De ce s-au scumpit atât de mult gazele

De ce s-au scumpit atât de mult gazele
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Cu resurse interne certe de 140-180 miliarde metri cubi de gaze naturale, România ar trebui – cel puțin vara – să-și acopere întreg necesarul la prețul de-acum doi ani, ba să mai poată da și la export. Ce soartă potrivnică poporului a dus însă la scumpirile teribile din 2021?. În cele ce urmează, câteva posibile motive ale scumpirilor din ultima perioadă.

Ghinionul nr. 1

O Ordonanță de Guvern din 2019 care își dorea să adune bani la Buget a micșorat producția națională, dar a dus la importuri masive de gaze ieftine de la Gazprom.

Ca să dreagă busuiocul, Guvernul a venit cu altă reglementare - Gas Release Program, care a accentuat politica de importuri.

Ca urmare, toată lumea cumpăra ieftin și, cum ANRE nu publica prețurile de referință, vindea mai scump. Speculă cu acte în regulă și complicitate „de sus”.

Ghinionul nr. 2

Cu mult înainte de începerea războiului din Ucraina, Gazprom a introdus o altă politică de preț și de livrare către Vest. În plus, ponderea importurilor românești s-a mutat de la bulgari la unguri, care au o capacitate de transport mai mică. Normal, odată cu creșterea prețului, a distanței și a capacității de furnizare pentru import în România, prețul gazului a crescut.

Ghinionul nr. 3

O altă cârpeală cu care a venit Guvernul, plafonarea și subvenționarea prețului, a dat încă o mână de ajutor speculanților: s-a ajuns ca, de la 100 lei/ MWh, să se urce la 220 lei/MWh, apoi la 420 în noiembrie anul trecut, pentru ca în ianuarie a.c. să se atingă recordul de 640 lei/MWh!

Altfel spus, Statul „umple” buzunarele comercianților de gaze cu bani de care, dacă cineva acolo sus ar fi avut un dram de minte și puțin respect față de cetățeni, nu ar mai fi fost nevoie. Pentru că subvenționarea de care vorbeam mai sus vine de la bugetul național, deci tot de la cetățean.

Ghinionul nr. 4

Ei, și a venit și războiul din Ucraina. Întreaga Europă s-a panicat, producătorii ne-ruși nu mai fac față și, normal, gazele se scumpesc iar!

Concluzii

Exportarea gazelor românești ar trebui să înceteze.

Producătorii ar trebui să vândă cât mai direct consumatorilor, fără să treacă prin terțe firme ale unor personaje suspuse și „deștepte”.

Ne putem aștepta și la mai rău.

Citit 2682 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2022 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.