Praznicul Naşterii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală

Praznicul Naşterii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Luni, 25 decembrie, la praznicul luminos al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi din municipiul Galaţi, veniţi cu bucurie şi evlavie la biserica reprezentativă a eparhiei, pentru a se ruga Bunului Dumnezeu şi a asculta cuvântul de învăţătură rostit de către chiriarhul Dunării de Jos la acest mare praznic împărătesc. În omilia rostită cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre tainica şi sfânta întrupare a dumnezeiescului Prunc în cetatea Betleemului, arătând că acest mare praznic al înomenirii Fiului veşnic al lui Dumnezeu ne aduce, an de an, mare bucurie şi nădejde în dobândirea fericirii veşnice.

Corul catedralei a interpretat colinde tradiționale românești și alte cântări corale specifice acestui praznic împărătesc, transmițând prin cântec și armonie vestea Nașterii Domnului Hristos. Mai mulți copii şi credincioși prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine. La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la slujbă în această zi de mare sărbătoare și de bucurie pentru creștinătate.

În Ajunul Naşterii Domnului, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. La slujbă au fost prezenţi credincioşi din municipiul Galaţi, dar şi mulţi copii care au fost împărtăşiţi la momentul cuvenit cu Trupul şi Sângele Domnului. Bucuria împărtășirii cu Sfintele Taine a fost însoţită și de cântecul colindelor care a vestit tuturor bucuria şi darul mare pe care Milostivul şi Bunul Dumnezeu L-a făcut umanităţii.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică rânduită a se citi în Duminica dinaintea Naşterii Domnului în care este prezentată genealogia lui Iisus Hristos de la Avraam şi până la Domnul Hristos, Cel întrupat în lume din pururea Fecioara Maria.

După Sfânta Liturghie, clericii au oferit cărţi de colinde celor prezenţi la slujbă şi împreună, într-o deosebită armonie, au cântat colinde şi au sărutat cu evlavie icoana Naşterii Domnului Hristos.

În continuare, slujitorii Sfântului Altar au mers cu icoana la Reşedinţa arhiepiscopală, unde au fost primiţi de ierarhul locului şi au cântat colinde tradiţionale, iar Părintele Arhiepiscop i-a binecuvântat şi le-a oferit daruri.

Citit 454 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Decembrie 2023 13:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.