UPDATE. Ecosal amendată de Garda de Mediu pentru copaci asfaltați pe strada Bravilor (FOTO)

UPDATE. Ecosal amendată de Garda de Mediu pentru copaci asfaltați pe strada Bravilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

Bun-găsit în Galațiul situațiilor absurde, în care asfaltarea unui trotuar se face cu arbori cu tot! Nu că ar fi o noutate, după operațiunile de betonare a rădăcinilor, dar e cea mai recentă ispravă a lui Dorel de la Ecosal. Numai că, de această dată, angajatorul lui Dorel este bun de plată - 5.000 de lei amendă de la Garda de Mediu. Iar banii vor fi plătiți tot din fonduri publice, adică din banii noștri!

"Pe strada Bravilor, mai aveau puțin și puneau asfalt și pe copaci", a atras atenția un gălățean, pe unul dintre cele mai active grupuri de pe Facebook, "Galați: Sesizările cetățenilor!". Imaginile, postate pe 2 martie 2024, vorbeau de la sine: trunchiurile arborilor ieșeau direct din asfalt. Reacțiile de revoltă ale gălățenilor nu au întârziat, iar criticile au curs pe tot parcursul weekendului.

Luni, 4 martie 2024, la sesizarea noastră, Compartimentul de presă al Primăriei Galați ne-a declarat că pe strada Bravilor se desfășoară lucrări de reparații executate de Serviciul Public Ecosal: "Este vorba despre greșeala unei echipe care a dat dovadă de exces de zel, asfaltând integral acea porțiune de trotuar. S-a dispus remedierea în regim de urgență, precum și o anchetă internă în vederea luării măsurilor administrative corespunzătoare. Fiecare copac din oraș este important, prin urmare s-a intervenit foarte repede pentru salvarea arborilor din zonă".

Într-adevăr, așa cum se poate vedea și în imaginile pe care le-am surprins luni dimineață, copacii au fost eliberați din asfalt, fiind create alveole în jurul lor. Ocazie cu care copacii au primit, din păcate, și o porție de ciment, ca "supliment".

La fața locului au venit și reprezentanții Gărzii de Mediu Galați, care au convocat Ecosal pentru o analiză a situației.

"Arborii vs. asfaltul: lupta pentru spațiul verde"

Așa se intitulează postarea făcută publică pe Facebook de Garda de Mediu Galați. "Ne-am autosesizat pe baza pozelor apărute pe rețelele de socializare, care arătau o situație alarmantă pentru mediul înconjurător. În urma unei verificări efectuate de către comisari la fața locului, s-a constatat cu stupoare că asfaltul fusese turnat până la rădăcina a doi copaci, punându-i într-o situație extrem de dificilă și periculoasă pentru supraviețuire. Această acțiune reprezintă o încălcare importantă a normelor privind protecția mediului și a legislației în vigoare.

S-a dispus imediat întreruperea temporară a lucrărilor și luarea unor măsuri urgente pentru remedierea situației. În prezent, lucrările au fost întrerupte temporar, iar reprezentantul legal al societății implicate a fost sancționat conform legii, fiind amendat cu suma de 5.000 de lei. De asemenea, s-au dispus delimitarea șantierului și instituirea unor măsuri de protecție a copacilor afectați", transmite instituția.

"Este inacceptabil ca astfel de acțiuni să aibă loc într-un oraș care își propune să devină tot mai verde și mai prietenos cu mediul înconjurător. Ne angajăm să monitorizăm îndeaproape evoluția situației și să luăm toate măsurile necesare pentru protejarea și conservarea patrimoniului natural al municipiului Galați. Vă asigurăm că Garda de Mediu Galați este alături de dumneavoastră în lupta pentru un mediu sănătos și durabil. Vă îndemnăm să fiți vigilenți și să ne sesizați orice abateri sau încălcări ale legislației de mediu!", este mesajul Gărzii de Mediu Galați.


Bun găsit în Galațiul situațiilor absurde, în care asfaltarea unui trotuar se face cu arbori cu tot. Nu că ar fi o noutate, după operațiunile de betonare a rădăcinilor, dar e cea mai recentă ispravă a lui Dorel de la Ecosal.

„Pe strada Bravilor, mai aveau puțin și puneau asfalt și pe copaci”, a atras atenția un gălățean pe unul dintre cele mai active grupuri de pe Facebook „Galați: Sesizările cetățenilor!”. Imaginile, postate pe 2 martie 2024, vorbeau de la sine: trunchiurile arborilor ieșeau direct din asfalt.

Reacțiile de revoltă ale gălățenilor nu au întârziat, iar criticile au curs pe tot parcursul weekendului.

Luni, la sesizarea noastră, Compartimentul de presă al Primăriei Galați ne-a declarat că pe strada Bravilor se desfășoară lucrări de reparații executate de Serviciul Public Ecosal: „Este vorba despre greșeala unei echipe care a dat dovadă de exces de zel, asfaltând integral acea porțiune de trotuar. S-a dispus remedierea în regim de urgență, precum și o anchetă internă în vederea luării măsurilor administrative corespunzătoare. Fiecare copac din oraș este important, prin urmare s-a intervenit foarte repede pentru salvarea arborilor din zonă”.

Într-adevăr, așa cum puteți vedea și în imaginile pe care le-am surprins în această dimineață, copacii au fost eliberați din asfalt, fiind create alveole în jurul lor. La fața locului au venit și reprezentanții Gărzii de Mediu, care au convocat deja Ecosal pentru o analiză a situației.

Vom reveni cu informații.

Citit 6044 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2024 10:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.