Câte stații de reîncărcare a mașinilor electrice are Galațiul

Câte stații de reîncărcare a mașinilor electrice are Galațiul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În martie 2020, Primăria Galați începea demersurile pentru instalarea unei rețele de 82 de stații de reîncărcare pentru mașinile electrice și hibrid. În noiembrie 2022, avem mai multe stații pe hârtie, dar încă foarte puține funcționale.

În aprilie 2022, singurele stații de reîncărcare funcționale erau cele 21 de la parcarea multietajată din Mazepa. Alte 15 stații, care urmau să fie instalate prin contractul cu Telekom Romania Communications (devenită, între timp, Orange Romania Communications), erau deja în întârziere. „În ceea ce privește cererea de finanțare pentru cele 21 de locații, depusă la Administrația Fondului pentru Mediu, aceasta este în faza de evaluare. Alegerea locațiilor a ținut cont de o repartizare spațială pe axele de transport ale municipiului Galați și posibilitățile de alimentare cu energie electrică din punctele de transformare ale DEER România. În sprijinul electromobilității, Primăria municipiului Galați va depune un proiect pentru încă 25 de stații de reîncărcare în cadrul Componentei 10 din PNRR”, ne răspundea Biroul de presă al Primăriei Galați în aprilie 2022.

Am intrat deja în noiembrie, iar de atunci s-au mai adăugat doar cinci stații de reîncărcare, care funcționează pe străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918. Conectarea lor la rețea a fost cu cântec, așa cum „Viața liberă” v-a informat la vremea respectivă, deoarece cutiile de ambalare au fost aruncate cu tot cu codurile de activare. Până la urmă, s-a rezolvat. În schimb, niciuna dintre cele 15 stații care trebuiau să fie realizate de Telekom/Orange nu a fost încă finalizată.

Situația de acum

„La această dată, în municipiul Galați sunt funcționale 21 de stații de reîncărcare mașini electrice în parcarea multietajată din Mazepa (bloc R5), cinci stații sunt funcționale pe străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918 și alte cinci sunt în curs de amenajare pe străzile T. Vuia, H. Coandă și G. Coșbuc, aflate acum în modernizare.

În cadrul proiectului privind amplasarea a 15 stații, situația se prezintă astfel: sunt în curs de recepție șapte amplasamente: la Grădina Botanică, Casa de Cultură, Sala Sporturilor, Grădina Publică, strada Feroviarilor ANL (Micro 13), Primăria Galați și în Țiglina (zona Arcada – Poliție).

Alte opt amplasamente sunt în curs de finalizare, în următoarele locuri: Parc Rizer, Tribunal (bloc A8), Mazepa bloc P2 (zona băncilor), Micro 20 (zona blocului C4), strada Levaditti (Micro 17 spre zona ANL), Hotel Ibis Style (centru, fostul hotel Dunărea), Casa Roșie și Parcul Cloșca. Pentru aceste opt amplasamente, Electrica trebuie să asigure contorii.

De asemenea, pe PNRR, au fost depuse diferite proiecte în care sunt prinse aproximativ 130 de stații de reîncărcare. Toate acestea sunt în stadiul de evaluare”, este răspunsul Biroului de presă al Primăriei Galați la solicitarea „Vieții libere”.

Trăgând linie și adunând, pe hârtie stăm mult mai bine decât pe... stradă. Sunt funcționale la această oră 26 de stații de încărcare, din care 21 numai în parcarea multietajată din Mazepa, alte cinci vor fi date în folosință după finalizarea lucrărilor pe străzile Vuia, Coandă și Coșbuc, iar celelalte 15 prin Orange Romania Communications plus cele aproximativ 130 prin PNRR sunt în curs de evaluare, recepție sau finalizare.

Potrivit Biroului de presă al Primăriei, începând de la 1 septembrie 2022, tariful unic de încărcare la stațiile existente este de 1,0246 lei/kW.

 

Citit 1321 ori Ultima modificare Vineri, 04 Noiembrie 2022 11:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.