„File din istoria învăţământului pechean”, ediţia a XI-a

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„File din istoria învăţământului pechean” este tema de reflecţie a celor de astăzi despre sacrificiul celor dinainte. Manifestarea este iniţiativa unei doamne inimoase, învăţătoarea Paraschiva Damian, astăzi pensionară, care - anual (în ultima duminică din octombrie) - în ultimii 11 ani, le dă motiv celor cu respect faţă de înaintaşi să înalţe o rugăciune, să aprindă o lumină în inima actualilor elevi.

În această ediţie, a XI-a, deşi participarea nu a fost cea aşteptată într-un astfel de moment de manifestare a recunoştinţei pentru înaintaşii noştri, părintele Valentin Diaconu, paroh la Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Pechea, a săvârşit o slujbă de pomenire a învăţătorilor şi profesorilor care au ridicat generaţii de elevi în amintita localitate.   

Doamna Paraschiva Damian, iniţiatoarea manifestării, are o evidenţă clară a fiecărui slujitor din învăţământul pechean, 74 de învăţători şi profesori care au luminat mii de elevi.

Între aceştia a fost pomenit şi numele domnului Mircea Donciu, primul director al  Şcolii (nr. 3) din Pechea, înfiinţată în 1950,  dar şi al domnului Dan Meran, profesor de limba română, ultimul slujitor al Şcolii Româneşti (din Pechea) care a plecat la cele veşnice.

În contextul manifestării, părintele Valentin Diaconu, paroh al Bisericii „Sfinţii Împăraţi” din localitate, s-a rugat pentru odihna veşnică a înaintaşilor care au slujit învăţământul din Pechea.

Părintele Valentin a subliniat importanţa învăţătorului şi profesorului în viaţa unei comunităţi, cunoscut fiind că Dascălul este cel care ne luminează paşii în anii copilăriei.

În contextul manifestării, a fost pomenit şi domnul Iancu Paţilea, cel care a aşezat placa comemorativă din Pechea cu numele cadrelor didactice care au slujit învăţământul de la sat. Domnia sa este şi ctitorul Capelei Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi.

Şi-au dat tot interesul ca această manifestare să fie o sărbătoare cu conotaţii creştine domnul Aurel Apostol, dar şi doamnele Maranda Stan şi doamna Steluţa Paţilea din localitate.

O lacrimă, un gând de lumină şi pace pentru toţi slujitorii învăţământului pechean!

Citit 1513 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.