Declin demografic fără precedent: la Galați se nasc tot mai puțini copii! EXCLUSIV
Foto: Marian Calestru

Declin demografic fără precedent: la Galați se nasc tot mai puțini copii! EXCLUSIV
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Populația județului Galați se rărește văzând cu ochii, de la un an la altul. În timp ce numărul deceselor, în rândul gălățenilor, a atins cote alarmante, în maternități se nasc din ce în ce mai puțini copii. Când îi punem la socoteală și pe tinerii plecați pe termen lung sau definitiv din Galați, rezultă că județul nostru se confruntă cu o gravă problemă demografică, aparent fără soluție.

În primele trei luni ale acestui an, în județul Galați s-au născut doar 890 de copii, cu 125 mai puțini decât în perioada corespunzătoare a anului trecut, când oricum natalitatea era foarte scăzută. Tot în primul trimestru al anului, numărul deceselor a fost de aproape 2.200, adică similar cu cel din primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Galați.

Astfel, în perioada ianuarie-martie 2022, numărul nașterilor nu a atins nici măcar jumătate din numărul deceselor. Fenomenul este cunoscut sub numele de spor natural negativ. De ani de zile, județul Galați se confruntă cu un spor natural aflat doar pe minus, ceea ce a condus la o importantă scădere a populației. Anul acesta, până acum, cel mai rău a fost în luna februarie, atunci când numărul deceselor a fost de trei ori mai mare decât cel al nașterilor.

La începutul pandemiei de COVID-19, unii specialiști s-au așteptat ca numărul nașterilor să crească, odată ce populația a fost obligată să se izoleze în casă. În Galați, acest lucru nu s-a întâmplat însă, fapt ce arată că tinerii, atâți câți au mai rămas în județul nostru, sunt tot mai sceptici în a face copii.

2021, anul cu cele mai puține nașteri

Lucrurile nu stau bine nici pe plan național. Sub 180.000 de copii au venit pe lume, în România, anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică. În 2020, se născuseră puțin peste 200.000 de copii, însă și acel număr era un record negativ al ultimilor ani. Astfel, în 2021, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultima sută de ani.

Specialiștii spun că, fără politici publice care să combată scăderea natalității și care să încurajeze tinerii să își întemeieze familii cu copii, România se golește, încet-încet, fenomen care deja pare că nu mai poate fi oprit.

Citit 4086 ori Ultima modificare Luni, 13 Iunie 2022 15:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.