Preotul-cărturar Eugen Drăgoi, un mecena septuagenar

Preotul-cărturar Eugen Drăgoi, un mecena septuagenar
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Potrivit legendei, Diogene din Sinope umbla uneori prin agora Atenei, în plină zi, cu o lumânare aprinsă în mână, "în căutarea unui om onest". Dacă filosoful antic ar fi fost contemporan cu noi şi ar căuta încă OMUL, cu siguranţă l-ar găsi în persoana preotului-cărturar Eugen Drăgoi, care astăzi împlinește 70 de ani (născut pe 18 decembrie 1953, la Bicaz, jud. Neamţ).

Amintind de reperele existențiale ale Preacucernicului Părinte, precizăm că, în cazul dânsului, publicarea atâtor Diamante spirituale, dezvăluie alte filiații: "Când cultul religios a rodit în cultură, el s-a deschis spre universalitate, iar când cultura s-a inspirat din cult, ea s-a deschis spre eternitate".

De-a lungul timpului, preotul-cărturar a manifestat constant un ethos misionar specific prin bogăția viziunii sale teologice, proximitatea cultului liturgic, profunzimea spiritualității filocalice, libertatea pastorală față de constrângerile istorice și, mai ales, prin iconomia canonică nedeterminată.

Într-adevăr, munca reprezintă pentru ilustrul nostru contemporan un crez de viață, definindu-i structura de personalitate. Consonant cu afirmația anterioară, părintele Ionel Necula aprecia că preotul Eugen Drăgoi este unul dintre cei mai harnici mărturisitori din lumea clericală actuală. Stau mărturie pentru aceasta cataloagele Bibliotecii "V.A. Urechia", care înregistrează, sub numele său, nu mai puțin de 862 de lucrări, studii și articole. Polihistor notoriu și infatigabil teolog, a îmbogățit patrimoniul spiritual local cu 44 de volume, la care se adaugă faptul că este coautor la 10 volume editate de Patriarhia Română și colaborator la alte 60 de lucrări. De asemenea, autorul a publicat sute de studii și cercetări pe teme de mare importanță pentru spiritualitatea națională, regională şi locală.

Este o performanță notabilă, care, sigur, se adaugă nestematelor create la Dunărea de Jos de o pleiadă de prelați și preoți; Nicodim Munteanu, Visarion Puiu, Ioan C. Beldie, Scarlat Porcescu, Ludovic Cosma, Cosma Petrovici, Ioan Gh. Savin, Petru Gh. Savin, diaconul Anghel Constantinescu, Constantin P. Beldie etc.

Infatigabilitatea preotului, harul său s-au manifestat plenar în calitate de paroh la Biserica "Înălţarea Domnului" din Galaţi, pe care a ctitorit-o. Se cuvine să amintim că preacucernicul părinte este, el însuși, un generos mecena și un cunoscut filantrop. În perioada 2007-2017, a construit și amenajat, cu toate cele necesare, pentru desfăşurarea unor activităţi din sfera misionară, cultural-educativă şi social-filantropică, Aşezământul cultural-filantropic "Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur", dotat cu o cantină socială, cu o sală de conferinţe și o bibliotecă cu peste 5.000 de volume, reviste si publicații.

În timp, am avut cu distinsul părinte o colaborare fructuoasă și o relație cordială. Am prețuit la domnia sa erudiția, onoarea, cumpătarea, eleganța și buna-cuviință. Apreciez, în mod deosebit, contribuțiile sale la acreditarea virtuților localismului creator la Dunărea de Jos și îi urez, la moment aniversar, să continue activitatea de mentor competent și de generos mecena.

Închei aceste modeste rânduri, invocându-l pe același Diogene, care a fost vizitat de Alexandru cel Mare, atras de faima filosofului. Legenda transmite că Alexandru cel Mare i-a spus "Dacă nu aş fi Alexandru, aş vrea să fiu Diogene", primind rapid răspunsul "Dacă nu aş fi fost Diogene, aş fi vrut să fiu tot Diogene". Mărturisesc că eu "Dacă..., aș vrea să fiu preotul Eugen Drăgoi", expresie a admirației față de spiritul său proteic, un veritabil reper spiritual, un OM pentru memoria Galaţiului.

Citit 4178 ori Ultima modificare Luni, 18 Decembrie 2023 14:27

4 comentarii

  • Vineri, 29 Decembrie 2023 12:54
    86.124.202.***
    Pr Dan Popovici, Manastirea Somesul Cald,a dat, ieri, Anatema asupra Creta 2016, a altor intruniri eretice ale ierarhilor ortodocsi.(v youtube,Crestino-magul,Anatema Creta si Compromisuri duhovnicesti)."Palmuirea" noilor eretici!
    0
    1
  • Marți, 19 Decembrie 2023 12:05
    86.124.203.***
    Mantuire Pr. Eugen Dragoi! Doar IPS Irineu al Craiovei a marturisit, in scris, ca Biserica ortodoxa este una sfanta, soborniceasca si apostoleasca biserica, la Creta,in 2016. Rugaciunea cu ereticii este erezie,este tradat Hristos! Ierarhii nostri se roaga cu ereticii(v.si pe net imagini).Suferim.
    1
    1
  • postat de Violeta Ionescu
    Marți, 19 Decembrie 2023 08:11
    5.13.158.***
    Frumoase și binemeritate cuvinte, domnule Felea! Iar Părintelui Eugen Drăgoi, model de invățătură și credință la Dunărea de Jos, pe care îl apreciez cu sufletul și cu mintea, îi urez din inimă La mulți ani!
    0
    3
  • postat de Constanța Poede
    Luni, 18 Decembrie 2023 16:19
    89.137.229.***
    La mulți ani cu sănătate! Domnul v-a dăruit de toate, multi talanti pe care i-ati inmultit si pe care cu multă iubire i-ati revărsat asupra noastră, credincioșii Bisericii Înălțarea Domnului. Vă mulțumim !
    0
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.