezentaţilor Casei Regale s-a bucurat expoziția Familia Regală a României în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, organizată de Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în parteneriat cu Primăria municipiului Galați. Aceasta prezintă o selecție de fotografii și litografii care cuprinde portrete, scene de familie și aspecte din viața publică a Familiei Regale, provenite majoritar din donația lui V.A. Urechia, fondatorul Bibliotecii, un apropiat al Casei Regale.

Cei trei oaspeţi de onoare au admirat fiecare imagine în parte, de pe cele zece panouri ale expoziţiei.

Expoziția este găzduită la sediul Primăriei Galați din strada Domnească nr. 54, până pe 16 mai 2022.


UPDATE. Gălățenii stau la coadă pentru a vizita Trenul Regal

Dornici să profite de șansa de a vedea Trenul Regal, gălățenii au umplut peronul gării și stau la cozi pentru a-l vizita. Sunt curioși și, deopotrivă, nerăbdători.

Odată urcați în Tren, nu mai prididesc făcând fotografii și selfie-uri.

Foto: Anca Melinte

Reamintim că Trenul Regal, folosit în prezent de către Familia Regală a intrat în folosință în anul 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. La cei 94 de ani ai lui, Trenul Regal român este probabil cel mai vechi tren regal în funcțiune din lume.

Foto: Marian Calestru

De la punerea sa pe calea ferată, Trenul Regal al României a parcurs mii de kilometri, purtând pașii regilor și reginelor, ai Familiei Regale, precum și ai liderilor politici români, europeni și americani, din anii 1948-1989. Istoria României cuprinde o mulțime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal. După anul 2012, el a redevenit un mijloc de a face legătura între Coroană și comunitățile locale, dar și un simbol al statului român.


Reprezentanții Casei Regale a României, întâmpinați de peste două mii de gălățeni * Pentru gălățenii care au așteptat, cu emoție, sosirea Trenului Regal, în care se aflau Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia, ziua de 10 mai 2022 reprezintă, cu siguranță, un moment istoric. Galațiul a fost ales, în premieră, ca destinație a călătoriei simbolice a Trenului Regal, călătorie menită să marcheze trei momente istorice importante: începutul domniei Principelui Carol I, câștigarea Independenței de stat a României şi încoronarea lui Carol I drept primul rege al ţării.

Iată ce ne-au mărturisit câțiva dintre gălățenii care fremătau de nerăbdare în așteptarea vizitei regale:

„Ne place de Principele Radu și vrem să îl vedem în realitate! De asemenea, admirăm Casa Regală a României”.

„Am venit aici să o vedem pentru prima dată pe Prințesa Margareta. Este unica ocazie să ne bucurăm de ziua de astăzi. Ziua Regelui este o zi importantă pentru țara noastră și nu trebuie să uităm lucrul acesta!”.

„Am venit cu clasa de la Școala Generală Nr. 17, pentru un eveniment foarte important pentru Galați: ni se pare foarte frumos faptul că Majestatea Sa Margareta va veni aici, și va vizita și Galațiul”.

Video: Ovidiu Amălinei

La ora 16,14, Trenul Regal cu care au călătorit patru generații ale Familiei Regale a României: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai și Majestatea Sa Margareta a intrat în Gara Galați. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia au fost întâmpinați cu flori atât de autorități, cât și de cetățeni.

După ceremonialul sosirii la Galați, Trenul Regal a rămas în Gară, iar gălățenii îl fotografiază și își fac selfie-uri cu el. Conform anunțului făcut, Trenul Regal va putea fi vizitat timp de două ore, în intervalul 18,30 - 20,30.

Reamintim, reprezentanții Casei Regale a României vor rămâne în oraşul nostru până pe 11 mai 2022, când vor vizita sediul Crucii Roșii Române la ora 11,00, Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon” la ora 12,00 și Combinatul Siderurgic Liberty Galați, la ora 13,00.

Foto: Anca Spânu și Anca Melinte

Foto: Marian Calestru

Foto: Anca Spânu

 

Citit 8218 ori Ultima modificare Vineri, 13 Mai 2022 17:48

9 comentarii

 • postat de un observator
  Miercuri, 11 Mai 2022 18:06
  5.13.144.***
  In sfarsit un semn de normalitate la Galati. Cu G mare.
  8
  9
  Raportează
 • postat de Ca la noi la nimeni
  Miercuri, 11 Mai 2022 15:04
  93.122.251.***
  Săptămâna trecută s-a asfaltat parțial (pe un sens) zona din spatele Liceului Simion Mehedinți și s-a amenajat sediul Crucii Roșii Galați într-o centrala termica nefolosita. Noi, locuitorii ne-am bucurat ca se asfaltează, iar stăzi am aflat și motivul: azi la ora 10 a.m a venit în vizita la Crucea Rosie Prințesa Margareta. Va invitam sa filmați zona, sa luați aminte cum s-a făcut asfaltarea și cum se parchează masinile in zona. Cand au fost intrebați, muncitorii au apus ca asa li s-a spus sa facă.
  0
  21
  Raportează
 • postat de Anonim
  Miercuri, 11 Mai 2022 13:38
  89.39.81.***
  Din ce traieste familia Duda? Nu am cunostinta de vreo activitate lucrativa a fostei familii regale, decit, eventual, luptele de cocosi. Nu pare ca domnul Duda isi murdareste miinile cu ulei de motor, asa cum facea socrul sau, nici ca doamna Margareta s-ar ocupa de crescut pui si vindut oua.
  13
  15
  Raportează
 • postat de Cardinalul Richeliu
  Miercuri, 11 Mai 2022 12:54
  86.127.103.***
  Pentru ”republicani”
  Atasamentul dvs pentru o ”republica” adusa de Stalin si niciodata aleasa prin referendum, nu va scutesc de incultura crasa de care dati dovada.
  Deschideti o carte de istorie ca nu musca!
  8
  13
  Raportează
 • postat de DM
  Miercuri, 11 Mai 2022 11:17
  93.115.7.***
  CasaRepublicana: Singurii care s-au "chinuit" au fost comunistii pentru a se uita de 10 Mai. Nu este nici un mister si nici o deturnare in legatura cu faptul ca Independenta era sarbatorita pe 10 Mai. Pe 9 Mai 1877 este declarata si adoptata declaratia de independenta in Parlament iar pe 10 Mai este semnata de Carol I. Nici un act nu intra in vigoare inainte de a fi semnat de Suveran. Este foarte posibil ca promulgarea sa se fi amanat intentionat pentru data de 10 Mai dar nu era nici un secret si nici o practica iesita din comun ca anumite acte sa coincida cu anumite zile importante pentru a intari semnificatia zilei respective. Dupa cum proclamarea regatului in 1881 s-a facut tot pe 10 Mai, intentionat, pentru a coincide cu o zi deja importanta pentru Romania. Si apropo de importanta semnaturii Regelui. In 1918 cand s-a semnat pacea umilitoare de la Bucuresti cu Puterile Centrale, Regele Ferdinand nu a semnat si ratificat tratatul. Astfel, Romania, a putut, "la milimetru" cum s-ar spune, sa denunte tratatul si sa re-intre in razboi pe ultima suta de metri in tabara invingatoare. Fara acel refuz de a semna ar fi fost mult mai greu sa se indeplineasca Marea Unire. Si asa a fost foarte greu. Asa ca semnatura si promulgarea sunt importante
  2
  17
  Raportează
 • postat de Dan
  Miercuri, 11 Mai 2022 10:00
  86.124.201.***
  N-am vazut aproape nimic din cauza aglomeratiei. Poate era buna ,o scena de 2-3 m inaltime, si cateva cuvinte Ar fi fost suficient si ar fi fost multumiti si elevii care s-au pregatit sa-i primeasca . De altfel ,ei au fost bine organizati. Sau daca nu scena, doua cordoane ,stanga ,dreapta ,pana la imbarcarea lor. Nu va fie cu suparare dar chiar a fost anarhie. Chiar nu s-a gasit nimeni sa vina cu sugestii? Imi pare tare rau pentru marea de oameni si ptr impresia lasata.
  5
  11
  Raportează
 • postat de CasaRepublicana
  Miercuri, 11 Mai 2022 05:37
  5.13.131.***
  Cele "3 momente istorice" au fost 2 !!!
  Declaratia de Independenta a Romaniei a fost in 9 Mai 1877 !!! Casa Regala s-a chinuit de-a lungul existentei sale sa deturneze aceasta zi spre 10 Mai pentru ca avea o semnificatie deosebita pentru ea: a fost ziua in care Parlamentul Romaniei a luat act de existenta printului Carol I.
  Deturnarea a reusit abia in zilele noastre, cu generatia de "academicieni repetenti" educati cu #hashtagul progresist, care nu da 2 bani pe istoria adevarata !
  29
  11
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 11 Mai 2022 01:47
  78.96.85.***
  Sigur, galatenii nu au prilejul asa de des sa primeasca oaspeti de seama, asa ca, bun venit in orasul nostru distinsilor oapeti, sedere placuta!

  Sa nu uitam ca Romania a prosperat politic si economic datorita casei regale, iar prezenta urmasilor acestora astazi in orasul nostru trebuie sa ne fie aducere aminte si recunostinta!

  Pacat ca in cartile de istorie nu se mai vorbeste, iar tinerii si chiar parintii acestora,
  privesc cu nedumerire aceste personaje reprezentative ale trecutului nostru istoric.
  15
  25
  Raportează
 • postat de Republicanul
  Marți, 10 Mai 2022 17:18
  5.14.148.***
  Avem cea mai democratică forma de conducere a tarii; drum bun în liniste amatorilor de chilipiruri ce se viseaza iar la ciolan!!! Drum bun si cale bătută,sa cânte pe la alta masa!!!
  64
  27
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro