Constructori gălățeni amendați cu peste 380.000 de lei pentru muncă „la negru”

Constructori gălățeni amendați cu peste 380.000 de lei pentru muncă „la negru”
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Muncitori la negru, muncă nenormată peste program și risc crescut de accidente pe șantiere - sunt principalele nereguli depistate în cadrul controalelor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați la începutul lunii aprilie și finalizate cu amenzi consistente.

În perioada 1-6 aprilie, ITM Galați a desfășurat, în cadrul unei campanii naționale, verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități din domeniile: "construcții clădiri" - cod CAEN 41, "lucrări de geniu civil" - cod CAEN 42 și "lucrări speciale de construcții" - cod CAEN 43.

În domeniul relații de muncă, în urma celor 22 de controale efectuate (din care două au fost realizate sâmbăta), inspectorii de muncă gălățeni au depistat 16 persoane prestând muncă nedeclarată (din care 14 fără contract individual de muncă și două prestând activitate deși aveau contractul individual de muncă suspendat) și au aplicat cinci amenzi în valoare de 320.000 de lei. Au mai fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, din care o amendă în valoare de 1.500 de lei și 14 avertismente, pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă și a altor prevederi legale. Au fost dispuse 28 de măsuri pentru remedierea neconformităților constatate.

În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă au aplicat 29 de sancțiuni contravenționale, din care 11 amenzi în valoare totală de 60.500 de lei și au dispus 29 de măsuri de remediere a neconformităților constatate. Printre cele mai frecvente deficiențe constatate au fost: schele neconforme, fără scări de acces de la un nivel la altul, fără podini și fără balustrade de protecție; lipsa instruirii din punct de vedere al securității și sănătății în muncă la intrarea pe șantier; primirea la lucru, inclusiv pentru lucru la înălțime, a lucrătorilor fără ca acestora să le fi fost asigurată supravegherea medicală pentru a se stabili dacă corespund sarcinii de muncă primite; desfășurarea activității în prezența unor goluri neprotejate; lipsa echipamentului individual de protecție sau neutilizarea lui (cască, centură de siguranță, salopete).

"În cadrul acestei campanii au fost aplicate 49 de sancțiuni contravenționale. Au fost 17 amenzi în valoare totală de 382.000 de lei, din care 320.000 de lei pentru muncă nedeclarată. Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați va desfășura, în continuare, controale și campanii de informare și conștientizare a angajatorilor și angajaților cu scopul combaterii fenomenului de muncă nedeclarată și subdeclarată, care reprezintă un pericol real atât pentru economia țării, cât și pentru persoanele care o acceptă și angajatorii care o practică, dar și cu scopul consolidării culturii de prevenire a riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională", a declarat Bogdan-Marius Trandafir, inspector-șef al ITM Galați.

Citit 3975 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 18:13

3 comentarii

  • postat de Adrian
    Miercuri, 10 Aprilie 2024 15:03
    86.124.202.***
    Probabil au luat amenda cei ce nu au cotizat.
    1
    3
  • Miercuri, 10 Aprilie 2024 12:02
    194.105.20.***
    Dna.de la ITM nu ar trebui sa vina in inspectie cu glezna goala ...totusi intra intr-un santier.
    0
    12
  • postat de Gogu
    Miercuri, 10 Aprilie 2024 07:55
    82.79.117.***
    Cand reusesc sa controleze si domeniile activitate din agricultura? Oare pot? Oare chiar vor? Cum ar fi ca in Romania agricultura sa functioneze fara munca la negru?
    0
    5

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro