314 candele pentru victimele HIV-SIDA

314 candele pentru victimele HIV-SIDA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Solidaritatea inimilor în faţa flagelului numit HIV-SIDA a fost mai puternică decât frigul, gheaţa şi burniţa necontenită a zilei de 1 decembrie, Ziua Mondială Anti-SIDA.

O imensă fundă roşie din candele pâlpâitoare a luminat pasajul pietonal din zona P-urilor într-un impresionant mesaj de solidaritate faţă de cei care trăiesc cu HIV/SIDA, şi de aducere aminte faţă de victimele acestei boli.

Sub candele care abia făceau faţă vântului puternic stăteau scrise, pe inimioare de hârtie, numele celor care au părăsit această lume. Ar fi trebuit să fie 314 inimioare…

Au înfruntat stihiile vremii ca să tragă un semnal de alarmă împotriva ignoranţei şi a discriminării oamenii de la Fundaţia „Inimă de Copil” din Galaţi, în colaborare cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA şi Asociaţia LIFE (Libera Iniţiativă pentru Forţe Egale).

Alături de ei s-a aflat dr. Manuela Arbune , medic primar şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase, coordonatorul programului HIV în Galaţi, şi 30 de tineri, studenţi şi elevi de la Liceul de Artă, Colegiul Mihail Kogălniceanu, Colegiul Cuza.

Cu toţii au împărţit pliante şi prezervative dorind, după cum ne-a explicat Cristina Mereuţă, coordonator UNOPA, să informeze şi să educe comunitatea.

Informat eşti mai puternic

Sloganul Asociaţiei LIFE este, după cum ne-a declarat Narcisa Dimofte, unul frust: „Iubeşte cu cap! Până peste cap! Este sloganul proiectului pe care în dezvoltăm în prezent. Vom distribui materiale informative, vom încerca să trimitem mesaje de nondiscriminare şi de prevenţie”.

„Acesta e laitmotivul zilei, solidaritatea. Sunt prea multe bariere şi e cel mai important să fim împreună. A fi informat te face mai puternic, iar a accepta te face mai uman, pentru a lupta împotriva SIDA”, ne-a mărturisit Anca-Aurora Chiosea, responsabil comunicare al Fundaţiei „Inimă de Copil”.

Paul Gheorghe, unul dintre tinerii participanţi la acţiune, nu şi-a putut ascunde dezamăgirea faţă de reacţia unora dintre gălăţenii care se fereau să ia pliantele.

314 decese

Nu e prima dată când dr. Manuela Arbune este alături de Fundaţia „Inimă de Copil” şi de UNOPA: „Eu continui ceea ce fac în fiecare zi. Sunt aici din solidaritate cu cei pe care îi cunosc de foarte mulţi ani. Această zi comemorează victimele flagelului HIV-SIDA în întreaga lume şi trebuie să fie un moment de solidaritate pentru a răspunde sloganului actual al zilei mondiale HIV-SIDA: acces universal la prevenţie, la îngrijiri, la tratament şi la respectarea tuturor drepturilor omului”, ne-a declarat dr. Arbune.

Medicul ne-a declarat că din ’89 şi până astăzi s-au înregistrat 314 decese în rândul persoanelor din Galaţi diagnosticate cu HIV-SIDA. Şi viitorul sună sumbru:

„Din păcate, anul acesta înregistrăm o creştere îngrijorătoare a deceselor faţă de anii anteriori când aveam speranţe că terapie va salva mai multe vieţi. Dificultăţile economice şi de terapie au contribuit la scăderea speranţei de viaţă. Nu am întrerupt tratamentul datorită eforturilor depuse, a înţelegerii şi solidarităţii”, ne-a declarat medicul. Cu siguranţă, faptul că pacienţii cu HIV-SIDA nu au rămas fără tratament este şi meritul dr. Arbune.

Pentru că din cauza frigului şi a curentului, candelele nu rămâneau mai mult de câteva minute aprinse, ele au fost duse şi aprinse la Biserica Precista. Mai importantă decât făclia lor este să le păstrăm lumina în noi să şi ducem mesajul mai departe: „Iubeşte cu cap! Până peste cap!”.

Citit 916 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.