Bacșișul la restaurant, trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Bacșișul la restaurant, trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Legea care prevede că bacșișul pe care îl dăm la restaurant va fi trecut pe nota de plată şi pe bonul fiscal a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis și va fi aplicată de la 1 ianuarie. Sumele care provin din bacşis vor fi distribuite angajaţilor integral, iar banii din bacşiş vor fi consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a CAS şi nici nu intră în zona de aplicare TVA, precizează Hotnews.

Legea a fost inițiată de fostul senator Eugen Teodorovici și adoptată în 13 decembrie de ​Camera Deputaţilor, ea prevăzând evidenţierea bacşişului pe nota de plată şi pe bonul fiscal.

Astfel, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0 şi 15% din valoarea consumaţiei.

Nota de plată trebuie să conţină şi o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

Bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului. Prin excepţie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.

Firmele vor putea deconta și bacșișul, care va fi trecut și pe factură

Un alt amendament admis prevede că în situaţia în care, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează acestora şi factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta.

Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacşişului de la client de către operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariaţi nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.

Prevederile ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii poate fi sancţionată cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

 

Citit 2532 ori Ultima modificare Luni, 26 Decembrie 2022 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.