Norme europene privind Inteligența Artificială

Norme europene privind Inteligența Artificială
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Parlamentul European a votat, în ultima sesiune plenară, noi norme pentru a se asigura că inteligența artificială (IA) este de încredere, sigură și respectă drepturile fundamentale ale UE, sprijinind în același timp inovarea.

Prin noile norme vor fi interzise în UE aplicațiile IA care prezintă un risc clar pentru drepturile fundamentale – cum ar fi sisteme biometrice de clasificare care folosesc caracteristici sensibile, sisteme care evaluează comportamentul social sau cele utilizate pentru manipularea comportamentului uman. Sistemele de IA considerate cu grad ridicat de risc, utilizate, de exemplu, în infrastructura critică, în educație, în asistența medicală, în aplicarea legii, în gestionarea frontierelor sau în procese electorale, vor trebui să respecte cerințe stricte.

Sistemele de IA de uz general vor respecta normele UE privind drepturile de autor, iar cele mai puternice modele se vor confrunta cu cerințe de siguranță suplimentare. Având în vedere dificultatea tot mai mare de a recunoaște conținutul audio-vizual artificial sau manipulat („deepfake”) în mediul online, acesta va trebui etichetat în mod clar.

Citit 759 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2024 02:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.