Isabelle Adjani, condamnată pentru fraudă fiscală

Isabelle Adjani, condamnată pentru fraudă fiscală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Celebra actriță franceză Isabelle Adjani a fost condamnată, pentru fraudă fiscală și spălare de bani, la doi ani de închisoare cu suspendare și o amendă de 250.000 de euro, potrivit agenţiei France Presse. Actrița, acum în vârstă de 68 de ani, a fost găsită vinovată de toate acuzațiile care i-au fost aduse între anii 2013 și 2017.

Ancheta a fost deschisă în 2016, după ce numele actriţei a apărut în Panama Papers ca fiind proprietara unei societăţi din insulele Virgine Britanice. Câștigătoare a cinci premii César, Adjani a fost găsită vinovată de faptul că și-a stabilit în mod fraudulos domiciliul în Portugalia în anii 2016 și 2017, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe venit în valoare de 236.000 de euro. De asemenea, ea a fost condamnată pentru că a primit în 2013 o sumă de două milioane de euro de la un influent om de afaceri și prieten al actriței, președinte al Comitetului Olimpic din Senegal și membru al Comitetului Olimpic Internațional.

În opinia instanței, această sumă, declarată ca împrumut, a fost o "donație mascată", care i-a permis actriţei să se sustragă de la plata a 1,2 milioane de euro, reprezentând taxe de transfer. Isabelle Adjani a mai fost găsită vinovată de spălare de bani, pentru că a transferat 119.000 de euro în Portugalia, printr-un cont "nedeclarat" în SUA, instanța constatând că "operațiunea nu putea avea altă justificare decât aceea de a ascunde originea și destinația acestor fonduri".

Avocații actriţei au declarat că au fost "consternați" la aflarea deciziei, "mai ales că Isabelle Adjani nu a putut să se explice în fața instanței", aflându-se în Statele Unite. Apărarea sa a cerut o amânare a audierii, dar instanța a respins cererea, declarând că se îndoiește de "intenția reală" a actriţei de a se prezenta la bară.

Citit 1205 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2024 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.