Perioada fără amenzi pe e-Factura, extinsă până la 1 iunie

Perioada fără amenzi pe e-Factura, extinsă până la 1 iunie
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Perioada în care nu se vor aplica sancţiuni pentru cei care nu folosesc sistemul e-Factura va fi extinsă cu două luni, până la 1 iunie, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

"Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă şi transparentă cu antreprenorii. Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătăţiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili şi receptivi la feedback. Dovadă că reprezentanţii mediului de afaceri au participat la şedinţele noastre şi au venit cu propuneri valoroase, care s-au şi implementat de-a lungul timpului.

O nouă decizie care reflectă acest angajament este că am propus extinderea cu două luni a perioadei în care nu se aplică sancţiuni pentru cei ce nu folosesc sistemul. Am pus astăzi (vineri – n.r.) în consultare actul normativ care reglementează acest aspect, pentru a fi adoptat în următoarea şedinţă de Guvern. Aşadar, cei care nu ţin cont de termenul-limită de cinci zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura vor fi sancţionaţi de la 1 iunie 2024", a transmis ministru Finanțelor, Marcel Boloș.

El a menţionat că este o prelungire solicitată de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor.

"Cu această ocazie, ţin să îi încurajez pe toţi cei care nu utilizează e-Factura să profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementări, care au intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie. Tot astăzi, am trimis îndrumări în SPV care cuprind paşii de făcut pentru utilizarea sistemului către toţi cei care nu au raportat facturi până acum", a adăugat Boloş.

Ministerul a pus în consultare publică proiectul de OUG privind modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal şi a art. LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

"Prelungirea cu două luni a acestei perioade a fost considerată rezonabilă pentru a permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, fără a suporta amenzi", se menţionează în nota de fundamentare a actului normativ.

Mediul de afaceri a solicitat statului român să amâne aplicarea amenzilor privind RO e-Factura, până când infrastructura Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va fi funcţională şi stabilă 99,99 la sută, chiar dacă acest lucru ar presupune o amânare de până la şase luni, a transmis în urmă cu o săptămână NextUp, una dintre principalele companii de software din România, care oferă soluţii de automatizare a trimiterii facturilor în SPV.

Potrivit unui comunicat al companiei, solicitarea a venit în contextul în care serverele ANAF sunt indisponibile ore întregi, zile la rând şi nu receptează documentele transmise prin e-Factura de către contribuabili.

Compania NextUp, care este în contact direct cu peste 6.000 de antreprenori şi IMM-uri din întreaga ţară, impactată de noile schimbări, a înaintat o adresă oficială Ministerului Finanţelor, prin care solicită statului să vină în întâmpinarea contribuabilului cu o infrastructură stabilă şi cu o capacitate adecvată pentru volumul mare de documente.

Citit 1880 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2024 17:05

3 comentarii

  • postat de Dana
    Luni, 25 Martie 2024 16:34
    86.124.202.***
    Sigur, bogații care plătesc mai mult obțin semnătura digitală mai repede.
    Săracii care iau cel mai mic preț de pe piața, probabil, la Digisign, plătesc 30 euro pe an și așteaptă 20 zile, după ce au plătit în avans serviciul acesta!
    E firesc, ca orice serviciu în capitalism.
    0
    0
  • postat de Anda
    Luni, 25 Martie 2024 14:18
    5.13.160.***
    Nu dureaza nici pe departe 20 de zile obtinerea unei semnaturi electronice :) Am dat comanda vineri si luni deja m-am inscris in SPV...
    Insa erorile pe siteul ANAF sunt inca prea multe :)
    0
    3
  • postat de Dana
    Luni, 25 Martie 2024 13:20
    86.124.202.***
    Durează aproximativ 20 zile să obții semnătura electronică, fără ea, practic, nu exiști în evidența ANAF! CNP-ul folosit până acum nu mai face doi bani, altfel zis, nu contezi, ca și contribuabil,
    nici cât o para chioară!
    1
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.