Conştientizare şi prevenţie de Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual

Conştientizare şi prevenţie de Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

De ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual, la Galati, polițiștii de prevenire, specialiștii  A.N.I.T.P. și polițiștii de frontieră au oferit baloane copiilor, iar cu părinții  și  bunicii aflați  în  Orășelul  Copiilor au discutat despre siguranța  celor mici, oferindu-le materiale cu recomandări pentru prevenirea victimizării.

În ultimul an, în perioada 30.04.2021-20.04.2022, la nivelul Poliției Române, au fost înregistrate în jur de 7.577 de sesizări privind disparițiile copiilor, luându-se imediat măsuri fiind dispusă căutarea, atât la nivel national, cât și la nivel international. Polițiștii au subliniat că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut. Majoritatea copiilor dispăruți au fost găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referință, au fost rezolvate 7.572 de sesizări.

Totodată, de la declanșarea războiului în Ucraina, Asociația Telefonul Copilului a fost informată de Missing Children Europe și de organizația neguvernamentală ucraineană Magnolia în legătură cu dispariția unor copii ucraineni. Cazurile semnalate au fost transmise către Poliția Română, conform parteneriatului încheiat între cele două entități, iar cei trei copii au fost identificați pe teritoriul României, aflându-se acum în siguranță. Au fost desfășurate peste 4.000 de activități preventive, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de copii la nivel national, obiectivul acestor campanii fiind informarea minorilor asupra riscurilor la care se expun în momentul în care pleacă de acasă sau din centrele de ocrotire, dar și informarea părinților și tutorilor legali despre importanța menținerii unei relații strânse cu copiii și buna comunicare cu aceștia despre problemele specific vârstei lor.

De ce pleacă de acasă copiii şi adolescenţii

De asemenea, la nivelul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității a fost realizat Studiul privind disparițiile de minori: o viziune tripartită asupra plecărilor voluntare, care a îmbinat analiza statistică a datelor înregistrate la nivelul Direcției de Investigarea a Criminalității, coroborat cu partea de anchetă socială pe bază de interviu, în vederea conturării unei viziuni de interior asupra acestor fapte.

În urma acestui studiu, printre cauzele generale care au dus la înregistrarea disparițiilor, se regăsesc: lipsa de atenție sau de interes/neglijare fată de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriți sau ignorați; lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii; rigiditatea regulilor de conviețuire, lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire, modele de comportament disfuncționale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cerșetoriei, lipsa de organizare a vieții, rezolvarea conflictuală a diferendelor, antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei; starea materială precară, care determină neglijarea funcției de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor față de copii, spiritul de aventură etc.

Polițiștii le reamintesc părinţilor şi bunicilor că în România funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți-116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe. Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariției unui copil de orice cetățean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

Citit 975 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2022 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.