Filmul documentar "Apropierea", la Muzeul de Artă Vizuală

Filmul documentar "Apropierea", la Muzeul de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi prezintă joi, 2 noiembrie 2023, de la ora 18.00, filmul documentar "Apropierea", de Botond Püsök. Pelicula, o coproducţie româno-maghiară realizată anul trecut, este difuzată la Galaţi în cadrul programului multinaţional "KineDok".

Filmul își asumă din start o sarcină dificilă: cea de a se insera într-un nucleu familial consumat de vinovății și traume și care, oricât de închegat ar părea, se poate destrăma în orice moment. Camera o urmărește pe Andrea, actriță, mamă a doi copii și "oaia neagră" a sătucului transilvănean în care trăiește. Comunitatea face front comun în favoarea fostului partener al Andreei, fiul preotului local, aflat la închisoare pentru abuz asupra fiicei ei din căsătoria precedentă. Când bărbatului i se scurtează pedeapsa, acesta încearcă să-și contacteze fiul, născut după evenimente și care locuiește cu mama și sora lui vitregă. Meritul principal al filmului este de a ne face vizibile, chiar palpabile, frica și furia Andreei, deruta care o cuprinde în fața microcosmului ostil al satului, unde oamenii o acuză de inventarea întregii povești, și a unui sistem de justiție orb, inconștient și insensibil, ce ia în considerare pretențiile unui tată infam asupra fiului său, dar și resursele nebănuite pe care le dibuie în ea însăși pentru a-și apăra familia.

În 2022 şi 2023, "Apropierea" a primit Premiul pentru cel mai bun film non-ficțiune la Festivalul Internațional "Astra" Sibiu, Premiul publicului la Festivalul Internațional de Film Documentar BIDF Budapesta şi Premiul "European Youth" la Festivalul Internațional de Film Documentar "Fipadoc", Franța.

Regizorul de origine română Botond Püsök are în palmares Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul "Astra" - 2016 și la "DocuArt" Film Festival.

Intrarea la proiecţia de la Muzeul de Artă Vizuală este liberă, în limita locurilor disponibile.

Citit 1083 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2023 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.