Sigilii inteligente pentru transporturile rutiere de mărfuri

Sigilii inteligente pentru transporturile rutiere de mărfuri
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Transporturile rutiere de mărfuri vor fi monitorizate în curând printr-un nou sistem, e-Sigiliu, care va fi utilizat pentru reducerea evaziunii fiscale.

Dacă în cazul sistemului e-Transport, care funcționează deja, sunt vizate doar transporturile de bunuri riscante din punct de vedere fiscal, noul sistem e-Sigiliu va monitoriza deplasarea bunurilor pe căile rutiere și posibilele puncte de "deturnare" - de exemplu, bunurile care ar trebui doar să tranziteze România, dar care, în realitate, sunt vândute "la negru" în țară, după cum notează avocatnet.ro.

În cazul e-Transport, responsabilitatea este, de obicei, a furnizorului sau a clientului. La e-Sigiliu, "oalele sparte" vor fi plătite de șoferi, iar amenzile nu sunt deloc mici, variind de la 20.000 la 50.000 de lei.

Potrivit Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, "în vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României, se instituie Sistemul național RO e-Sigiliu, sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice şi a unei aplicații informatice care permite autorităților determinarea potențialelor puncte de deturnare a transporturilor de bunuri, indiferent dacă acestea se află în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic. Prin dispozitive electronice se înțelege sigiliul inteligent care înregistrează date şi transmite informații de stare şi poziție către aplicația informatică, în vederea urmăririi deplasării pe calea rutieră a bunurilor. În cazul aplicării de sigilii inteligente, conducătorul auto are obligația asigurării integrității acestora".

DGRFP Galați precizează că aplicarea sigiliilor inteligente se realizează de către ANAF şi Autoritatea Vamală, în baza unei analize de risc.

Citit 919 ori Ultima modificare Duminică, 12 Noiembrie 2023 13:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.