Hram la Mănăstirea „Sfântul Mucenic Trifon” din Şendreni

Hram la Mănăstirea „Sfântul Mucenic Trifon” din Şendreni
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe 1 februarie, mănăstirea din comuna Şendreni, ocrotită de Sfântului Mucenic Trifon, este în sărbătoare. În ziua hramului, un sobor de ieromonahi şi preoţi a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei mici în noua biserică ridicată în incinta acestei mănăstiri.

Pentru a spori evlavia credincioşilor, a fost adusă spre închinare, din patrimoniul sacru al Parohiei "Sfinţii Împăraţi" din Galaţi, racla care adăposteşte moaşte ale Sfinţilor Mucenici Cosma şi Damian, Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie şi Sfântului Mucenic Trifon.

Ajuns în mijlocul clericilor şi al credincioşilor prezenţi la hram, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a mers în livada din vecinătatea aşezământului monahal, unde a rostit rugăciuni de mulţumire către Milostivul Dumnezeu pentru binecuvântata zăpadă revărsată asupra ogoarelor roditoare şi a întregului pământ al ţării. În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat în lăcaşul de cult rânduiala ce se face la ţarini, la vii şi la grădini, în cadrul căreia a fost citită rugăciunea specială a Sfântului Mucenic Trifon. ÎPS Casian a săvârşit şi un parastas pentru toţi ostenitorii şi binefăcătorii mănăstirii şi gospodăriei anexe trecuţi la cele veşnice.

La rugăciuni, alături de obştea monahală, au participat muncitorii din cadrul fermei anexe a mănăstirii, precum şi credincioşi din parohiile învecinate.

La final, ierarhul locului i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi la hram, le-a oferit pachete cu alimente şi a vizitat anexele gospodăriei.

Mănăstirea "Sf. Mc Trifon" a fost înfiinţată în anul 2001, pe un teren primit de Arhiepiscopia Dunării de Jos ca urmare a retrocedării suprafeţelor de pământ ce au aparţinut Bisericii înainte de 1948. Documentul de înfiinţare a mănăstirii consemnează că aceasta este "loc de rugăciune, de evlavie şi de duhovnicească râvnă spre mântuire", dar şi "spaţiu al activităţii cinstite şi binevoitoare spre folosul săracilor, al nevoiaşilor, al copiilor de la Orfelinatul eparhial «Sf. Vasile cel Mare», al celor care primesc hrană în cantinele eparhiei şi al tuturor celor care aşteaptă de la noi semn, sprijin şi iubire". Piatra de temelie a bisericii din cadrul acestei mănăstiri a fost aşezată de către Arhiepiscopul Dunării de Jos pe 7 mai 2001. În prezent, noul lăcaş de cult este ridicat în întregime, în interior fiind pregătit pentru lucrările de pictură.

 

Citit 928 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2023 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.