Rugăciune şi activităţi tradiţionale la Parohia ”Sf. Ilie” din Galați

Rugăciune şi activităţi tradiţionale la Parohia ”Sf. Ilie” din Galați
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Biserica "Sfântul Ilie", din cartierul gălăţean Micro 17, și-a sărbătorit ocrotitorul cu miniconcerte susținute de copii. În acelaşi timp, în curtea bisericii a avut loc o expoziţie de vase tradiţionale şi obiecte populare, în cadrul căreia au fost amenajate standuri de prezentare a modalităţilor de pictat icoane şi de realizat vase de lut, ţesături şi produse de panificaţie.

În ziua de hram, bucuria duhovnicească a fost încununată cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi şi diaconi la Altarul de vară al bisericii. La momentul chinonicului, copiii îmbrăcați în frumosul port tradițional românesc, au susţinut un miniconcert de pricesne şi cântece patriotice.

Țesut, împletit și pictură

Continuând o frumoasă tradiție care a prins contur în urmă cu șapte ani, curtea bisericii parohiale s-a transformat într-o grădină a bucuriei, a tradițiilor și a culorilor, spre încântarea întregii comunități. Numeroși copii, îmbrăcați în straie de sărbătoare, atât liceeni cât și elevi de şcoală generală, au participat la diverse ateliere cu specific tradițional: țesut, împletit, pictură pe ceramică, lemn și sticlă, modelat de colăcei specifici zonei Dunării de Jos.

Copiii mai mari i-au îndrumat cu entuziasm pe cei mai mici, printre care s-au aflat și 20 de tineri proveniți din medii sociale defavorizate, asistaţi în cadrul Fundaţiei "Familia" din municipiul Galați, cu care parohia se află într-un parteneriat pentru desfăşurarea de activităţi social-filantropice şi cultural-educative.

La eveniment a participat şi un grup de tineri şi bunici din localitatea Vameş, împreună cu preotul din comunitatea lor parohială, implicaţi în multe activităţi cu specific tradiţional.

Expoziţie de vase tradiţionale şi obiecte populare

Ajuns la cea de-a opta ediţie, Târgul de Sfântul Ilie din curtea bisericii parohiale a cuprins o expoziţie de vase tradiţionale şi obiecte populare, în cadrul căreia au fost amenajate diverse standuri de prezentare a modalităţilor de pictat icoane şi de realizat vase de lut, ţesături şi produse de panificaţie. Expoziţia a fost realizată cu spijinul mănăstirilor Adam şi Lacu Sărat, a grupului de tineri din localitatea Vameş şi a opt artişti populari din zonă.

Pentru a marca "Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice", elevii participanţi la eveniment au prezentat o serie de lucrări picturale având ca titlu "Basmele şi poveştile bunicilor".

După slujbă, credincioşii prezenţi au fost miruiţi, au primit iconiţe şi au fost invitaţi la tradiţionala agapă frăţească, iar celor mici le-au fost împărţite pachete cu dulciuri. De asemenea, prin grija şi implicarea membrilor Consiliului şi Comitetului parohial au fost oferite pachete cu alimente vârsnicilor nevoiaşi din parohie şi masa de prânz pentru asistaţii din cadrul "Fundaţiei de Sprijin a Vârstnicilor" din Galaţi.

Citit 1043 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iulie 2023 07:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.