De ce s-au scumpit atât de mult gazele

De ce s-au scumpit atât de mult gazele
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Cu resurse interne certe de 140-180 miliarde metri cubi de gaze naturale, România ar trebui – cel puțin vara – să-și acopere întreg necesarul la prețul de-acum doi ani, ba să mai poată da și la export. Ce soartă potrivnică poporului a dus însă la scumpirile teribile din 2021?. În cele ce urmează, câteva posibile motive ale scumpirilor din ultima perioadă.

Ghinionul nr. 1
O Ordonanță de Guvern din 2019 care își dorea să adune bani la Buget a micșorat producția națională, dar a dus la importuri masive de gaze ieftine de la Gazprom.
Ca să dreagă busuiocul, Guvernul a venit cu altă reglementare - Gas Release Program, care a accentuat politica de importuri.
Ca urmare, toată lumea cumpăra ieftin și, cum ANRE nu publica prețurile de referință, vindea mai scump. Speculă cu acte în regulă și complicitate „de sus”.

Ghinionul nr. 2
Cu mult înainte de începerea războiului din Ucraina, Gazprom a introdus o altă politică de preț și de livrare către Vest. În plus, ponderea importurilor românești s-a mutat de la bulgari la unguri, care au o capacitate de transport mai mică. Normal, odată cu creșterea prețului, a distanței și a capacității de furnizare pentru import în România, prețul gazului a crescut.

Ghinionul nr. 3
O altă cârpeală cu care a venit Guvernul, plafonarea și subvenționarea prețului, a dat încă o mână de ajutor speculanților: s-a ajuns ca, de la 100 lei/ MWh, să se urce la 220 lei/MWh, apoi la 420 în noiembrie anul trecut, pentru ca în ianuarie a.c. să se atingă recordul de 640 lei/MWh!
Altfel spus, Statul „umple” buzunarele comercianților de gaze cu bani de care, dacă cineva acolo sus ar fi avut un dram de minte și puțin respect față de cetățeni, nu ar mai fi fost nevoie. Pentru că subvenționarea de care vorbeam mai sus vine de la bugetul național, deci tot de la cetățean.

Ghinionul nr. 4
Ei, și a venit și războiul din Ucraina. Întreaga Europă s-a panicat, producătorii ne-ruși nu mai fac față și, normal, gazele se scumpesc iar!

Concluzii
Exportarea gazelor românești ar trebui să înceteze.
Producătorii ar trebui să vândă cât mai direct consumatorilor, fără să treacă prin terțe firme ale unor personaje suspuse și „deștepte”.
Ne putem aștepta și la mai rău.

Citit 2070 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2022 00:27

8 comentarii

 • postat de Terente ...din Galati
  Joi, 26 Mai 2022 09:34
  86.34.180.***
  Pana nu iesim in strada, vorbim fara rost!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Marcu D
  Joi, 26 Mai 2022 09:16
  5.2.209.***
  Cauza scumpirilor nesabuite poarta un singur nume: GUVERNUL ROMANIEI. Si cel de acum 2 ani si cel din prezent. Nu v-ati prins de ce oare? Pentru ca exista un aparat bugetar supradimensionat, cca 1,3 milioane de persoane, fata de putin sub un milion in Polonia, tara cu o populatie aproape dubl,a fata de Romania, aparat ce se tine cu cheltuieli nesabuite si iresponsabile.
  Pensii speciale ultranesimtite, cum nicaieri in lume nu mai gasesti, mii de CA-uri intesate strict cu lipitori de afise, cu indemnizatii invers proportionale cu competentele acestora.
  Zeci de agentii si autoritati la nivel local si central, care, multe din ele, maine daca le-ai desfiinta nu s-ar simti lipsa lor.
  Sporuri peste sporuri si alte privilegii fara numar. Recent uitandu-ma pe niste site-uri am dat peste unul de la o directie judeteana de cultura si ce sa vezi...toti aveau spor de conditii grele. Aceasta situatie se regaseste in multe alte entitati de stat. Noaptea mintii.
  Onor guvernantii nostri trambiteaza pentru fraieri ca vaii...noi nu marim taxele si impozitele si ne tinem de cuvant. Dar neavand bani pentru cele enumerate mai sus ce au facut dumnealor? Benzina, motorina, gazele, electricitatea sus cu ele, ca de acolo statul ia sume uriase din accize, taxe, TVA. Implicit, dupa acestea urmeaza tavalugul tuturor preturilor, evident, la pret mai mare TVA mai mare, care intra la stat.
  Nu am vazut si auzit pe nimeni sa ia taurul de coarne si sa demareze o reforma teritorial-adiminstrativa, o reforma a aparatului bugetar, o regandire eficienta a acestor scurgeri de bani.
  Dumnealor ne prostesc pe fata cu asazise masuri si programe inepte, care mai mult incurca decat descurca.
  Cum este posibil, ca tara noastra care dispune de rezerve de gaze ce acopera 80% din necesar sa ajunga la preturile astea? Cand pretul real de extractie al unui metru cub este de 30 - 40 bani/mc. si ajunge la consumatorul final de 10 - 15 ori mai scump cum este stimabililor guvernanti? Extractia se face fix cu aceleasi tehnologii de acum 2-3-5 ani.
  Afirmati pe toate canalele media ca tara noastra, in urma razboiului din Ucraina, are noi oportunitati de atragere a investitorilor? Puneti-va in pielea lor si a celor inca existenti aici: unde mergi sa deschizi fabrici, intreprinderi, afaceri? Acolo unde pretul energiei, combustibililor este exagerat de mare?
  Din pacate, incet, incet se va sugruma si bruma de economie reala care inca mai gafaie pe la noi.
  0
  3
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 26 Mai 2022 08:54
  86.124.200.***
  Din 1990 liberalizarea preturilor a fost descrisa ca un ppanaceu al fericirii!Din 1990 politicienii romani au pus ca tinte piata libera si liberalizarea preturilor!Dar noi in anul 2022 nu avem piata libera dar avem preturi libere!Pe o piata unde avem MONOPOL avem PRETURI LIBERE ?PRETURI CARE SUNT HOTARITE IN PIATA DE MARII JUCATORI!Si unul din marii jucatori pe piata COMBUSTIBULUI ,ENERGIEI este STATUL ROMAN !!!!!!STAT CARE ESTE FOARTE MULTUMIT DE PRETURILE FOARTE MARI!!!Dupa 32 de ani de piata libera noi nu mai producem in Romania!Si ceea ce mai producem in prezent este SABOTAT de POLITICIENII ROMANI!!!!!!!!!!!Nu poti sa spui ca ai o piata libera cind exporti griu si importi faina!!!!!!!Cind exporti rulouri de tabla si importi teava,conectori pentru lemn,stilpi pentru gard adica produse cu valoare adaugata mare produse in Turcia din rulouri de tabla romanesti!!!!Nu poti sa exporti copaci si sa importi pal prin IKEA!!!!!Romania nu are piata libera functionala!In supermarketuri carnea de porc romaneasca costa cu 7-10 lei mai mult pe kilogram ca si carnea din Spania!Oare de ce????Este doar vina producatorului roman????S-au producatorul roman are costuri mult mai mari cu gazul si curentul ca cel spaniol de exemplu?????Si taxe mai mari impuse de Auchan un exemplu????Avem o economie sabotata de politicieni!!!!Nu pot avea incredere intr-un ministru al energiei actual pe numele lui Popescu care are 3 benzinarii in judetul Mehedinti alimentate de OMV!!!!!!!In alta tara ar fi un conflict de interese grav!La noi este PIATA LIBERA!!!!!!!!!!!!!!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Haos și debandadă
  Joi, 26 Mai 2022 08:30
  109.166.130.***
  De ce ? Normal, datoria României, prin împrumuturi, depășește 50% din visteria țări, PIB-ul României, bașca dobânzile la împrumuturile făcute, care trebuie sa fie plătite anual. Totul, scumpirile, pentru a se ține nivelul ridicat de trai, a ,,specialilor" bugetați. În fine, energie scumpă, viața scumpă, produse scumpe, logic. Ce mai, haos total, după 32 de ani, din Decembrie '89.
  0
  16
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 26 Mai 2022 08:03
  86.124.127.***
  Cand scumpesti energia in asa hal, distrugi economia tarii.
  0
  19
  Raportează
 • postat de Misu
  Joi, 26 Mai 2022 07:40
  86.124.200.***
  NU RAMINE DECIT SA IESIM IN STRADA SAU SA NE COMPORTAM CA CEI DIN NIGERIA CUM SE COMPORTA EI CU PARLAMENTARII LOR!!!
  0
  18
  Raportează
 • postat de Albert
  Joi, 26 Mai 2022 07:06
  86.124.202.***
  Speculanți! Fie ca vând gaze, motorina, ulei, faina, etc. Cine sunt? Toți cei care fac comerț, în frunte ce statul . Citiți o factura de electricitate și va veți da seama căti trăiesc, f bine, de pe urma comerțului cu ac produs. Baietii deștepți sunt în toate domeniile.
  0
  22
  Raportează
 • postat de roman
  Miercuri, 25 Mai 2022 23:10
  89.137.231.***
  Lacomie si hotie si in final falimentul persoanelor si al firmelor si saracirea ! Astia sunt cei care nu se mai satura si nu ii intereseaza ca distrug milioane de vieti!
  0
  53
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.