Brutul de pe gard și netul din mână

Brutul de pe gard și netul din mână
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Salariul minim brut garantat în plată va crește la 3.700 de lei începând cu data de 1 iulie, reprezentând o creștere cu 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat marți în dezbatere de Ministerul Muncii. Luând în calcul că 200 de lei sunt netaxați, un angajat plătit cu salariul minim va primi „în mână” (adică net) 2.321 de lei, cu 242 de lei mai mult decât în prezent, scrie HotNews.

Conform Ministerului Muncii, în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 760.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 13,9% din numărul total de salariați activi. "Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri etc.)", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.

Statul estimează că va atrage la buget, din taxele și impozitele pe salariile majorate la 3.700 de lei, suma de peste 2,3 miliarde de lei în acest an și peste 5,5 miliarde de lei anul viitor.

Unii salariați, mai... salariați decât alții

Potrivit sursei citate, creșterea la 3.700 de lei a salariului minim brut pe țară garantat în plată nu se va aplica angajaților din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, care au un regim preferențial de taxare și care oricum vor primi mai mulți bani în mână decât restul salariaților plătiți cu minimul pe economie, fie el nou sau vechi.

Astfel, în construcții, salariul minim brut este 4.582 de lei, adică 3.196 de lei bani în mână, iar în agricultură și industria alimentară, salariul minim brut este 3.436 de lei, echivalent cu un salariu net de 2.396 de lei.

Citit 1320 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2024 07:30

2 comentarii

 • postat de marr
  Miercuri, 29 Mai 2024 13:31
  86.124.203.***
  Cand vom avea Locuri de munca / sprijin ptr Produse la vanzare , Competitive ( mai ales export ) ATUNCI vom avea si salarii pe bune . Pana atunci vom avea 'salarii umplute' cu Multe Taxe .
  Statul/Politicienii cantatori ...stiu d'astea ?
  0
  4
 • postat de truditu
  Miercuri, 29 Mai 2024 08:44
  128.127.117.***
  Mă uit la cifrele publicate si nu-mi vine să cred.Mai este o lume pe care io nu o cunosc.Mai e o Românie a salariului mediu și mare la care toți cunoscuții mei,vecini,rude,prieteni,NU AU ACCES:Au terminat liceele ,muncesc de ani de zile in multe domenii dar tot necalificați , tot minim pe economuie
  0
  3

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro